Direktlänk till inlägg 1 december 2018

Som man sår får man skörda.

Av Sven-Erik Hemlin - 1 december 2018 08:57


Det var ingen ögonblickets ingivelse som fick mig att skriva det här, det har gnagt länge. Det gnager verkligen att våra politiker under många år pratat om jobb och att alla som kan måste komma i arbete. Jag brukar fråga mig själv varför våra politiker inte skaffat sig ett arbete som inte belastar den gemensamma kassan. För att politik skall kunna följa med i tiden behövs förnyelse vilket är svårt i en miljö som lätt blir slentrianmässig. De som blivit kvar inom politiken för länge har blivit en börda som blir allt svårare att bära för svenska folket.


Det pratas om jobbskatteavdrag igen från Moderathåll, det gav dåligt resultat tidigare och är bara rent ut sagt dumt. De som kan åtnjuta förmånen tackar och tar emot, men är det inte de sämst ställda som behöver pengarna mest? Man måste se jobbskatteavdraget som ett bidrag, men en hårdare defintion är är att det handlar om att muta de med ett jobb. Ett mycket dyrbart sätt att använda invånarnas skattepengar till, för det är ju invånarnas skattepengar som ges bort, det regnar inte pengar från himlen precis.


Nu varnar till och med Kristersson för en kommande konjunkturnedgång med åtföljande högre arbetslöshet. Det är så dags nu att börja varna för sämre tider. Ökad arbetslöshet betyder att pressen på de med ett arbete kommer att öka, de måste leverera i form av konsumtion för att det skall gå runt. Det är så det är tänkt att fungera, men om inte våra politiker märkt det så har invånarna blivit försiktigare med att spendera sina pengar.


Den svarta fredagen har av många företag utökats till en vecka, det gäller att försöka lätta på lagren när konsumtionen minskar. Ett tecken på att det är fara på färde är de stora leksakskedjornas akuta problem och hundratals butiker kommer att stängas. Butiksdöden har förvarnats de senaste åren, folks köpvanor har ändrats radikalt och det är näthandel ett mycket stort antal nu använder sig av.


Det är en omöjlighet för butiker att kunna konkurrera när det gäller priset på varor. I en butiks priser måste täckas in vad lokalhyra, personal, försäkringar och el kostar, som grädde på moset även annonsering och oförutsedda kostnader. Ingen hade nog räknat med att vi skulle nå en gräns då stora köpcentra och affärer kan tvingas slå igen på grund av att de fasta kostnaderna blivit för stora på grund av folks ändrade köpvanor.


Genom att följa med i det som händer ser man att den arbetskraft som efterfrågas mest är inom de offentliga verksamheterna där det i en närliggande framtid kommer att behövas massvis med ung arbetskraft i den generationsväxling som är oundviklig. Där hittar man en mycket stor anledning till att invånarna måste jobba längre, det är mycket kunskaper som försvinner när de äldre pensioneras och som de nya unga måste skaffa sig.


Vid en konjunkturnedgång går det inte att skära ner på personal inom vården, skolan och polisen på samma sätt som inom de tjänsteyrken numera många jobbar inom. Att sälja tjänster om ekonomin blir sämre är ett hopplöst företagande och de flesta tjänsteföretagen är småföretag som inte har någon buffert för dåliga tider. Det är lätt att se pessimistiskt på vad en konjunkturnedgång kan innebära eftersom det fungerar som ringar på vattnet. Det har blivit så att alla blivit beroende av varandra på ena eller andra sättet.


Det finns så många saker som kan starta en konjunkturnedgång, inte minst på grund av det handelskrig Trump startade utan att ha en aning om vad det skulle föra med sig. Lägger vi dessutom till den klimatförändring som skapat ett minst sagt oförutsägbart klimat som orsakar skador, är det svårt att kunna tro på de prognoser som våra politiska makthavare har att komma med. De vet lika lite som alla andra hur ekonomin kommer att se ut inom bara ett halvår.


Har därför full förståelse för att människorna har svårt att se framåt med tillförsikt. De oroas över att mista det de har om de råkar bli allvarligt sjuka, eller förlorar jobbet. En majoritet av invånarna grubblar över hur pengarna skall räcka till, de övriga hur deras konton skall kunna växa ännu mer. Men för dessa personer är deras rikedom helt beroende på alla övrigas ekonomi och det vet de alldeles säkert, för dumma är de inte.


Det här har drivit fram ett samhälle där många tar sina liv av skilda anledningar. Det mest skrämmande, det är många unga och äldre som inte orkar leva vidare. Vårt samhälle handlar vad jag kommit fram till inte längre om jobb utan bristen på samhörighet. Unga och gamla människor tar livet av sig därför att de inte har någon att dela sina problem med. Ingen har tid att lyssna på någon annan än sig själva, det är så vårt samhälle blivit. Politik handlar numera inte om hur människorna har det utan hur det uppbyggda politiska maktsystemet skall kunna överleva.


Det vi kan se resultatet av är vad som händer när människan glöms bort, ändå är det vi kan se bara toppen av ett isberg. Jag har under flera år kallat det vi har för ett omänskligt samhälle och börjat få medhåll till och med från politiskt aktiva på lägre nivå. Fler av dem är på väg att hoppa av från politiken därför att de upplevt det som att deras åsikter inte ens når fram till de ledande inom partierna.


Det är en "jättarnas" kamp vi nu kan se när det gäller regerringsfrågan, de bryr sig inte ens om att det mullrar i de egna leden. MP tänker rösta emot alla förslag om de inte får ingå i en regering. Slutsatsen man kan dra av det är att det handlar om prestige och makt, hur det påverkar invånarna är det ingen partiledare som bryr sig om. Varför skall då vi bry oss om att rösta på någon av dem? Oavsett vem som blir statsminister framöver har det skett på bekostnad av att tappa både förtroende och sympatisörer hos en stor del av invånarna och de kommer att hämnas på ena eller andra sättet. Som man sår får man skörda. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards