Direktlänk till inlägg 19 oktober 2018

Att vilja men inte kunna är våra politiker stora problem.

Av Sven-Erik Hemlin - 19 oktober 2018 07:37

Ofta när jag sätter mig ner för att skriva tar jag på mig hörlurarna och lyssnar på gammal lugnande musik. Stannar upp ibland för att lyssna på texten, som om man ser till de melodier som nu skrivs verkligen hade ett tänkvärt innehåll. I dag blev jag sittande och lyssnade igenom den första melodin jag råkade ha i spellistan, What a difference a day make. Tänker man efter, visst är det skillnad på dagar även om vi inte är medvetna om det, inte ens på de monotona jobben ser dagarna likadana ut.


Det är så vår verklighet fungerar för plötsligt händer det som vi inte ens tänkt oss skall kunna hända. Vi har fått lära oss att det kan börja storma på många sätt, inte bara som den monstruösa orkanen som drabbade den sydligaste delen av Amerika. Även på andra ställen i världen ställen stormar det, till och med på aktiebörser. Till råga på allt strömmade varmluft upp över vårt land och slog värmerekord för oktober. Vad som orsakat händelserna kan vi bara spekulera om, vi balanserar hela tiden på en gräns vi inte har en aning om vad som finns utanför den.


Aktiebörser kan rasa och det varnas ständigt om korrigeringar som de kallar det när aktiernas värde sjunker till vad de egentligen är värda. Att många aktier legat långt över vad de varit värda har berott på spekulationer och i många fall medvetna upptrissningar av värdena. Det gäller även hus och bostadsrätter, en korrigering som kommer förr eller senare.


Oro på aktiemarknaden kan betyda att vi står inför en nedgång, men lika väl början på en ny finanskris och då sitter vårt land verkligen illa till. Vi är ett av få länder som inte har någon fallhöjd på grund av minusräntan. I det fallet har Amerikanska centralbanken varit förutseende och höjt räntan med jämna mellanrum.


Vad händer om vi nu går in i en ny finanskris? Eftersom det drabbar alla länder och vårt land är extremt exportberoende är det naturligtvis minst sagt oroande. Oavsett vilken regering vi kommer att ha framöver kommer den att sitta fast som i en rävsax, handlingsutrymmet kommer att vara starkt begränsat. Vi kommer kanske att få det jag predikat om i många år skall hända, att de politiska partierna får genomgå det stålbad de skulle ha haft för länge sedan.


De små partierna är bara brickor i det politiska spelet och har cementerat det styrelsesätt vi har. Att de små partierna behövts för att kunna fatta majoritetsbeslut har inte gynnat svenska folket utan istället ställt till stor skada genom de kompromisser de kunnat tvinga fram. Svenska folket har därför påtvingats beslutsfattare som har helt andra ideologier än en överväldigande majoritet av folket.


Det våra politiker inte fattat är, att så här vill inte svenska folket ha det. Alla skandaler och slöseri med invånarnas pengar beror på politiska ledningar och politiskt tillsatta chefer som är fullständigt inkompetenta. Det moderna samhälle vi har kräver skickliga välutbildade chefer utan några som helst förutfattade meningar om annat än vad som är bäst för verksamheterna. Enbart detta skulle spara miljarder åt invånarna.


Att det nu handlar om en politisk kris är nog ingen omedveten om, förtroendet för vad  våra politiker verkligen kan göra för invånarna är i botten. Det man hör många säga är att hur skall personer som ställt till att landet blivit som det nu är, överhuvudtaget kunna rätta till det som blivit fel. Så har hänt i många fall där politiskt tillsatta personer själva tagit hand om utredningar av de uppenbara fel som gjorts och de varit delaktiga i besluten. Det är lite som att låta inbrottstjuven själv göra den kriminaltekniska utredningen, det borde till och med våra politiker förstå.


Att de ändå envisats med att starta utredningar som inte kan ses som opartiska, förstärks känslan av att det är värre än vad invånarna tror, att allvarliga saker sopas under mattan. Ju mer våra journalister gräver, desto mer förstärks känslan av att kontrollen över hur våra skattepengar förvaltas tycks vara minimal. Politiskt tillsatta personer har kunnat utnyttja skattebetalarnas pengar för egen del, i hur stor omfattning vet inte ens de politiska ledningarna.


Hur det kunna bli så här är inte förvånande, det handlar om människor som genom sitt politiska engagemang och inte genom sin utbildningar och kunskaper, får förtroendet att på bästa sätt förvalta invånarnas pengar. Många av dem klarar inte ens av att sköta sina egna ekonomier, hur skall de då kunna hantera miljardbelopp?


Dessa personer tappar snabbt greppet om pengars värde, några miljoner hit eller dit till ditt eller datt spelar ingen roll, det finns massvis att ta av. De har växt in i en miljö där de lärt sig att räcker inte skattepengarna, måste skatterna höjas. Det är när gränsen nås då det inte längre går att höja skatterna som verkligheten kryper inpå de makthavande. Enklaste lösningen blir då att fler måste i arbete för att få in mera skattepengar.


Som så ofta i politikers sätt att resonera är det verkligheten som ställer till det för dem. Att fler måste i arbete är en kortsiktig lösning, en konjunkturnedgång kan komma inom loppet av bara några månader. Vad skall de ta sig till om arbetslösheten snabbt stiger med bortåt hundratusen, vilket inte alls är otroligt eftersom många i dag jobbar med politiskt skapade jobb.


De som är viktiga för invånarna sliter som djur på sina arbetspass, andra surfar på nätet på arbetstid för att fördriva tiden. Att det är så kan helt tillskriva det som kallas arbetslinjen där numera halta och lytta men också de med dödshotande sjukdomar anses kunna göra någonting. Med utgångspunkt från vad makthavande politiker utför i sina välbetalda uppdrag kan man förstå det, de behöver bara kunna röra på läpparna.


Det som är mest frustrerande är att de kommer med nya förslag när det vimlar av gamla problem som måste åtgärdas. När landet hamnat i ett läge som måste anses som kritiskt, gäller det för alla som kallar sig folkvalda att gemensamt ta tag i problemen och försöka lösa dem. För svenska folket är det totalt ointressant vem eller vilka som har handlingskraft att rätta till det som blivit fel, det är ju politikerna själva som orsakat de problem vi har.


Jag har massvis med citat och det som passar bäst in på våra politiker har Adolphe Monod skrivit: Mellan de stora ting vi inte kan göra och de små vi inte vill göra är det fara värt att vi gör ingenting.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards