Direktlänk till inlägg 8 december 2018

Vad kommer att bli den tändande gnistan?

Av Sven-Erik Hemlin - 8 december 2018 08:31


Inte ett dugg förvånande kan man nu läsa att konkurserna ökar och att det är småföretag som får ta den första smällen. Överetablering och folks ändrade köpvanor anges som orsaken, men följderna av konkurserna påverkar både individer, banker och leverantörer. Må så vara att landets ekonomi är stark för tillfället, men många företag har svårt att hålla näsan över ytan och ger en inkomst det går att leva på.


Om de små får det kärvt drabbar det även de medelstora och når så småningom upp till de större företagen. Det här kommer också att påverka de siffror våra politiker stirrat sig blinda på, nämligen arbetslösstatistiken. Många av de jobb som bättrat på statistiken är knappast hållbara, de ryker all världens väg när vi går in i en lågkonjunktur.  


Vad en lågkonjunktur innebär har inte många politiker något grepp om, de kommer att få lära sig den hårda vägen. Till och med Åkesson nämnde att allt kan ställas på huvudet när vi hamnar i en lågkonjunktur. Om många blir av med sina jobb kommer helt nya värderingar in i bilden vilket kan ge rejäla svängningar i opinionsundersökningar. Men finns det något parti att luta sig emot i kärva tider?


Problemet med det tjänstesamhälle vi nu har är att konsumtionen hålls på så hög nivå som möjligt. De flesta har inte velat tro på att butiksdöden kan bli verklighet, affärer har ju alltid funnits. Vi kanske skall titta närmare på vad vi har just nu och vad som förhoppningsvis blir kvar efter en lågkonjunktur, vilket knappast kommer att vara små företag inom byggbranschen, kaféer, pizzerior och lunchrestauranger i den mängd vi i dag kan se.


Misstanken finns att RUT och ROT avdragen kommer att dras in, vilket då medför att alla de småföretag som växt fram på grund av dessa bidrag kommer att få problem. Någonting som följer med på köpet när staten tvingas dra åt svångremmen blir även privatföretag inom vård och skola. De politiska företrädarna kommer att tvingas hålla i den gemensamma kassan hårdare än som gjorts tidigare.


Hursomhelst har det länge varnats för konsekvenserna av att inte orättvisorna som skapades vid försämringar av trygghetsförsäkringarna orsakade har rättats till under den relativt långa högkonjunkturen. En lågkonjunktur innebär att det ekonomiska utrymmet för de makthavande minskar dramatiskt. Man kan säga att våra makthavande politiker inte sett längre än näsan räcker, visionerna har inte sträckt sig längre än till att få så många som möjligt i arbete och att jobba längre upp i åren.


En majoritet av landets invånare har inte varit med om vad som sker när man hamnar i en lågkonjunktur. Det är väldigt få yrken som de anställda kan känna sig någorlunda säkra att inte bli friställda och det är inom de offentliga verksamheterna. Kanske de som tagit steget över till privata företag tvingas gå tillbaka till sina gamla arbetsplatser där bristen på kvalificerad personal är enorm. Eftersom ingen på förhand vet hur djup eller långvarig en nedgången blir, är det svårt att överblicka konsekvenserna.


En sak kan förutsägas och det är vad som händer om Försäkringskassans hårdare bedömning av sjukintyg fortsätter, då kan vi förvänta oss en fruktansvärd press på de politiska företrädarna. Sunda förnuftet säger att politiker inte skall ha ett bättre skydd än invånarna som betalar deras löner, vi står alltså inför en konfrontation som kommer att påverka hela det politiska etablissemanget. Behövs verkligen politiska företrädare i en värld där människor tvingas göra det mesta själva?


Skatter betalas för att staten, kommunerna och landstingen skall prioritera vad de är ämnade för, det är vad som menas med lagen om att på bästa sätt förvalta invånarnas skattepengar. Det betyder i klartext att pengar måste öronmärkas för sjukvården, skolan och att lag och ordning kan upprätthållas. Borde inte vara några tveksamheter om vikten av att detta utförs på bästa möjliga sätt att makthavande politiker.


 Skatter kommer att bli ett känsligt ämne för våra politiker, de kommer att tvingas kapa banden med storföretag och storfinansens mäktiga grupper. De hamnar i en sits där de skulle varit för länge sedan, att se till alla invånares bästa. Vad de beslutar om kan vara avgörande för vårt lands framtid och felaktiga beslut kan allvarligt skada de politiskt aktivas existens. De är redan ifrågasatta av en mycket stor del av invånarna, de balanserar på en mycket skör tråd över en avgrund.


Det känns som om det varit förutbestämt att vårt land skulle hamna i det här läget efter att stora grupper av invånarna medvetet eller omedvetet glömts bort. Moderaterna och KD vurmar för ytterligare jobbskatteavdrag, det är sorgligt att inse politiker vara dummare än vad folk i gemen trott. Förslaget bäddar för att vi kan få uppleva samma oroligheter som i Frankrike, det är samma dumhet från politikers sida som utlöst det hela.


Man skall aldrig säga att det inte kan hända, det borde vi ha lärt oss av allt som hänt i vårt land. Från att ha varit ett stabilt land är vi nu ett lika osäkert som många andra länder, det är bara en fråga om vad som blir den tändande gnistan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards