Direktlänk till inlägg 21 oktober 2018

Man funderar över vad som är viktigast, invånarna eller den politiska makten.

Av Sven-Erik Hemlin - 21 oktober 2018 09:42

Ofta inbillar man sig att saker och ting är svåra att klara av, men då skall man gaska upp sig och tänka att det måste helt enkelt gå. Tyvärr är det den situation många som valt den politiska banan hamnar i, kunskaperna saknas men det måste gå i alla fall. Många politiker har kunnat hålla på i många år genom att tala vitt och brett om ingenting och ansetts vara utmärka debattör och retoriker.


Men tiderna förändras, plötsligt sitter någon och kontrollerar det som sägs och det visar sig vara alldeles åt helsike. Smarta telefoner och klösplattor har blivit våra politikers fiende nummer ett. Inte nog med att det som sägs kan spelas in så att det kan läggas ut på nätet, det kommer att hänga med framöver. 


Der värsta som kan hända politiker är att inte längre kunna övertyga invånarna om nödvändigheten av de beslut som fattas. Att de inte kan komma med trovärdiga förklaringar om varför invånarna måste göra si och så. Men det kanske allra största problemet är att kunna övertyga invånarna om deras egen existens som företrädare att föra fram de viktiga sakfrågorna.


Sakfrågor har fått ge vika för löften om förändringar som ligger framåt i tiden, det vill säga en förhalning av de akuta problem som invånarna anser måste lösas så snabbt som möjligt. Med det politiska system vi har är det en omöjlighet, allt måste dras i långbänk eftersom ingen har mandat att bestämma.


För att bryta det politiska dödläget det politiska maktsystemet skapat, måste det skapas ett beslutande organ som hanterar vad som är bäst för landet och invånarna. Invånarna får helt enkelt välja en verkställande direktör och en styrelse som driver landet enligt företagsmässiga principer åt huvudägarna, det vill säga invånarna.


Det kommer naturligtvis att krävas rationaliseringar och omorganisationer där det tydligt anges vem eller vilka som är ansvariga för det invånarna betalar skatt för att få utfört. Eftersom de offentliga verksamheterna är skattefinansierade måste pengar till dessa öronmärkas, det finns hjälpmedel som kan räkna ut hur mycket varje verksamhet skall kunna klara sig på. Det skall med andra ord inte finnas pengar till politiska förtroendeuppdrag, de behövs helt enkelt inte.


Enbart en så enkel åtgärd som att politiska företrädare inte belastar de olika verksamheterna innebär en enorm inbesparing. Det är nämligen en av orsakerna till att de privata skol- och vårdföretagen kan ge vinst, de är medvetna om hur för stor administration drar ner resultatet. Våra politiker har tagit efter mycket från företagsvärlden, tyvärr har det mesta på grund av okunnighet misstolkats.


Efter valet som verkligen ställde till oreda inte bara för en regeringsbildning, utan också inom landsting och kommuner, försöker nu de största partierna skrapa ihop en beslutande majoritet. Det är svårt att förstå vad de politiska ledningarna skall kunna enas om med vitt skilda ideologier, för alla kommer att föra fram sina hjärtebarn. Man kan redan ana den usla soppa som kommer att presenteras invånarna, det blir som att koka soppa på en spik.


De tidigare styrande vill inte kännas vid de misstag som gjorts, men när flera får insyn blir det svårt att dölja dem. Förr eller senare kommer någon att läcka till pressen som då börjar gräva, det kommer att upplevas som ett helsike att ha politiska uppdrag. Enda trösten är att de blir väl omhändertagen fram till pensionen och efter den med för den delen.


Ingen skall kunna begära att en avdankad politiker står till arbetsmarknadens förfogande som offrat så mycket för att företräda invånarna. Hoppas ni uppfattade satiren, jag känner en som nu är över nittio och började jobba när han var femton år. Som tack för alla åren har han när räkningarna betalts trettonhundra kronor kvar att leva på.


Trots allt måste man se det från den ljusa sidan brukar han säga. Sonen som fyllt sjuttio fyller frysen med färdigrätter och god pilsner från Lidl och än så länge har han inte glömt hur han sätter på mikron. Skulle han tvingas anlita hemtjänsten skulle han inte ha råd med pilsner till maten. Tack vare att han klarar sig själv kan han lägga undan tvåhundra i månaden till tevelicensen, för textteve kan han inte vara förutan.


Och det är väl så Socialdemokraterna resonerar nuförtiden, de gamla skall bo hemma tills de bärs ut med fötterna först, annars kostar de samhället pengar. Men med nästan varje gamling som går ur tiden, minskar också det en gång så stora partiet. Med alla LO-anslutna som röstar på SD, är det väl dags att det kallar sig för det nya arbetarpartiet, de fångar ju upp de som inte når upp till medelklass.


I takt med att flyktingar tar större plats på många mindre orter kommer att bli ett enormt problem redan nästa år. De lever och uppför sig som de gjorde i det gamla hemlandet vilket kolliderar med hur invånarna levt sina liv tidigare. Det har inte att göra med rasism, det har att göra med vårt levnadssätt som påverkas negativt på grund av kulturkrockar.


Hårdast har de ungdomar som saknar utbildning drabbats, inte minst möjligheten att kunna få egna bostäder och flytta hemifrån. Detta blir en påfrestning för föräldrarna som i sin tur retar upp sig och steget är sedan inte långt till att vilja sätta press på ansvariga politiker. Jag tycker faktisk synd om de som på kommunal nivå skall försöka gjuta olja på vågorna, de kommer i alla fall inte kunna leva ett normalt liv. Så frågan kommer att bli hur många som vill ha politiska uppdrag.


För de allra flesta förpestar politiken tillvaron just nu, inte minst allt käbblande om vem som skall ha makten. Folk är trötta på att ständigt läsa om och höra hur vuxet folk beter sig sämre än barn på dagis. Våra riksdagspolitiker har ju ett land att ta hand om för tusan! Francis Bacon hade rätt när han skrev: Hur kan den fatta beslut om stora ting som för mycket splittrar sig genom att hänga upp sig på småsaker?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards