Direktlänk till inlägg 28 maj 2018

Pengar är roten till allt ont och mer därtill.

Av Sven-Erik Hemlin - 28 maj 2018 18:13


Alla har vi väl våra egenheter, min är att vara ekonominörd, vilket betyder att jag alldeles för mycket intressera mig för ekonomiska frågor. Men det är också ett nöje, gapskrattar många gånger när jag hör de politiska ekonomiska talespersonerna som inte ens vad de pratar om, de rabblar bara upp vad de hört från andra. För det mesta har de lyssnat på fel personer eftersom det blir så vansinnigt galet.


Jag intresserar mig kanske mest för vad ekonomi kan ställa till med och det är sannerligen skrämmande många gånger. Det mest skrämmande är att snedfördelningen av pengar kommer att skapa den verkliga krisen, inte den miljökatastrof som tagit alldeles för mycket plats i de politiska debatterna. Till och med Bill Gates har kommit underfund med att pengarna måste fördelas på ett rättvisare sätt, annars hotas till och med de i dag rika.


För de rika är pengar det enda verktyg de har i sina verktygslådor, men det verktyget kommer inte att ge dem evig lycka. Man kan säga att pengar förvridit huvudena på dem och istället för lycka lever de i ständig oro över att någonting skall hända som förvandlar deras värdepapper och investeringar till luft. Vilket om man ser till hur världen ser ut i dag, inte alls är en omöjlighet. Det räcker med ett uttalande av Trump för att de skall pinka på sig, eftersom hans uttalanden får aktiemarknaden att ruskas om.


Vad de rika inte tänker på är att det är deras pengar och inte de själva som skapat deras rikedomar. Med sina pengar köper de människor som genom hårt arbete skapar ännu mer rikedom. Människan är för dessa rika personer ett medel i ett spel där de själva skapat spelreglerna. De låter skickliga lobbyister föra fram fördelarna som naturligtvis är bättre än nackdelarna för en regering som tror att alla i slutändan står som vinnare. Saliga äro de enfaldiga.


De löften som ges är naturligtvis dubbelbottnade, vilket myten om att om en del blir rika kommer alla att få ta del av dem för länge sedan klätts av. Naturligtvis finns även förtäckt hot med i bilden, ingen regering vill att de stora företagen skall flytta sin tillverkning. Pengar ger alltså mer makt än att vara politisk makthavare, vilket gör även de politiska makthavarna till ett medel som lett fram till att de rika blivit rikare.


Vad dessa rika personer inte tänkt på är hur bräcklig deras situation blivit, genom att människors sätt att tänka har förändrats. Den väg de politiska partierna valt är inte nybruten väg, den är gammal och lappad och lagad. Av den anledningen har den nya väg som skapas genom den tekniska utvecklingen ställt allt på huvudet. Vårt samhällssystem är uppbyggt på att invånarna genom skatter skall föda både landet, de offentliga verksamheterna och de politiska företrädarna. En börda som blir tyngre för varje år och det hela måste förlita sig till att invånarna orkar. De vågar inte ens tänka tanken att invånarna vägrar betala mer skatt än vad de får för sina pengar.


Hela det gamla upplägget med att beskatta invånarnas arbetsinkomster, kommer att få ett drastiskt slut när smarta maskiner och robotar som kan utföra de mest fantastiska saker och gör en stor del av den mänskliga arbetskraften överflödig. På något sätt måste dessa fantastiska maskiner beskattas, vilket skapar nästa stora problem. Eftersom dessa maskiner är flyttbara blir det en tävlan om var de kommer att beskattas minst. Det här gör att många regeringar kommer att tvingas förlita sig till invånarnas kreativitet och uppfinnarförmåga.


Det verkligt stora dilemmat som ingen tycks ha räknat med, blir hur den överflödiga arbetskraften skall försörjas. Det är inte allmosor som kommer att krävas, det behövs pengar för att kunna konsumera och klara av de fasta kostnaderna, det vill säga en ekonomisk bas för alla. Vilket även gäller de som fortfarande har en anställning, eftersom även de en dag kan ersättas genom utvecklingen av högteknologin. Eftersom miljontals människor bundit upp sina liv till händer och fötter genom lån till inte minst bostäder, kommer långivarna att hamna rejält i klistret.


Folk är inte dumma, även om många politiska makthavare lever i den tron. Tvärtom är de allra flesta numera mycket mer informerade än när papperstidningarna försåg dem med gårdagens nyheter. Den nutida människan får sina nyheter presenterade i sina datorer eller smarta telefonen nästan i samma stund de händer.


Det här skapar naturligtvis osäkerhet inte bara hos människorna, utan även hos de politiska företrädarna. Våra politiker måste bli trovärdiga, hur nu det skall gå till. När människorna nu kan läsa sig till helt andra uppgifter än det våra politiker presenterar, har någon hittat på ordet Trollfabriker, för att folk ska tvivla på de uppgifter de kan läsa.  


Men det har haft rakt motsatt effekt. Det har nämligen lärt människorna att bilda sig en egen uppfattning genom att använda sitt sunda medfödda förnuft. Man brukar säga att människan måste se för att kunna tro och det invånarna kan se, stämmer inte alls överens med vad de politiska makthavarna säger. Det är inga Fake News att människor dör på grund av den stress som är som en blåslampa i baken på läkare och sjukvårdspersonal.


Vad var och en kan se är ett samhälle i upplösning, människorna har blivit mer egoistiska vilket kan förklara varför motståndet att dela med sig möter så stort motstånd. Att det finns ett ganska stort antal som försvarar den invandring och flyktingmottagning vi haft, grundar sig i många fall på ekonomiska intressen, det har varit och är en lönsam bransch för många. Det omvända gäller för de som kallas rasister på grund av motståndet mot att allt fler kommer till vårt land, de ser att pengar tas från den gemensamma kassan, vilket orsakar försämringar på många områden. Ett politiskt beslut att papperslösa får vård, kostar skattebetalarna närmare tvåhundra miljoner!


Det här är ett problem som aldrig borde ha uppkommit och det delar vårt land på ett sätt som inte bådar gott för framtiden. En framtid många redan tappat tron på, de ser med oro på den framtida privatekonomin. Det har påverkat familjer vilket gjort att skilsmässor och att sammanboende separerar blivit vardagsmat för många och den största anledningen till detta är pengar. De brott som ger braskande rubriker som rån, stölder och ekonomiskt fiffel handlar om pengar. Pengar eller snarare bristen på pengar hos många har en stor del i att vårt samhälle nu ser ut som det gör.


Visst finns det rika personer som fifflar för att få ännu mer, men huvuddelen av brotten beror på att förövarna måste ha pengar till någonting. Det här händer i ett land som skryter över att vara ett välfärdssamhälle, att en mycket stor del hamnat utanför gemenskapen och söker den i de kriminella gäng som växt som svampar ur jorden är svårt att förstå.


Men det är klart, de styrande har haft fullt upp med genomfarter i storstäder, snabbtåg samt skatter och avgifter som skall finansiera dessa saker. De utstötta har tidigare inte gjort något större väsen av sig, därför har de inte utgjort något problem. Istället för att fungera som problemlösare har våra politiker skapat nya och farligare problem-


Nu har även tillkommit grupper som upptäckt att det inte längre finns något skyddsnät i vårt land. När nu rädslan nästlat sig in hos många att inte få ersättning vid sjukdom, kommer hela vårt politiska styrelsesätt att hamna i skottgluggen. Många anställda inom de viktiga verksamheterna känner att de måste jobba till dess de stupar, eller rättare sagt klappar ihop på grund av både oro och betungande arbeten. Inte förvånande kommer synen på arbete att förändras och den tekniska utvecklingen välkomnas.


Livet är inte en fråga om att samla på sig så många saker eller pengar som möjligt, det dör ingen lycklig av. Vad som däremot gör människor lyckliga är att känna friheten att bestämma över sina egna liv, det kan inte de vars liv styrs av enorma skulder. Glöm en kommande naturkatastrof som kanske kommer om några tiotal år framåt i tiden, en ekonomisk katastrof ligger mycket närmare och kan var mycket mer förödande för människorna.


Jag kan inte se någon lösning eftersom vårt samhälle hamnat i otakt med den tekniska utvecklingen. Länder styrs efter gamla ekonomiska teorier som baserades på vad som hänt tidigare. När det nu visar sig att det inte finns några likheter med vad som hänt tidigare, har vi hamnat på djupt vatten. Snart finns bara en lösning kvar att ta till, att invånarna själva tar hand om sina pengar och köper de tjänster de behöver, vilket skulle bli betydligt billigare än att låta staten, kommunerna och landstingen hantera pengarna. För visst är pengar roten till allt ont vi nu kan se. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards