Direktlänk till inlägg 12 oktober 2018

Snikenheten räddar ingen från att dö.

Av Sven-Erik Hemlin - 12 oktober 2018 18:02


Tänkte ge mig in på någonting som jag uppfattat det som, att gamla gubbar inte skall hålla på med. Kanske just därför gör jag det, har alltid varit obstinat när så kallade auktoriteter (som de förresten blivit på gamla meriter­) kommer med tvärsäkra uttalanden. Men vad jag tänker göra är att försöka förenkla det som kan upplevas som krångligt.


När inte våra makthavande politiker förstått det, hur skall då folk på gatan kunna förstå att vi i framtiden kommer att styras av algoritmer. Enkelt förklarat väldefinierade instruktioner för att lösa problem baserade på kända fakta. Naturligtvis är det mer komplicerat än så, men vad det handlar om är att de nya smarta datorerna tar det sunda förnuftet åtskilliga steg över hur människan kan använda sin hjärna. Allt kommer att handla om matematik på hög nivå, tyvärr inte bara plus och minus.

  

Men haken är att det måste vara väl genomtänkta instruktioner som maskinen kan bearbeta, det kräver alltså välutbildade personer som utformar instruktionerna för de problem som skall bearbetas. De smarta datorerna kan sedan med hjälp av dessa instruktioner komma fram till beslut om saker och ting på ett sätt människan knappast är kapabel till. I en framtid kommer vi helt enkelt inte att låta helt vanliga människor som våra politiker faktiskt är, fatta beslut som påverkar landet och invånarna.


Men det gäller för alla övriga att vara på tårna och hänga med i den snabba utveckling som kommer att ske. Naturligtvis finns det både för och nackdelar med det samhälle som kommer att växa fram, inte minst måste vi släppa greppet om hur landet en gång var. Redan kan man se att det en gång så stora och mäktiga LO riskerar tynar bort och försvinner antagligen helt när mänsklig arbetskraft byts ut mot maskiner. SKL som skall ta hand om och hjälpa våra kommuner och landsting kommer inte att ha någon funktion att fylla, det tar datorer hand om på ett betydligt bättre och billigare sätt.


Landstingen eller Regioner som en del kallas kommer antagligen inte att finnas om tio år och kommunerna kommer att styras av anställda opolitiska chefer som avlönas för att invånarna skall få ut så mycket som möjligt för sina pengar. Medvetet skrev jag inte inkomstskatter, troligen övergår det till att bli produktionsskatter vi kommer att tala om. Med de smarta maskinerna och robotarna som ersätter mänsklig arbetskraft förändras nämligen hur staten och kommunerna skall få in pengar. Det handlar ju inte bara om produktion utan även administration som kommer att påverkas. Vad maskinerna med lätthet skall kunna göra är att organisera alla de offentliga verksamheterna, vilket kommer att spara in mycket arbetskraft eftersom alla onödiga jobb kommer att försvinna.


Som hjälpmedel vet vi redan idag att våra telefoner, datorer och skrivplattor snabbt utför det vi en gång tvingades använda papper och penna till. Vi kommer att handla och själva kunna få svar på dagliga problem genom att mata in dem och sedan låta våra smarta telefoner göra jobbet med att hitta den bästa lösningen. Det kommer att räcka med att vi säger exempelvis rotmos och fläsklägg för fyra personer i telefonen och den beställer ingredienserna i affären. Var och en förstår säkert vad det innebär för regeringar som klänger sig fast vid det gamla, de utmanövreras helt av en överlägsen teknik.


Minst sagt förvånad är jag över att så få intresserat sig för hur Artificiell Intelligens kommer att förändra våra liv. Kina lägger ner enorma summor för att ligga i framkant när det gäller utvecklingen, men kapplöpningen pågår i hela världen. Vad jag kommit fram till är vi inte med på tåget utan väntar på att nästa skall komma. Våra politiska makthavare talar hellre om snabbtåg och att subventionera vad de tror skall lösa miljöproblem med elbilar och att våra skogar ersätts med skogar av vindsnurror och solpaneler på taken. 


Med politiker som inte har de kunskaper som krävs är det bara att inse att vi kommer få svårt att kunna hänga med i den utveckling som kommer att styras av Artificiell Intelligens,  men vi kommer definitivt ändå att styras av det på ena eller andra sättet. Läste förresten i en artikel att ungdomar borde förbjudas kunna påverka politiska beslut och det avskräckande exemplet var MP där ungdomlig yra ställt till det. Jag håller inte riktigt med, det som borde förbjudas är ideologisk påverkan på de beslut som fattas. Det tekniska däremot skall absolut de unga vara med och säga sitt, de är uppfödda med att använda de nya teknikerna.


De ideologier som finns kom till i tider som inte har några som helst likheter med hur vår värld ser ut idag, den har förändrats på bara några år. Människorna har börjat få helt andra värderingar och nyliberalt önsketänkande har fått vårt samhällssystem att gå överstyr. Invånarna ses inte längre som en tillgång utan en resurs som skall utnyttjas så mycket det går för att det politiska maktsystemet skall kunna leva vidare. Vad inte våra politiker insett är, att de själva inte kommer att behövas inom en inte alltför avlägsen framtid.


Vad som troligtvis väntar är vad jag kan förstå någonting som kan kallas direktdemokrati, med förenklade röstningar via telefoner, datorer eller skrivplattor där invånarna ges möjlighet att se för och nackdelar med besluten framtagna av en smart dator. En sådan håller också lätt reda på personalbehov, onödiga arbetsuppgifter kommer att sållas bort, det bör kunna ta död på den politiska vänskapskorruptionen.


Hur kommer då världen att se ut när vi sett slutet på konsumtionshysterin som hållit det hela flytande? Man får se satsningen på smarta maskiner och robotar som en gardering för minskad försäljning. Anställda kostar pengar om produktionsapparaten står stilla, maskinerna kostar nästan ingenting. Det enda de smarta maskinerna inte kan förändra är snikenheten, de snikna hittar alltid nya vägar med hjälp av sina pengar. När de nu förlorat massvis med pengar genom börsens plötsliga ras, blir de ännu ivrigare att skydda sina investeringar. 


Har läst lugnande besked att det som händer bara är en normal korrigering av en överhettad marknad. Rådet är att ha is i magen istället för att sälja ut i panik. Ett totalt bortkastat råd eftersom det är svårt att bli av med aktier medan de faller, det handlar om miljoner "småhandlare" som trott sig kunna göra pengar på att köpa och sälja aktier. Hur många av dem har råd att vänta in en uppgång som kanske kan ta flera år för att få tillbaka pengarna?


Hittade för länge sedan någonting som beskriver hur det blivit runt om i världen och i vårt land med för den delen. I Koranen kan man hitta följande visdomsord: Ni äro besatta av snikenhet efter mer och mer tills ni sänks i era gravar ... men på den dagen skall man fråga eder vad ni hava gjort med livets gåvor.


Det finns en mening med allting brukar man säga och det kanske är meningen att människan skall få uppleva hur de kan ta tillvara på livet, istället för att slita till dess de inte kan njuta av den pension de betalat in till. Att de smarta maskinerna och robotarna är en välsignelse, för att födas på nytt tror inte jag på. Det gäller därför att försöka få ut det mesta av livet så länge som möjligt, det borde alla göra. Snikenheten räddar ingen från att dö.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards