Direktlänk till inlägg 30 oktober 2018

Det är en rutten värld vi lever i.

Av Sven-Erik Hemlin - 30 oktober 2018 07:45

Människorna börjar få så skilda behov och många har av omständigheter de inte ens kunnat drömma om, tvingats ändra sina värderingar. Det har att göra med att saker händer som vi trodde inte skulle hända. Någonting vi knappast har med i våra framtidsdrömmar är att bli allvarligt sjuk, men chansen att bli det är ungefär som att råka vara med om en olycka vilken som helst.


Att bli sjuk i vårt land är numera en prövning av både psyke och ekonomi, du måste ha ett starkt psyke och besparingar för att klara av en långvarig sjukdom. I en skämtsam grej på Facebook för ett tag sedan kunde jag läsa att årets Nobelpris i medicin borde ha gått till Försäkringskassan. Antalet medicinska underverk den myndigheten åstadkommer – där svårt sjuka människor mirakulöst återfår full arbetsförmåga över en natt – saknar motsvarighet i den civiliserade världen.


Priset kanske skall gå till Kristersson som var medverkande till att myndigheten kunnat bli som den nu är, en som stjälper istället för hjälper de sjuka. Han har ju ansett att de sjuka är simulanter och att de arbetslösa är arbetsskygga. Själv är han lat har jag kunnat läsa, antagligen för lat för att ta reda på hur det är att ha ett riktigt arbete, det har han aldrig haft. Man kan fundera över vem som kavlade opp skjortärmarna på honom under valrörelsen. Hans fru kanske ...


I tystnaden på morgonen kommer tankar om hur människan ständigt manipuleras, det blir inte bättre av den lättillgängliga information som är svår att veta är sann eller falsk. Överdriven många gånger för att folk skall läsa, vilket även det ger en sned bild av vad som verkligen hänt. Vi behöver alltså tid att smälta det vi får veta och tänka efter, det är inte alla förunnat att få tid över till det.


Nu har vi fått reda på att det brinner i knutarna för att rädda vår miljö. Om tjugo år kan temperaturen stigit med flera grader. För att rädda vår miljö krävs att alla jordens länder hjälper till, men många länder har akuta problem som ligger mycket närmare i tiden. Kanske har vi fått ännu ett genom oroliga aktiebörser. Det finns alltså problem som ses som allvarligare än om det blir som klimatforskarna säger. Tjugo år ... tja den dagen den sorgen.


Men om miljöhotet verkligen är så allvarligt, varför ska då alla i arbete och på ålderns höst jobba längre? Borde vi inte redan nu börja vara rädda om vår miljö? Våra politiker påskyndar katastrofen genom det vi kallar arbetslinjen, för om det är någonting som påverkar miljön är det resor till och från jobbet och tvingas skjutsa barnen till dagis för att kunna jobba. Skall vi vara rädda om vår miljö och på samma gång även människorna, vore det därför viktigare att alla jobbade mindre, eller helst inte jobbade alls.


Det låter inte riktigt klokt, men det är ju vad sunda förnuftet säger. Men sunt förnuft och pengar går inte ihop, så människorna måste betala för att vår miljö ska må bättre i form av skatter och miljöavgifter och för att klara det måste de jobba. Det här luktar med andra ord lurendrejeri, det får mig att tänka att det inte är miljön som är viktigast och att orkaner med mera ses som ett utmärkt skäl att kunna pressa människorna på ännu mer. Pengarna behövs till massvis med andra saker.


Att transportera gods och oss själva kommer vi nog aldrig ifrån, men hur fordonen kommer att drivas har vi än så länge bara mänskliga lösningar som styr. De smarta datorerna kommer alldeles säkert att komma på en betydligt enklare lösning än elbilar, som skapar följdproblemet hur vi ska kunna producera el att ladda dem. Dessutom rör det sig om så många batterier som måste tillverkas att råvarorna får svårt att räcka till. Men det största problemet är hur folk skall ha råd att köpa dyra elbilar!  


Sätts en gräns som nu har gjorts startar det någonting som varken forskare eller regeringschefer världen över tänkt på, det skapar panik. De i dag gamla kan ta det lugnt, de kommer inte att beröras av det som sägs skall hända. Men att skrämma upp de unga är inte precis klokt, de kan se det som att skall det gå åt helvete, varför då jobba livet ur sig. Det är ju inte någon trevlig framtid de har att se fram emot så bäst att passa på att njuta av livet medan möjligheten finns.


Lägger man dessutom till de senaste veckornas skakiga aktiebörser, knyter det sig säkert i magen på de som oroar sig över sin kommande pension. En stor del av pensionspengarna är placerade i aktier, en minst sagt osäker placering har det visat sig. Från att ha varit en långsiktig sparform har aktiemarknaden övergått till att bli kortsiktig och osäker. 


Det är räntorna som spökar har jag kunnat läsa, men visst är det också det handelskrig som Trump satte igång och vill trappa upp ytterligare, vilket gjort att de rika stora placerarna fått kalla fötter. Många har förträngt finanskrisen och återgått till gamla vanor före den förra krisen. Det har alltså blivit ett Pyramidspel av den globala ekonomin, först ut får sina pengar, resten står där med lång näsa.  


Men varför skall vi oroa oss för vad som sägs skall komma, det är som att ta ut eländes elände i förskott. Archibald Rutledge skrev en gång: Vi överdimensionerar vår fruktan för framtiden, glömmer att livets broar är svårast att passera i fantasin – genomlider ting som vanligen aldrig händer. Fruktan för det stundande innebär att lasta på sig bördor som kommer oss att stappla på vägen.


De miljöforskare som lämnat den skrämmande rapporten jobbar efter modeller för att komma fram till ett resultat, det är med andra ord inte fakta de har att komma med utan en prognos precis som väderrapporterna. Liknande katastrofer vi nu upplever har hänt tidigare, men det var mycket länge sedan. Problemet är informationssamhället, vi uppmärksammas om katastrofer i samma ögonblick de händer och kan därför utnyttjas i syften som är kortsiktiga.


Stäng av telefonen, strunta i teves nyhetsrapportering, koppla av och försök läsa någonting underhållande. Det är en rutten värld vi lever i och det är det ruttna som förpestar och förstör för både människor och vår miljö.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards