Direktlänk till inlägg 6 december 2018

Visst var det roligt så länge det varade.

Av Sven-Erik Hemlin - 6 december 2018 06:07


Hör ofta människor säga att tiden inte räcker till, att de inte hinner med vad de tänkt göra. De som försöker planera sina liv blir ständigt besvikna på sig själva, hur vi än försöker hålla oss till någonting planerat, händer saker som vi inte kunnat förutse. Livet är inte tänkt att vara förutsägbart, det testar ständigt vår förmåga att lösa problem. Vardagliga problem som vi inte ens inser att vi tvingats lösa, därför att det var vad som måste göras.


Ambition sägs vara bra, men betydligt bättre veta vad man egentligen vill. Men det finns inte utrymme för den ehgna viljan, den tid vi nu lever i tillåter inte egna initiativ, alla måste rätta in sig i ledet och vara nyttiga för samhället. Om det verkligen är samhällsnyttigt att folk bränner ut både psyke och kroppar bör vi omgående skrota ett sådant samhälle. Ett lands överlevnad är helt i händerna på att invånarna har det bra,  får tänka fritt och utveckla sina tekniska talanger och sin kreativitet.


Det samhälle vi nu har är resultatet av krossade drömmar på grund av mål som satts upp. Inte många är nöjda med vad de har,  mycket vill ha mer brukar man säga. Tyvärr börjar det redan vid unga år vilket skapat ungdomsgäng som tar där det finns och lägger där det fattas, det vill säga hos sig själva. Men allt bottnar i rädslan för anonymitet och ensamhet.


På något sätt känns det som man sa förr, som de gamla sjunga kvittra de unga. Besvikelse och missnöje hos föräldrar smittar av sig på barnen och startar en ond cirkel som är svår att komma ur. I många fall tittar folk sig i spegeln och gillar inte vad de ser, de skulle vilja vara någon helt annan. Det kan bli så i ett samhälle som splittrats istället för enas kring någonting.


Jag är så glad att jag är svensk sjöng Birgitta Andersson i en melodi för länge sen. Tyvärr kommer jag inte ihåg varför hon var glad över att vara svensk, men vårt samhälle var helt annorlunda mot det vi nu har, många var faktiskt stolta över att vara svenskar. Men efterhand som vårt samhälle förändras är det nu många som skäms över hur vårt land blivit, inte minst hur gamla och sjuka behandlas.


Svinhugg går igen sa man förr och med det menades att de som orsakat vårt lands kräftgång när det gäller skola och vården i första hand, en dag kommer att behandlas lika illa som den skada de orsakat. Tror inte att det varit medvetet, de makthavande har helt enkelt genom okunnighet lockats tro på vad skickliga lobbyister fått dem att tro vara det bästa för landet.


Ett land eller en stad blir inte bättre genom att piffas upp för att ge ett bättre intryck. Det är som med vården där landsting byggt enorma komplex och snygga entréer när det räcker med ett hål i väggen för den som råkat bli sjuk. Det är personalen inom väggarna och hur de blir bemötta och behandlade som är viktigast, om lokalerna är trista är det ingen sjuk som ens orkar bry sig om.


Våra politiker har fått för sig att de måste besluta om saker som uppmärksammas och syns, men det är vad som händer i bakgrunden som berör invånarna mest. Att det kunnat bli så beror på att de mest högljudda är de som fått uppmärksamhet, de som i tysthet svär ve och förbannelse över våra politiker når inte fram. Nu börjar den skaran märkas genom att SD blivit större i takt med att de övriga partierna inte lyssnat, utan istället gjort allt för att blockera den förändring många vill ha. Av många ses det som att försöka skyla över egna misstag.


Tror inte våra politiker förstår vad det handlar om när det pratas och skrivs om social ekonomi. Visst, det är ett komplicerat ämne och mer övergripande än politiker förstått. För att citera vad som går att läsa om social ekonomi: Med social ekonomi avses organiserade verksamheter som primärt har samhälliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn.


Ingen egenföretagare är omedveten om att den definitionen aldrig lästa av vare sig politiker eller byråkrater. Staten och vår byråkrati lägger hela tiden genom olika beslut krokben för de för samhället så viktiga verksamheterna. Medvetet eller omedvetet gör detta ett intrång på vår demokrati. 


Den sociala ekonomin har nämligen stor betydelse för demokratin och den regionala utvecklingen, dels genom att kanalisera medborgarnas engagemang i för dem viktiga frågor, dels genom sitt bidrag till regional utveckling, företagande och sysselsättning. Vad som sker är ett försvårande av att invånarna använder sin kreativitet för att förverkliga sina mål. Den rädsla man kan ana hos makthavande politiker är att de skall förlora greppet över att styra och bestämma.


Nu är det för sent eftersom demokratirörelser redan sett dagens ljus och belyser vad som blivit odemokratiskt i vårt land. Önskan om att verklig demokrati återuppstår i vårt land kommer att stadigt växa i takt med kärvare tider, eftersom varje beslut som inkräktar på människornas levnadsvillkor kommer att ses som odemokratiska. Det kan bli så när ett samhälle skapats utan invånarnas medgivande utan tvingas följa fattade besut. Våra politiker får väl se det som att visst var det roligt så länge det varade, att få bestämma över andra.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards