Direktlänk till inlägg 8 juni 2018

En gammal slagdänga beskriver precis hur vårt land kunnat bli som det är och har varit.

Av Sven-Erik Hemlin - 8 juni 2018 09:44


Det var en minst sagt annorlunda tanke som fanns i huvudet när jag vaknade. Kunde inte för mitt liv komma på varför texten till en gammal melodi fanns i mitt huvud. Är du kär i mig ännu Klas-Göran, har du kvar dina känslor för mig … malde texten på i mitt huvud. Efter Lill-Babs död har svenska folket ( i alla fall den äldre delen) blivit påminda om att hon funnits med och spridit glädje sedan de var unga.


Lill-Babs har förknippats med det helsvenska, en helylletjej som bjöd på sig själv för att roa och glädja andra. Såg att hon postumt tilldelats Kärlekspriset, det borde hon naturligtvis tilldelats medan hon ännu levde. Genom hennes bortgång har vårt land blivit betydligt fattigare i dubbel bemärkelse. Dels för att det finns ont om människor som sprider glädje, men också för att Hälsingland och alla platser utanför storstäder mist sin mest hängivna ambassadör.


Melodin Klas-Göran är om man lyssnar på texten det som format svenska folket och då givetvis även våra politiska företrädare. Att lämna ifrån sig allt ifråga om de skatter som betalades in till politiska företrädare som svenska folket gjorde var oerhört naivt minst sagt. En stor del av befolkningen har sedan inte lyssnat på att Folkhemmet var dödfött redan från början, många har trott att det bara fått det nya namnet välfärdssamhället. Det är först som pensionärer de insett sig blivit grundlurade, eller som i melodin, solochvårade.


Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på när Barbro Svensson blev Lill-Babs med hela svenska folket. Det var en tid då våra politiker verkligen försökte att alla skulle få det bättre och leva trygga fram till slutet. De gamla politiska företrädarna kände sig hedrade över sina uppdrag och trodde knappast att varken de själva eller vårt land, var lite finare än andra. Det kom först senare vilket vi tyvärr sett hos många av de politiska företrädarna.


När våra politiker har talat om hur landet utvecklats, har det i själva verket bara varit kosmetiska förändringar. De stora politiska reformerna genomfördes under åren strax efter andra världskriget, redan i slutet på sextiotalet började vårt land hamna på dekis och under åren sedan dess har det varit si och så med landets ekonomi.


I modern tid har vi kunnat se hur det som en gång byggdes upp raserats bit för bit av politiska makthavare. Man kan säga att det som en gång byggdes upp blivit till aska på grund av politiker som sagt sig brinna för att förändra vårt samhälle. Vi äldre kan se förändringarna ur ett annat perspektiv, förändringen från ett samhälle där det fanns social gemenskap och solidaritet med de svagare grupperna i samhället till att människor med de makthavandes godkännande blir utstötta ur gemenskapen.


I dagens Sverige ses de svagare grupperna, det vill säga de äldre, sjuka och handikappade med flera som en belastning för samhället. En ung kille jag pratade med sa: Det är tur att jag jobbar, annars skulle du inte få någon pension. Förklarade för honom att alla pensionärer betalat in till sina pensioner, det var inget bidrag som folk får när de blir gamla och killen utbrast: Och vart har pengarna ni betalat in tagit vägen? Bra fråga han borde framföra till våra politiker att svara på.


De med ett arbete har fått höra det ofta att det är de som skall premieras genom lägre skatter på arbete. I själva verket finns baktanken att pengarna skall bidra till att vårt politiska maktsystem skall kunna fortsätta, att politiska makthavare skall vara de som fördelar de pengar som kommer in. De miljarder som inte finns för att rätta till orättvisorna, utlovas nu till att bygga ut järnvägar och andra vidlyftiga löften och de pengarna kommer inte till statskassan från himlen precis.


Många har upptäckt det finurliga politiska upplägget som enklast kan förklaras med att från varje hundralapp invånarna betalar, försvinner drygt hälften till administrativa omkostnader. Det är ett enormt dyrt styrelsesätt vi har, det föder många människor vars jobb egentligen är helt onödiga. Varför har vi egentligen politiska företrädare i en värld då vi tvingas sköta det mesta själva?


När det nu är på väg att vända, eller snarare att de politiska företrädarna och den politiskt skapade byråkratin börjat ses som en börda, vet inte våra politiker vad de skall ta sig till med. Det här är en helt ny situation de ställts inför, deras existens ifrågasätts. För visst är det så man skall tolka det misstroende som finns mot vårt politiska maktsystem och de gamla partierna.


Socialdemokraterna famlar i tomma intet efter någonting som skall rädda partiet från ett katastrofval, men har totalt glömt bort vilka frågor som gjorde partiet stort en gång i tiden. Det är inte bara Socialdemokraterna som totalt glömt bort att de företräder inte bara sina väljare utan hela svenska folket, det gäller även de övriga partierna. Genom den ständiga maktkampen har svenska folket som helhet glömts bort genom den storstadsfixering som genomsyrar partierna.


Under de senaste femtio åren har många mindre kommuner avfolkats på grund av att de unga sökt lyckan i storstäder. Inte bara de unga, utan även skickliga yrkesmän och kvinnor som sett potentialen att tjäna pengar. Neddragningar av den service som krävs för kvarvarande att kunna bo på en plats som avfolkats genom politisk uppmuntran sedan sextiotalet, har  ignorerats helt av de politiska makthavarna.


Under åren har politiker både på riksnivå och ute i landet bemött klagomål och kritik med att de redan tagit tag i problemen. Att det inte hänt någonting visar att det inte haft en aning om hur de skulle hantera de uppkomna problemen i hopp om att folk skall glömma. Det vi ser i dag är resultatet av problem som skulle ha åtgärdats för många, många år sedan. Så långt tillbaka jag kan minnas har regeringar hänvisat till att det tillsatts en utredning, som efter lång tid visat sig vara fullständigt värdelös. Allt förändras snabbare än en utredning ens hinner tillsättas, eller komma igång.


Man pratar ofta om pudelns kärna och den tycks vara de snabba förändringar som gör att fattade beslut kommit i ett läge då förutsättningarna ändrats. Den demokratiska beslutsprocessen hänger inte med i svängarna, så enkelt är det. Ser man tillbaka några år har de gamla etablerade partierna ändrat ståndpunkt ett flertal gånger, nu blöter de ett fingret för att känna varifrån vindarna blåser.


Det samhälle vi har är alldeles för komplicerat för att styras av förtroendevalda politiker och ännu värre kommer det att bli inom en snar framtid. Våra politiker kan inte göra någonting åt den snabba utvecklingen utan tvingas hänga med så gott det går. Men för landets invånare kan det leda till katastrof när inte de makthavande klarar av att hantera allt det nya. Det krävs med andra ord ledare för landet som vet vad som krävs, det vill säga vad som måste rensas bort därför att det kostar för mycket.


Jag har påtalat tidigare att ett land långsamt går mot bankrutt när de offentliga kostnaderna blir för stora. Varje offentliganställd avlönas med skattepengar, men det den offentliga kassan får tillbaka är bara den procentsats som betalas, vilket ger ett genomsnitt på cirka 40%, vilket beror på att många offentliganställda som inte är höginkomsttagare. Man kan tro att skillnaden då blir 60% men det blir betydligt mer eftersom även de sociala avgifterna skall räknas in. Dessa pengar måste varje år tas fram på något sätt, det är finansministerns, kommunernas och landstingens  stora huvudbry.


De offentliga verksamheterna skola, vård, omsorg, polisen med mera är ingen lysande affär för invånarna, men det är vad de betalar skatt för den service dessa verksamheter är tänkt att utföra i invånarnas tjänst. Man kan kalla det för en servicekostnad för att samhället skall kunna fungera som det är tänkt. Den ökande administrationen är därför en belastning som måste hållas på ett minimum för att vårt välfärdssystem skall kunna fungera.


Vad våra politiker haft svårt för att förstå är att de för invånarna viktiga verksamheter skall gå i första hand, det som blir över när dessa verksamheter fått vad de behöver, är vad som skall avlöna politiker, byråkrater och administratörer. Samma sak är det med vägskatter med mera som skall vara öronmärkta att användas till till nybyggnationer och underhåll av vårt lands vägar, inte till att baka in i statens budget som därmed hanteras som ”vanliga” skattepengar..


Det jag angett ovan är vad som menas med den gällande lag de politiska makthavarna måste (eftersom det är en lag) rätta sig efter, nämligen att förvalta invånarnas skattepengar på bästa sätt. Den lagen efterföljs inte av våra politiker och de bör därför ställas till svars för att bryta mot det för invånarna viktiga skydd mot misshushållning.


Med det kan jag inte annat än konstatera vad Lill-Babs gamla slagdänga kan ställa till det i huvudet på mig, men också för våra politiker. Är de ingenting annat än solochvårare?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards