Direktlänk till inlägg 12 februari 2020

Skrota vårt politiska styrelsesätt

Av Sven-Erik Hemlin - 12 februari 2020 20:33

Det politiska rävspel vi nu kan se, är följden av att det gamla maktsystemet slutat fungera. Oppositionen har kommit underfund med att skit samma vad regeringen säger, i egenskap av egen majoritet kan de ändra på de förslag som läggs fram. Vissa tolkar det som att det är vad man kan räkna med i en demokrati där beslut fattas i demokratisk ordning, det vill säga genom majoritetsbeslut.


Vad det handlar om är att störst och starkast vinner, vilket innebär att med alla medel kunna bli störst och starkast. Ingen hade räknat med att oppositionen skulle utnyttja sin styrka mot en minoritetsregering, om det fanns en sorts tyst överenskommelse. Med det politiska maktsystem vi har finns därför ingen lösning i sikte, det är så här det kommer att se ut till dess hela vårt styrelsesätt ändras.


Det instabila läget beror på att de nu två största partierna har nästan åttio procent av väljarna emot sig som inte vill att de skall kunna bestämma. Det är så man måste se det och förstå varför vårt demokratiska styrelsesätt inte längre är demokratiskt. Faktum är att inte något parti har mandat att fatta beslut som rör invånarna, en insikt som många fått efter alla kompromisslösningar som klubbats igenom.


För väljarnas del är det mest förvirrande när de olika partierna säger vad de vill göra. Hur skall de små partierna med runt nittiofem procent av invånarna emot sig kunna lova någonting? Med ett annat styrelsesätt hade aldrig MP kunnat komma fram och kunnat ställa krav som tvingar svenska folket betala för någonting som vi nu börjar se kommer att leda mot en katastrof. Inte en som har med klimatet att göra, utan en ekonomisk.


Kan på sätt och vis förstå Donald Trump som ser det på sitt sätt, det som fördyrar för företagen. När företagen nu börjar se en konjunkturnedgång har de en ursäkt att strypa åt det mesta men även någonting att skylla på. Allt som de gör för miljön måste betalas av deras kunder så de stora förlorarna blir i slutändan blir de som sägs skall skyddas från en framtida klimatkatastrof.


Att det behövs väldigt lite för att skaka om den globala ekonomin har det varnats för länge. Nu kan ett litet virus ställa till det för inte bara Kina utan även övriga länder. Många länders invånare e-handlar från Kina, tänk om paketen är smittbärare? Enbart misstanken kan ställa till det rejält för de kinesiska företagen.



Nåja virus är en sak, man kan även med fog misstänka att många företag tvingas använda sig av kreativ bokföring, det vill säga visar bättre resultat än vad de har i verkligheten. Det har hänt tidigare och är antagligen mer vanligt med dagens nervösa placerare och kvartalsredovisningar. Skulle inte förvåna om någonting händer redan under första halvåret, när det händer sker det utan förvarning.


Räntevapnet är förbrukat och det är minst sagt osäkert hur en ny finanskris skall kunna hanteras. Det allvarligaste enligt många bedömare är de enorma privatlån som kreditgivare ligger ute med. Det finns en gräns hur stor låneskulden får vara i paritet med inkomsterna och den gränsen har passerats. Att det ändå rullar på har fått ekonomiska experter att klia sig i huvudet, men även vår Riksbank upplever det som lika märkligt, eftersom inflationen inte ökat som den borde gjort.


Naturligtvis är det skrämmande när de gamla ekonomiska teorierna visar sig ha förbisett exempelvis minusräntor, vilket vid den tiden ansågs vara en omöjlighet. Men trots det, vad är det som gjort att inte allting redan brakat ihop utan rullar på? Har läst ett ganska stort antal ekonomiska experters artiklar men inte blivit ett dugg klokare. Vad som händer är någonting som inte skall vara möjligt men ändå sker, vilket i princip underkänner en stor del av de gamla ekonomiska teorierna.


Eftersom den samlade förmögenheten hos de rikaste i världen överstiger många länders inkomster under ett år, var finns täckning för de pengarna? Någon antydde att det som håller det hela flytande är de kryptovalutor som finns, men vart tar pengarna vägen som kryptovalutorna köps med? För mig liknar kryptovalutor ett enormt Pyramidspel och de som kommit i kontakt med ett sådant vet att där finns bara några vinnare och resten förlorare.


Just nu påstås det att vårt lands ekonomi är god, ändå pratas det om nya skatter måste till och att pensionsfonderna måste stärkas med mera pengar. Må så vara att staten har pengar, men det har inte kommuner och landsting vilket kan bli riktigt bekymmersamt framöver. Vi kan glömma att få fler i arbete, snarare hur staten och kommunerna skall kunna ge invånarna det de betalar för. Många av de jobb som skapats är förtäckta bidrag som invånarnas skattepengar används till.


De politiska partierna har haft svårt att dra till sig kompetenta företrädare och svårare kommer det att bli. Välutbildade smarta människor vill knappast bli politiker, men det finns gott om unga som inte ens har avgångsbetyg. Var och en måste därför förstå att det politiska styrelsesätt vi har, leder vårt land i fördärvet. Det borde alla politiker insett vid det här laget.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards