Direktlänk till inlägg 9 oktober 2018

Det är skönt att göra ingenting.

Av Sven-Erik Hemlin - 9 oktober 2018 04:39

Demonstrationer av makt som exempelvis vid nomineringen av en domare till Högsta Domstolen i Amerika som anklagas för försök till våldtäkt, visar att det finns en rädsla för den förändring ingen har en aning om vad den kommer att innebära. Det blev en principsak att den skandalomsusade domaren skulle bli vald, det kom att gälla de bestämmande själva och deras makt. Vi ser det även i vårt land där våra politiker blivit aggressivare i debatter och anklagelser möts med motanklagelser och att allt det ni kan göra, kan vi göra bättre. Ingen vill veta av de misstag som gjorts och som försatt vårt land i en situation som blir minst sagt svår att lösa. Om det ens är möjligt.


I det läget dyker Carl Bildt upp i debatten och uppmanar Kristersson att köra över runt åttio procent av svenska folket. Där har vi en person som börjar känna lukten av förändringen som är på gång. Han har aldrig brytt sig om någon annan än sig själv och verkar vara ute efter en plats som utrikesminister igen för att ha en grundinkomst några år framöver. Om någon skall portförbjudas att hålla på med politik är det Carl Bildt, han har skadat vårt land tillräckligt.


Vet inte varför men jag har svårt att släppa vissa saker jag läst om, får en obehaglig känsla som gnager i bakhuvudet att det inte stämmer. Läste en artikel för länge sedan där teknikföretaget Oracle testat sin smarta superdator med att skriva om gammal programkod till ny som fungerar på dagens datorer. Resultatet visade inte bara att det kunde göras snabbt, det visade sig också vara buggfritt (utan programmeringsfel) som nästan varit  oundvikligt om mänskliga programmerare varit inblandade.  


Det gav inga stora rubriker  vilket gjorde mig misstänksam, det öppnade nämligen oanade möjligheter att program kan skrivas utan de verktygslådor programmerare av kostnadsskäl måste använda, ny anpassad kod tar tid att skriva och kostar pengar. Men det är en säkerhetsrisk eftersom personer med inte rent mjöl i påsen, kan hitta luckor de kan använda för kapning av andra datorer för att länsa bankkonton mm. Naturligtvis finns en hake med i bilden, hundratusentals välbetalda programmerare världen över skulle mista sina jobb.


Det som gör att de rika blir rikare är att människorna förser dem med pengar genom sina jobb och konsumtion. Samma sak med länders ekonomi, där skatter och konsumtion är det som får allt att fungera. Men i takt med kostnadsökningar krävs att mer och mer pengar kommer in och att folk sätter sprätt på löningarna. Konsumtion är livsviktig, både för företag och regeringar.


Plötsligt har högteknologin visat sig erbjuda någonting som inte alls passar ihop med hur vår värld fungerat tidigare. Om smarta datorer och robotar tar över människornas jobb, tappar inte bara de rika, riskkapitalisterna och företagen utan även regeringar den makt de haft, att tvinga människor att arbeta för att överleva. Det hela står och faller med att det finns de som utför jobben och därigenom ses som skattebetalare och konsumenter.


Man kan därför förstå de rikas intresse för att staten betalar ut en grundlön till medborgarna, pengar som täcker de nödvändigaste behoven. Det skulle visserligen dämpa den överkonsumtion vi nu kan se, men med billigare arbetskraft i form av smarta datorer och robotar som dessutom snabbt går att reparera, skulle deras ställning ändå inte hotas. Men även i det resonemanget finns en hake, man vet inte vad som händer när människorna får tid att tänka.


En skrämmande tanke är om invånarna börjar intressera sig för vad våra politiker håller på med, de använder ju invånarnas pengar till att sätta press på invånarna. De har helt felaktigt tagit makten över trygghetsförsäkringarna som det en gång beslutades om skulle vara ett skydd för invånarna, vilket måste anses som helt galet. Pensionssystemet, också det ett skapat trygghetssystem har visat sig inte alls hålla måttet och lösningen våra politiker har att komma med är att alla måste jobba längre.


Att det blivit som det nu är beror på politiska misstag och felaktiga beslut som invånarna ställs inför att städa upp. Därför har många börjat tänka varför politiska företrädare ska ta hand om en så viktig bit som invånarnas pengar men inte kunna vara säkra på att de verkligen förvaltas på bästa sätt. Egentligen handlar det om en så enkel sak som mitt och ditt, men som våra politiker blandar ihop och använder till vad de anser behövs.


Tillsammans är vi starkare har ni säkert läst eller hört någon säga och så är det. De makthavande kan ingenting göra om de inte har folket med sig utan tvingas då ta skeden i vacker hand och försöka göra som folket vill. Det är inte bara logiskt, det är enda sättet att få ett land att fungera. Men för att det skall vara möjligt måste allt det gamla invanda bytas ut och nya friska krafter med kunskaper om allt det nya ta över. Där finns kanske en del av förklaringen till SD:s framgång, folk har tröttnat på de traditionella partierna som aldrig lyckas komma ur gamla uppkörda hjulspår.


Låter kanske som en enkel förklaring, men de gamla politiska företrädarna sitter fast i någonting de inte kan ta sig ur, nämligen det som sitter i ryggmärgen. Hela vårt politiska maktsystem fungerar som det alltid gjort, de små förändringar som gjorts beror på att vår värld förändrats och därmed påtvingats de politiska makthavarna. Av egen kraft klarar de inte av att åtgärda de samhällsproblem som finns, de sätter nu allt sitt hopp till att ett under skall ske.


Något under kommer knappast att ske, därför måste man se realistiskt på vad som kan hända. Man hör allt oftare olyckskorpar som kraxar att snart spricker bubblan och då ... Tänk om vi visste vad som skulle hända, då skulle hela vårt samhälle stanna upp. Än så länge finns det alltså hopp, men det är invånarna som måste ta tag i det hela för att en förändring skall vara möjlig.


Saknar de kloka människor som fanns en gång, men de skrev ner saker som när man tänker efter är självklara. Som exempelvis Cicero som kom med de här kloka orden: Det är skönt att göra ingenting. Vi behöver sträcka ut oss en stund i gräset, spänna av hjärna, nerver och muskler och låta rofylld kraft ladda upp vårt väsens batterier.


I en tid där vi skall påtvingas att använda elbilar förstår man också betydelsen av ett fulladdat batteri. En så enkel sak skulle motverka det som blivit en folksjukdom, psykisk ohälsa. Det handlar inte om psyket, det är batterierna som tar slut därför att de inte ges tid att laddas. Eftersom människan pressas att försörja både sig själva och vårt samhälle, är det vårt samhälle det är fel på. Det som måste förändras är alltså styrningen av vårt samhällssystem, först då finns en chans att invånarna mår bättre och får ett bättre liv. Skräcken för invånarnas oberäknelighet har redan gripit tag i våra politiker, det gäller att sätta ytterligare press på dem för att få till en förändring. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards