Direktlänk till inlägg 8 november 2018

Vad innebär ordet yrke egentligen?

Av Sven-Erik Hemlin - 8 november 2018 08:48

Valet i Amerika fick likheter med vårt eget, precis som Kristersson ser Trump en förlust som en seger. Men visst märks det att det går rent ut sagt dåligt för de politiska partier som försöker hålla sig på mittlinjen, men de övriga har inte heller någonting att hurra över. Fem partier som över nittio procent av väljarna inte vill ska ha något inflytande men ändå envist kämpar för det måste ses som tomma tunnor bullrar mest.


Nåja, de båda största partierna har inte heller någonting att skryta över, det är alldeles för många som inte sympatiserar med deras politiska budskap. Det sägs att alla dessa partier som ständigt pockar på uppmärksamhet är garanten för vår demokrati, men demokratiska beslut var det länge sedan som fattades i vårt land. De majoritetsbeslut har fattats under många år kan bara ses som styrkedemonstrationer och har ingenting med demokrati att göra. Tycker att de stora partierna borde inse hur små de egentligen är när de måste ta hjälp av småpartierna.


Man märker tydligt att det gått så långt att de politiska makthavarna och väljarna hamnat på kollisionskurs och protesterna börjar till och med nå upp till beslutsfattarna. Eller snarare de som lojalt ställer sig bakom sina partiledningar, många av dem har ingenting att falla tillbaka på om de mister sina välavlönade platser som förtroendevalda. Det är otroligt många som är beroende av att partiet håller sig kvar över riksdagsspärren, men också att kan behålla sin plats i kommunalfullmäktige eller inom landstingen.


Om SD lyckats med en sak utöver att dra till sig över en miljon sympatisörer, är det att sno platser i de församlingar de traditionella partierna sett som självklara. Naturligtvis avtrubbas lojaliteten hos de som mister sina platser och förpassas till en anonym tillvaro. Kan förstå de politiker som funderar på att hitta sin plats hos SD  (eller redan gjort det) eftersom  SD har och har haft svårt att fylla sina stolar. Vem kunde ens ana det för femton år sedan.


Eftersom många har politiken som yrke har deras roll som företrädare för sina väljare helt kommit i skymundan. Det gäller att i första hand säkra sin egen plats, så det måste till att slicka rätt rövar, det vill säga partiledningarnas. Det i sin tur för med sig att partiledningarna hela tiden tror sig göra rätt eftersom ingen säger emot.


Det stora problemet är de som biträder våra politiker, det är de som skulle ha uppfattat varningssignalerna. De skulle varit ute i affärer, på gator och torg för där skulle de hört vad svenska folket anser vara viktigt. Men alla dessa rör sig inom samma krets och försöker norpa åt sig idéer andra partier har att komma med. Eftersom alla partier är lika vilse i pannkakan har vi hamnat i den situation vi nu är.


Att Gudrun Schyman kastat in handduken är ingen överraskning, hon har insett att den traditionella politiken är körd. Framtiden kommer inte att handla om politiska visioner och reformer, utan sakfrågor som är viktiga för invånarna och problematiska för makthavarna. Eftersom de flesta politiker inte vet vad invånarna vill ha, blir de tvungna att ta skeden i vacker hand och lyssna på vad invånarna anser vara viktigast.


Som de flesta kanske märkt lunkar vårt land på trots avsaknaden av en regering, det är nämligen så fiffigt system vi har att den uppbyggda kontrollapparaten gör att våra politiker egentligen är överflödiga. Så var det knappast tänkt att det skulle bli, byråkratin skulle fungera som ett skydd att kunna bevara vårt politiska maktsystem.


Vad det lett fram till är att våra politiker skapat sitt alldeles egna lilla samhälle, de tror verkligen att vi alla lever i ett välfärdssamhälle. Det är därför vi återkommande får höra att vi måste slå vakt om vår demokrati och att vårt välfärdssamhälle måste bevaras. Att inte "vanligt" folk fattar vad de pratar om kan man förstå, de ser bara försämringar och hur politiska beslut kör över dem.


Partiledarna har haft fullt upp med talmansrundor och rävspel bakom kulisserna att de nu glömt bort sina väljare. Att det är svårt att bilda en regering är inte förvånande, prestige går före landet och invånarnas bästa. Det rävspel som pågår har vi fått uppleva de senaste tjugo åren, tydligast har det varit inom kommuner och landsting. Samhället och invånarna har förändrats, men de politiska partierna har envist vägrat förnya sig.


Man får en känsla av att folk väntar på att någonting nytt skall växa fram, en rörelse som är anpassad efter den moderna tid vi lever i. Orättvisor finns det gott om precis som förr i världen, det är dags att folk kliver upp på barriärerna igen. I ett land där de viktigaste funktionerna är skattefinansierade, har blandats in lönsamhetskrav som skapat ökade avgifter på toppen av de skatter som betalas in. Var och en inser att någonting kostar pengar som inte skall göra det, nämligen politiska ledningar och byråkrater som förökar sig som amöbor.


Vårt land har ett styrelsesätt där personer utan de kvalifikationer som krävs sitter i beslutande ställning som påverkar invånarna. Eftersom allt numera handlar om ekonomi, måste vi därför istället för politiskt tillsatta ha kvalificerade personer med erfarenhet av att ledarskap, organisation och rationalisering. Dessa personer behöver bara följa en enda instruktion, och det är att följa den lag som finns, att på bästa sätt förvalta invånarnas skattepengar. Vårt land måste rationaliseras vilket för med sig att politikers roll drastiskt måste förändras.


Om vårt land skall drivas företagsmässigt är det mycket som måste bort, inte minst en mycket stor del av de statliga verken. Många av dessa statliga verk har ingen annan uppgift än att tolka de beslut som fattas av EU. Det har vårt lands byråkrater varit odugliga på, de har haft fullt upp med att försvara sin egen existens.   


Jag har aldrig kunnat acceptera politiken som ett "yrke", det finns ingen utbildning för det, endast vad som många politiker själva framhåller, att de har social kompetens. Kom därför på ett citat av Richard Müller-Freinnenfels skrev en gång och som lyder så här: De flesta yrken är blott ramar, där de mest olikartade begåvningar kan få rum och inom vilka de mest skiftande typer kan verka alltefter läggning och kynne.


Det citatet passar in på politiker som är ett tvärsnitt av folket, men  när det gäller våra politiker försöker de passa in i en alldeles egen ram som skapats enbart för dem.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards