Direktlänk till inlägg 23 november 2018

Ingenting är sig längre likt.

Av Sven-Erik Hemlin - 23 november 2018 18:46

Hade en god vän som sina sista år ägnade åt att få till ett nytt lönesystem i landet. Hade han fått vara med om de våldsamma löneökningar många har fått senaste åren hade han säkert utropat: Vad var det jag sa! Med de höga löner inom de offentliga verksamheterna och därmed höga pensioner, kommer framtida ekonomiska problem vi inte ens kan föreställa oss. Jag har en del av hans uträkningar kvar och inser att han kommer at få rätt, för så här långt stämmer de.


Det finns en morgondag också, det tänker inte många så mycket på. Men den morgondagen kan bli en verklig kalldusch för högavlönade politiker, byrådirektörer med mera, det kan bli så att befintliga pengar måste delas lika. Låter säkert för många som en omöjlighet, men chansen att det kan bli så är enligt hans uträkningar över sjuttio procent. Sedan dess har läget förvärrats ytterligare vilket betyder att det inte finns någon annan väg att gå eftersom våra politiker bränner broar så att ingen väg finns tillbaka.


Han var ingenjör specialiserad på MTM som metodstudier hette en gång. Det var genom det idén växte fram att ett nytt lönesystem måste införas. Han insåg att folk skulle pressas mer och mer och det hela skulle ta en ände med förskräckelse, orättvisorna skulle öka därför att lönesystemet, pensioner och bidragssystemet inte är rättvist. Man kan inte ha lönehöjningar, sjukersättningar, pensioner med mera i procent för en stor del av befolkningen, men kronor när det gäller befattningar som anses vara viktiga.


Han kunde inte begripa varför höjningar av pensioner, sjukbidrag följde en procentuell mall, det stämmer aldrig med verkligheten. Inte heller att de höjningarna hela tiden släpar flera år efter. Löne- och kostnadsläget ändras på kort tid, vilket gör att det system som används i vårt land förorsakar enorma problem för många.


Vad han också förutsåg var hur människor skulle bli utbrända på grund av att personalpolitiken bestäms av politiska företrädare. Varje ansvarig inom olika verksamheter styrs av budgetar som måste hållas, vilket går ut över både anställda och de som med skattepengar betalar för den service samhället är skyldig att utföra. Överhänget med politiska företrädare och politiskt skapade jobb blir en kostnad som går ut över invånarna.


Naturligtvis kommer de politiska partierna att få betala på ena eller andra sättet för de misstag som gjorts. Tyvärr kommer det samtidigt att drabba alla övriga, men det är ju så allting fungerar. Våra politiker skulle inte glömt bort hur en demokrati skall fungera, för det är alltid invånarna som till slut har sista ordet. Och vad sista ordet blir kan vi inte ens ana oss till i nuläget, men missnöjet är stort.


En för oss svenskar tämligen okänd före detta amerikansk politiker Gary Hart, blev tillfrågad om vad han ansåg vara det största framtida hotet. Cyberattacker var hans omedelbara svar. Kan vara banker, transportsystem eller kommunikationssystem som angrips. Det gäller för människorna att i framtiden hitta en säker plats för oroligheter kan bryta ut när och vartsomhelst.


Att hitta en säker plats är lättare sagt än gjort för de flesta av oss. Vi lever i ett samhälle som är beroende av att elen, telefonen och att transportmedlen fungerar. Elen har genom vår vattenkraft setts som någonting som att elförsörjningen skulle klara oss genom kriser, nu finns tecken på att elen kan bli en bristvara i ett elintensivt samhälle. Det gäller inte minst de stora städerna som kan få problem med att få elen att räcka till, om dessutom elbilar skall ersätta de bensin- och dieseldrivna ligger vi verkligen risigt till. Kanske tvingas de stora elkrävande företagen att flytta. Alternativet är ju elransonering.


Hela tiden ser vi hur politiska beslut som togs i en helt annan tid nu skapar enorma problem för framtiden. Enda hållbara lösningen anses vara att bygga nya kärnkraftverk som är betydligt säkrare än de som en gång byggdes i vårt land. Vad gör inte minst villaägare om det blir problem med elförsörjningen? Kunde inte låta bli att gapskratta när det från byråkratiskt håll påhejade av Miljörörelserna slog ner på vedeldade spisar. Ved är förhoppningsvis någonting det alltid kommer att finnas gott om och ingen vill i vårt klimat sitta i kalla hus, det är ju ett modernt samhälle vi lever i.


Men det har inte uppfattats av politiker och byråkrater, de har bara ett mål för ögonen och det är sitt eget men tyvärr inte landets bästa. Ser man på hur utvecklingen kan bli kommer de säkert att ångra sig, men det är så dags då. Det politiskt styrda samhälle vi haft i så många år sjunger på sista versen, det har till och med en del politiker insett.

Mycket beroende på de ståndpunkter partierna tog innan de fick hjärtat i halsgropen av alla människor som kom till vårt land. Om det beror på att fel personer kommit till vårt land eller andra orsaker har brottsligheten ökat markant. Lite varstans ser man nu grannar som går samman för att skydda sina bostadsområden, det hjälper inte att köpa dyra larm  för när de välorganiserade ligorna slår till töms ett hus på bara några minuter.


Vid tiden då jag växte upp var det inte många som låste sina dörrar om de gick ut en sväng. Nu hade visserligen inte folk just någonting att stjäla vid den tiden, men i alla fall. Hörde en berätta att han ställt ut gamla vinterhjul på plåtfälgar som stått och tagit plats i många år utanför garaget för att köra till Återvinningen. Han glömde bort dem men efter några dagar såg han att de var borta. Så tydligen är bästa sättet att slippa åka till Återvinningen med saker som skall kastas att ställa ut dem.


Man kan se det som en rolig historia, men det är faktiskt så vårt samhälle blivit. Man brukar säga att tåget gått när det är för sent att göra någonting. Det enda jag kan tänka mig kan få våra politiker att komma med på tåget, är att komma försent till närmast föregående. Men de senaste åren har de inte ens klarat av det, men sent skall syndaren vakna brukar man säga.


Oavsett om vi kommer att få en regering utan nyval eller inte, kan man kallt räkna med att invånarnas dom blir hård mot hela det politiska etablissemanget. Ett nyval tippas bli ett lyft för SD, men många som röstade på SD har blivit tveksamma, det är inte bra för landet när ett oppositionsparti blir så stort att det kan åstadkomma handlingsförlamning hos de övriga.


Tror ett nyval skulle gynna Socialdemokraterna mest, men det skulle ändå inte räcka. Den enda lösningen som står till buds är att blockpolitiken skrotas, den gör mer skada än nytta för svenska folket. En sak är i alla klar och det är att vara politiker kommer aldrig mer att bli vad det varit, det har våra politiker själva sett till.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards