Direktlänk till inlägg 1 november 2018

Drabbar dig motgången trots modig kamp, så har du ändå segrat.

Av Sven-Erik Hemlin - 1 november 2018 07:22

Morgonstund har guld mund sa man förr, på den tiden drack man kaffe på fat. För det var väl den första kaffetåren som menades antar jag. Hursomhelst kom jag på mig själv att leta efter någonting positivt utöver kaffemuggen i den mörka tid vi går in i,  men kunde i hastigheten inte komma på någonting. Vi behöver ljusglimtar som lättar upp vardagen, men de gånger det händer är det som att se glöden från en cigarett glimma till men slocknar lika fort.  


Om det beror på hösten vet jag inte, men folk är surare och grinigare än i somras. Dåligt humör beror ju på någonting, den varma sommaren satte verkligen griller i huvudet på folk. Man hör till och med folk säga att den globala uppvärmningen får skynda på och komma på allvar. Hellre varmt än kallt är det inte minst många äldre som föredrar. Nåja, att folk blivit grinigare kan ju bero på det våra politiker håller på med också förstås.


Reagerade då mungiporna hängde på en människa jag känner som nästan alltid haft ett leende på läpparna. Hur är läget, är det full fart, sa jag och han stirrade på mig. Full fart, i helvete heller, sa han, det var väl nån gång på nittiotalet senast. Så kan det gå när man försöker vara trevlig mot någon.


Är det människorna eller samhället det är fel på? Kanske är det så att när ett samhälle förändras till det sämre, händer samma sak med invånarna. De unga som fortfarande har känslan att hela livet ligger framför dem slår bort den oro de lite äldre börjat känna av. De som hunnit fram till mitt i livet har kommit underfund med att den halva som förhoppningsvis återstår kommer att gå fort och inte ser speciellt ljus ut. De kan se fram emot att jobba längre också, om jobbet finns kvar eller om psyket och kroppen håller vill säga.


Men de oroar sig också för sina barn som i det hårda samhälle vi fått kan drabbas av psykisk ohälsa, till och med ta livet av sig. Det händer tyvärr och då räcker det inte att säga att det är oacceptabelt, men det är den tröst föräldrarna får. Våra myndigheter och skolans ansvariga har inte lyckats komma tillrätta med den mobbing som trasar sönder många ungas liv. De har inte ens lyckats ställa upp för lärarna så de kan jobba i en lugn och trygg miljö, kanske Försvaret skall kallas in. Att det blivit så kan helt tillskrivas politikers oförmåga att kunna ta tag i och hantera problem.


Jag är gammal och har hört våra politiker försvara det styrelsesätt vi har med en sliten klyscha att det behövs flera aktiva politiker för att värna om vår demokrati. I Amerika säger man bullshit, här säger vi skitsnack, för det är vad det är. Det är genom att det blivit alldeles för många som lever på politiska uppdrag som vår tidigare omtalade demokrati inte längre existerar.


Om den gjort det hade vårt land inte sett ut som det gör i dag där Försäkringskassans handläggare kan avfärda läkares sjukskrivningar som otillräckliga och friskförklara sjuka personer. Vi har blivit ett land som mer talar om att rädda vår miljö och utrotningshotade djur än att hjälpa de fattiga och sjuka.


Politiker har pippi på statistik, men vad de försöker bevisa med statistik är svårt att förstå, det handlar bara om siffror som hela tiden ändras beroende på omständigheterna. Det är i ytterst få fall statistik kan vara till någon hjälp att fatta långsiktiga beslut, i övrigt kan det bara ses som någonting som hänt och det vill säkert de makthavande helst glömma.


Om regeringen lyckas få ner sjuktalen och arbetslösheten med de medel som nu används blir det som att vinna slaget, men förlora hela kriget. Våra politiker måste inse att om de inte får invånarna med sig  kommer de att stå som förlorare. Sorgligt nog är det vad som är på väg att hända, men våra politiker är så upptagna av maktstriden att det inte hört hur det mullrar överallt i vårt land.


Kanske har vi sett början på det som kommer att förändra politiken när lokala sakfrågepartier knuffar undan de gamla etablerade. Att det blir ute i kommunerna som invånarna engagerar sig för de frågor som är viktiga för dem och går samman för att få till en förändring. Avgående Socialdemokrater i Norrland önskade Sjukvårdspartiet lycka till att försöka öppna upp de små sjukhusen igen. Kan inte ses som annat än en spydig kommentar, de har redan bränt alla broar så det finns ingen väg tillbaka.


Kanske är det så att folk börjat titta på vilka som varit med om beslut som drabbat invånarna negativt och insett att så här kan det inte fortsätta. Det kommer i så fall också att spridas till rikspolitiken, att krav kommer att ställas på en halvering av riksdagen till att börja med. Nästa steg blir då att få de makthavande att skära ner på de statliga verk som inte behövts på många år.


Med all säkerhet kommer det att börja röra på sig när Riksbanken börjar höja räntan, även en liten korrigering kommer att märkas av många låntagare. Dominobrickorna har inte bara den senaste regeringen utan även tidigare staplat upp, vi får se vad som händer när den första brickan faller. Alla har ju hört talas om Dominoeffekten, faller en faller alla. Har en känsla av att våra politiker inte har en aning om vad de ställt till med, inte heller vad konsekvenserna kommer att bli.


När jag läste att sjuktalen pressats ner slog det mig det Erik Axel Karlfeldt skrev en gång och som passar in på den pågående politiska kampen, men också det krig som pågår mot de som råkar bli sjuka och det lyder så här: Har du köpt segern med ett stycke av din själ, så är den värdelös. Men som tröst till alla som drabbas av i mångas ögon vidriga beslut: Drabbar dig motgången trots modig kamp, så har du ändå segrat.


Har svårt att tro annat än att invånarna kommer att vinna kampen mot de politiska makthavarna på ena eller andra sättet. Det är invånarna som har makten att avsätta de som inte ser till invånarnas bästa. Vad vi kunnat se vid senaste valet, har det gått upp för invånarna att de verkligen kan förändra om de går samman.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards