Direktlänk till inlägg 21 september 2018

Varför inte se varje ny dag som en bonus och ta vara på den.

Av Sven-Erik Hemlin - 21 september 2018 06:51

Vanans makt är stor, ibland större än de föresatser man försöker följa, så i tidiga morgontimmen satte jag mig ner för att skriva av mig. På kort tid har jag lyckats städa undan saker som annars hade kunnat orsaka huvudbry, men huvudet behövs för att ta sig igenom de vardagsfällor som hela tiden finns i vårt moderna samhälle. Om folk jag möter kunde låta bli att använda mig som bollplank för vad som rör sig i deras huvuden, skulle det antagligen finnas mer tid för det jag helst vill göra. Vad kan jag göra för att lösa deras problem annat än göra en sammanfattning av dem? 


Den finns där under ytan när man pratar med folk, uppgivenheten att de ingenting kunnat eller kan göra för att få rätsida på vårt land. Våra politiker brottas med samma problem, hur de än gör blir det fel. De senaste trettio åren har det gjorts samhällsexperiment som förvärrat istället för att få rätsida på de grundproblem som fanns, det har handlat om prestige och det har hållits fast vid felaktiga beslut alldeles för länge.


Nu råkar det vara så att om man ändrar på en sak påverkar det någonting annat och det kan man aldrig komma ifrån. Om det visar sig att de beslut som fattats påverkat invånarna på ett negativt sätt gäller det att snabbt rätta till det, vilket i sin tur skapar något nytt problem som också måste lösas. Det finns med andra ord bara en lösning för att kunna rätta till de problem alla samhällsexperiment orsakat och det är att göra om allting och börja om från början.

Inte det lättaste precis, men här kommer det nya högteknologiska samhället att vara till god hjälp. Det tvingar oss nämligen att helt tänka om när det gäller hur människorna lever idag och hur levnadsvillkoren kommer att se ut i framtiden. I förlängningen av de högteknologiska hjälpmedlens övertagande av många jobb, uppstår frågan på vilket sätt de skall försörja de människor som blir över.


Att betala med pengar försvinner inte i ett nafs, de smarta maskinerna måste alltså beskattas på samma sätt som de med ett arbete, annars faller hela samhällssystemet ihop som ett korthus för allt kostar pengar. Men har vi någon som helst beredskap för att övergå till att bli ett högteknologiskt samhälle? Långt ifrån, våra politiker talar istället om att fler måste i arbete och att vi måste jobba längre. Har de inte läst eller tagit till sig det som skrivits om vad Artificiell Intelligens kommer att medföra?


Vad det handlar om är maskiner som blir smartare och smartare ju längre de körs, de har nämligen programmerats till att lära sig själva efterhand. Ju mer information de hanterar desto smartare blir de och om inte det låter skrämmande så inte vet jag. Det betyder nämligen att det måste till hyperintelligenta människor, som kan sätta spärrar för hur långt de smarta maskinerna skall tillåtas bestämma. Kanske är det så att det hela har gått längre, än vad utvecklarna hade tänkt sig ...?


I takt med naturkatastrofer lite här och var på vår jord, kan vi räkna med att de smarta maskinerna kommer att användas till att finna orsaken. De kanske redan är i bruk men blir lurade av de forskningsresultat de matas med. Eftersom datorer bara förstår instruktioner i form av ettor och nollor har myntats uttrycket skräp in skräp ut. Det kan vara massvis med skräp i det forskarna kommit fram till, men det kommer säkert de smarta datorerna att avslöja.


Det kan mycket väl hända att vi en dag får veta vad människan gjort för fel. De smarta datorerna kan ju programmeras att använda uteslutningsmetoden, med utgångspunkt från de värden som fanns när det började beslutas om att vi skulle rädda vår miljö. De flesta länders miljöskatter och avgifter går direkt in i den statliga kassakistan där de blandas ihop med allting annat. Allt tal om att rädda miljön har väckt ekonomiska baktankar och möjligheten att skapa nya jobb. 


Eftersom vi tydligen inte kunnat göra vår sjuka miljö friskare under de år som invånarna betalat in miljarder i miljöskatter och avgifter av alla de slag, finns misstanken att de styrande sett det hela som ett utmärkt sätt att tillföra statskassan mera pengar. Precis som med de öppna gränserna, vad skulle egentligen kunna hända? Tja, plötslig strömmade en massa människor över våra gränser och som grädde på moset fick vi en het sommar och torkan och skogsbränderna slog till. Nu har de flesta av våra politiker en helt annan syn på invandring och flyktingmottagning, dessutom har de nu även börjat tala om klimatet. Det gäller att hålla kappan rättvänd efter de vindar som blåser.


Med stöd av historien vet vi att klimatet kan ändras av någon utlösande faktor, det finns många saker som kan påverka i modern tid. Sprängning av atombomber, skövling av regnskogar och oljeborrhål som gjort att vårt stackars jordklot mest liknar en Sweizerost, välj själv vad som kan ha ställt till det. Vad som utlöste tidigare klimatförändringar har jag inte en aning om, men någonting var det alldeles säkert. Massvis med vulkanutbrott och jordbävningar kanske, det skrevs knappast ner vad som hände en gång för länge, länge sedan..


En dag kanske vi har svaret med hjälp av smarta datorer, men fram till dess får vi dras med det nyckfulla vädret och klimatet. Ser det lite som en domedagspredikan när man kan läsa om att många av världens stora städer kommer att ligga under vatten om vi inte värnar om vår miljö. Har för mig att ha läst om Atlantis som skall finnas någonstans i havets djup. Om det inte är en saga utan en berättelse som förts vidare sedan urminnes tider, kan det alltså ha hänt någon gång för länge sedan. Folk tror ju på det som står i Bibeln, så varför inte.


Jag för min del tycker det är otäckt att skrämma våra barn med, att om ni inte är rädda om miljön så kommer det att hända otäcka saker. Som om inte barnen har tillräckligt att oroa sig över i en värld som blir osäkrare för varje dag som går.  Det uppmuntrar definitivt inte heller människorna till att se framåt och tvingas jobba längre, för att överhuvudtaget få en pension att leva på. Men det måste ändå uppmuntra invånarna i de låglänta städerna att investera i en gummibåt för att kunna ta sig fram om det händer att vattnet stiger som det sägs.


För de unga med förhoppningsvis ett långt liv framför sig, väntar en värld de inte har en aning om hur den kommer att se ut. De idag gamla har en fördel, de kan se varje ny dag som en bonus, det gäller att få ut det mesta av det i det stora hela korta liv vi har.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards