Direktlänk till inlägg 23 januari 2020

Kloka ord kan man aldrig få för mycket av.

Av Sven-Erik Hemlin - 23 januari 2020 20:06

Det ger knappast sinnesro att lyssna eller läsa politikers skryt om vad de tänker göra de närmaste åren för att förbättra för invånarna. Vänta bara, om några år skall vi ..., I själva verket försöker de vinna tid att i alla fall bristfälligt kunna lappa och laga vårt söndertrasade välfärdssamhälle. Jodå, vårt lands välfärd är riven i trasor och det står inte på innan råttorna lämnar det sjunkande skeppet.


Har ingen förståelse varför vårt land måste vara rädda om de rika, de har så de klarar sig och blir över. Men om de inte stryks medhårs tror våra politiker att de tar sitt pick och pack och sticker iväg. Glöm det, före alla skattelättnader bodde de ändå kvar av den enkla anledningen att det var här de tjänade grova pengar. När det gäller att utnyttja  aningslösa politiker och byråkrater för att bli rik ligger definitivt vårt land i framkant.


När det gäller hårt arbetande invånare, pensionärer och sjuka fungerar kontrollsamhället, men när det gäller fifflare visar det sig att det inte finns någon kontroll alls. Skulle inte förvåna om det finns människor med flera identiteter som mjölkar vår statskassa på pengar. Det finns inte ens koll på om människor som erhåller bidrag ens bor i landet. Det är nog bara i vårt land en sådan blunder kan inträffa.


Och så har vi den grupp av människor som anser att skydda utrotningshotade rovdjur måste få kosta pengar. Om de själva betalade vad det kostar skulle det knappast röra upp känslor, men det är de inte villiga till. Samma sak med vad som nu ventileras, invandring och flyktingmottagning skall det inte sättas stopp för, det är MP emot. Pengar är det ont om och de som drabbas är unga som behöver en fungerande sjukvård, skola och äldre som behöver vård i livets slutskede.


I en värld då vi bombarderas av andras åsikter är det svårt att inte påverkas på något sätt. Att avskärma sig genom att slå dövörat till fungerar bara för stunden eftersom problemet kvarstår.

Av någon anledning har jag skrivit ner och sparat kloka ord som trots att de skrevs långt tillbaka i tiden, fortfarande passar in i vår moderna tid.


Sokrates var en klok människa som levde för länge sedan, kanske var människorna klokare på den tiden trots avsaknaden av den utbildning som är möjlig i dag. Det handlade om ett ovanligt intellekt och förmågan att ha förlita sig till de egna tankarna. De som skall leda vårt land in i framtiden är inte de välutbildade med ett intellekt utöver det vanliga, det är vanligt folk som i sin osäkerhet lyssnar och tar råd från andra.


Jag nämnde Sokrates och ett citat från honom beskriver vad som saknas, men antagligen blir det som kommer att förändra vårt land och förhoppningsvis vår värld. Han skrev så här: För att hitta dig själv, tänk egna tankar. Politiker försöker hela tiden få invånarna att undvika tänka, de anser det vara deras jobb som politisk företrädare. Det får mig att osökt tänka på att anlita en blind vägvisare.


Även om inte invånarna i stor utsträckning börjat tänka själva, har de börjat ifrågasätta vad de politiska företrädarna har att säga. När osäkerheten infinner sig lutar sig människan mot det som alltid varit allmänt känt, människan måste se för att kunna tro. I vårt lands fall måste det uppvisas resultat när det gäller brottsbekämpning, vården, skolan, ja listan kan göras hur lång som helst.


Det grövsta brottet som politiska makthavare är skyldiga till är konfiskeringen av pengar från pensioner och ur trygghetsförsäkringarna. I paritet med det är hur Försäkringskassan övergått från att vara ett stöd, till att stjälpa människor som drabbas av sjukdom. Hos de som drabbats är det någonting oförlåtligt och som de aldrig glömmer. Och det hela kan fortgå därför att ingen gör någonting åt det och ingen tar på sig ansvaret att det kunnat bli som det blivit.  


Politik har blivit olika former av religioner där de olika partierna förkunnar sina budskap. Det blir en fråga om att tro, inte att de saker som predikas är möjliga att genomföra. En sak vet vi men tänker inte så mycket på det, nämligen att himlen finns både under våra fötter och ovanför våra huvuden. Har för mig att det var Henry David Thoreau som skrev det. Inte undra på att våra politiker verkar stå på huvudet ibland och tänker med fel ända av kroppen.


Att våra politiker förvanskar sanningen är ingen väl bevarad hemlighet, om en sak sägs tillräckligt ofta kan det tas för en sanning. Anledningen till att de gör det är att undanhålla de misstag som gjorts, men som inte öppet erkänns. Och man kan förstå det för jag minns vad Moder Teresa en gånga sade: Ärlighet och öppenhet gör dig sårbar. Var ärlig och öppen ändå. Ett förlåt lagar inte det som trasats sönder, men kan ändå accepteras om det är ärligt menat.


När man ser hur vårt samhälle blivit finns en oro för hur framtiden kommer att se ut. Minns inte vem som skrev det eftersom jag glömt bort att skriva ner det, men det lyder i alla fall så här: Det som finns bakom oss och det som finns framför oss, är bagateller jämfört med det som finns inom oss. Det vi samlar på oss dagligen i form av misshälligheter och orättvisor som skapats genom politiska beslut, har fått människor att känna inombords. Det är för de politiska företrädarnas del minst sagt skrämmande.


Filosofen Sofokles yttrade en gång: Den tyngsta sorgen är att inse att vi själva är enda orsaken till alla våra motgångar. Sorgligt nog är orsaken till dagens kaotiska läge det svenska folkets tystnad under alldeles för många år. Utan några större protester trots idiotiska beslut, har de politiska makthavarna trott sig göra rätt. Eller snarare för sig själv sagt: När idioterna inte säger någonting så ... Ja, svenska folket har varit lika stora idioter som de politiska makthavarna. Det som nu händer känns lite som för sent skall syndaren vakna.


När det står klart för alla att det här med januariöverenskommelsen inte var speciellt smart, hamnar vi i ett läge då osäkerheten ökar bland alla partier. Vart är vi på väg? Det kan man fråga sig, men hittade ett citat av Seneca som passar in. Om en man inte vet vart han styr emot, är ingen vind gynnsam för honom. Funderar på om jag skall kopiera alla kloka ord jag skrivit ner och de får visas på storbildskärm i riksdagshuset. Men de kanske inte ens fattar betydelsen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards