Direktlänk till inlägg 15 september 2018

För de allra flesta ger ett arbete varken välstånd eller god hälsa.

Av Sven-Erik Hemlin - 15 september 2018 10:03

Hur jag än försöker, gnager oron om att vårt instabila politiska maktsystem, kommer att bli den utlösande faktorn som många ekonomer varnat för. Med en riksbankschef som suttit för länge och som målat in sig i ett hörn för att nå inflationsmålet, har vi en minusränta som uppmuntrar till skuldsättning och hög konsumtion. Men hur länge kommer det att fungera att konsumtionen och den ekonomiska tillväxten, till största delen sker med lånade pengar?


De två än så länge största partiernas partiledare säger sig vilja ta ansvar för landet, men när det gäller ekonomin är de ute på hal is och frånsäger sig allt ansvar. Förstå mig rätt, de vill gärna ha ansvar för att sätt sprätt på pengarna som kommer in, men deras syn på vad det måste sparas in på gör folk förbannade. Kristersson vill ta från de sjuka och arbetslösa för att ge till de som redan har så de klarar sig, Löfven blir ingen klok på vad han vill spara in på, men ett tips för besparing är att kostnaderna för vår byråkrati ökat de senaste fyra åren.


I en artikel som nästan passerade obemärkt kunde jag läsa att de finansiella problem flera länder har idag, kan vara början på en ny finanskris. Det är inga små länder det handlar om, de som har allvarliga problem är Turkiet, Italien, Argentina, Brasilien och några fler. Ja, Venezuela får inte glömmas bort, där finns den verkliga ekonomiska härdsmältan med ett styre som försöker sko sig till dess militären gör uppror och tar över.


Det börjar bli allt svårare för de rika att kunna känna sig säkra och det gör att de blir försiktigare. Vad företagen insett är att trots jordens ständigt ökande befolkning, har vi passerat toppen av vad folk behöver och har råd att konsumera. Många som inte har råd handlar i alla fall, men det är en helt annan historia.


Nu talas om att framtidens jobb blir att plocka upp skräp ur havet och återanvända det. De som säger så har insett att jordens resurser inte kommer att räcka i evighet. Klimatet börjar också bli ett irriterande problem, orkaner uppstår på löpande band, just nu vräker regnet ner på Amerikas sydliga östra kust på andra ställen är det snustorrt. Stormen i Amerika kommer Trump antagligen att skylla på Demokraterna, ordet klimatförändring finns inte i hans telefon..


Men till och med forskare börjar bli osäkra på vad som orsakat det instabila klimatet och skapar de naturkatastrofer som blivit allt vanligare. Det borde blivit bättre med de åtgärder som redan vidtagits i form av minskade utsläpp. Men om några är rädda om miljön och andra inte, hjälper det pyttelite vad vi gör i vårt land.


Det finns många varianter på hur vår jord kom till, men knappast genom en Big Bang. Vad jag kan förstå har universum alltid funnits, men finessen med jorden är att vi kretsar runt solen. Kanske kom de första människorna till vår jord från en annan planet, trots att det skedde när vi började vår jords tidsräkning. Men jag får det inte att gå ihop med de berättelse jag läst om Adam och Eva, dinosaurier och grottmänniskor som vi utvecklats ifrån. Nåja, det finns många grottmänniskor kvar om än i moderna kläder. Hursomhelst har det under många år letats efter någon planet dit människor kan flytta, det kanske är så att när en planet utnyttjats till max finns inte längre någon framtid för den.


Om hundra år kanske inte vår jord finns längre, att timglaset runnit ut och människan tvingas börja om på nytt med att bygga upp en annan planet att leva på. Får mig osökt att tänka på Noaks Ark, att vissa arter är värda att bevara andra inte, att det som verkligen kan uträtta saker för att bygga upp någonting nytt flyttas, resten får vara med om jordens undergång. Vi som lever nu får knappast veta svaret, vi är lyckligt ovetande om vad som kan drabba oss redan i morgon, för några garantier för våra liv finns inte.


Antagligen är det för att människan inte vet vad som väntar, som vår värld kunnat bli som den nu är. Vi planerar för år framöver, men vet inte om vi finns kvar i morgon. Det naturliga skulle vara att människan tar vara på och njuter av varje dag som om det var den sista, då skulle antagligen vår värld se helt annorlunda ut.


Tror ingen tänker på att inte ens barnen får en chans att vara barn längre, de skall så fort som möjligt tas om hand av andra människor, för att föräldrarna skall kunna arbeta och försörja både sig själva, stat, kommuner och landsting. Det kostar att låta andra ta över det ansvar som egentligen vilar på föräldrarna och barnen har ingen talan.


Det politiskt skapade kravsamhället skördar offer genom att det som kallas psykisk ohälsa kryper allt längre ner i åldrarna. Istället för att utvecklas i sin egen takt sätts press på de unga och drabbas av prestationsångest. Läste det nästan overkliga att till och med unga killar har problem med potensen och tvingas söka läkare för det. Var och en borde inse att nu är det dags att förändra vårt samhälle till att bli mindre krävande och mer människovänligt.


Handen på hjärtat, är det verkligen så här vi vill att vårt samhälle skall se ut? Med lite lugn och ro skulle människorna i vårt land kunna hitta lösningar som är betydligt bättre än vad våra politiker kan komma med. De är så fixerade vid att kunna påverka utvecklingen att de inte ser att de river ner istället och så kan vi inte ha det.


Kanske är det dags att ta timeout som många politiker gör när de av mindre smickrande anledningar hamnar i rampljuset. Som det blivit behöver invånarna stanna upp, inte bara för att hämta andan, utan också ges tid att tänka. De som idag fyllt femtio behöver knappast oroa sig för att tvingas jobba längre som våra politiker anser vi måste göra, det är bara politiskt önsketänkande att det skall rädda pensionerna och vårt land. Om femton år kommer antagligen människor att ha tid att tänka själva utan politiska företrädare, eftersom smarta maskiner och robotar tagit över deras jobb.


Vid den tiden kanske också alla har en statlig grundlön och inrättar sina liv efter den. Det finns så mycket annat här i livet som är roligare än att arbeta för någon annan, men en hobby kan övergå till att bli en inkomstkälla. Då känns det inte som ett arbete utan som ett eget välbefinnande.


Det finns oändliga möjligheter för människan om den får tid att använda sina medfödda anlag och innovativa förmågor, det sätter vårt nuvarande styrelsesätt stopp för. För de allra flesta gäller nämligen att det arbete många tvingas utföra för att överleva, varken ger något välstånd eller bättre hälsa, vi har ju sett att det i alldeles för många fall blivit tvärtom.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards