Direktlänk till inlägg 7 maj 2018

Slaveriet är utrotat i många länder, men slaveri kan ha många ansikten.

Av Sven-Erik Hemlin - 7 maj 2018 18:41


Som vanligt struntade jag fullkomligt i partiledardebatten och efter att ha läst kommentarerna har jag inte missat någonting. Att de rödgröna är absolut sämst på att hantera verkligheten är ingen nyhet, de vet helt enkelt inte vad livet handlar om för invånarna. Men oavsett vem som vann eller förlorade debatten visade den att det är den politiska makten och det politiska maktsystemet som är viktig, landets invånare är bara brickor i ett spel.


På sätt och vis förstår jag Löfvens oförmåga att försvara den politik som förts sedan förra valet.  Varken vårt land eller invånarna är eller har varit som det politiska etablissemanget trott. Vem kunde ens ana att anställda inom de offentliga verksamheterna tröttnat på politiska ledningars oförmåga att hantera deras krav, och att det skulle utmynna i att de skulle säga upp sig från sina arbeten.


Hörde till och med en politiker upprörd säga att de anställda har ett socialt ansvar, tidigare har jag hört att företagen har det. I min enfald har jag trott att de förtroendevalda har det sociala ansvaret att allt fungerar. Nåja, man slutar bara inte ett jobb som sjuksköterska, sitt jobb inom ambulansen eller som polis, det ska vara en form av kall. Att det hänt har spridit chock inom de politiska ledningarna, det tar år att ersätta de som slutar och all kompetens som går förlorad ...


Skulle de politiska ledningarna plockas bort, skulle det inte bara frigöra pengar, knappast någon skulle märka att de plockats bort. Men det skulle vara enklare för de anställda med kompetens att utföra sina jobb. Det finns ekonomiavdelningar som kan fördela de pengar som kommer in efter givna instruktioner, amatörer i form av politiskt tillsatta försvårar bara för de anställda och "kunderna".


Från det ena till det andra kom för första gången brottsligheten som invandrare och ankommande "flyktingar" åstadkommit att debatteras. Det var lite som att dra av ett plåster och tvingas se på varhärden för första gången. Nästa steg blir säkert att det kommer att diskuteras att de som kommit hit, inte alls vill leva som svenska folket, de vill leva som de gjort i sina tidigare hemländer. Det är bara att gratulera SD, de behöver bara säga vad var det vi sa, resten sköter de övriga partierna om.


För Löfven var debatten en katastrof, han var helt oförberedd på att debatten skulle handla om annat än pensioner, mer pengar till fler poliser och sjuksköterskor.  Och kanske lika bra det, han skulle haft svårt att försvara de minst sagt virriga turerna hans ministrar bjudit på.


Även om Ulf Kristersson knappt vann partiledardebatten på poäng, tror jag inte han övertygade de väljare som inte har feta plånböcker. Tvärtom skrämde han säkert bort de som tidigare varit tveksamma, men de kommer knappast att lägga sin röst på något annat parti. Vem vill rösta på partier som bara pratar om sina ideologier, det är bara drömmar om ett samhälle som aldrig kommer att bli verklighet.


Ingen partiledare tog upp frågan hur invånarna skall kunna överleva när robotar och smarta maskiner tar över. Okvalificerade jobb till att börja med, sedan efter hand även de komplicerade. Visst är det människor som skapar dessa maskiner, men eftersom de skapats med inlärningsförmåga att förbättra sig själva, hamnar människan till slut på efterkälken.


För de i det stora hela lilla gruppen som sitter på all världens pengar, är människan bara till för att jobba ihop mera pengar till dem. Regeringar har lytt deras minsta vink och försett dem med den arbetskraft och skattelättnader de behövt. Lönerna har hållits på en nivå så att de med ett jobb kan överleva och konsumera onödiga saker, men inte mycket mer. Nu orkar människorna inte längre med att öka produktionen, men maskiner kan med lätthet göra det.


Hur konstigt det än låter kommer dessa rika att driva igenom, så att de övertaliga människorna kommer att få en lön i alla fall, men det blir regeringar som tvingas ge dem det. Det är säkert anledningen till att ekonomer avlönade av de stora företagen, lägger ner både tid och kraft på att samla ihop bevis för nyttan av statlig grundlön. Det kommer säkert en slogan om hur viktigt det är att pengarna måste fördelas. Ja, inte de rikas förstås, utan alla övrigas.


Eftersom makthavande politiker vill ha kontroll, eller åtminstone tro att de har det, skulle det motvilligt betalas ut pengar utan motprestation. De skulle hellre se till att det utöver fickpengar att konsumera för, dela ut mat- och klädkuponger och att staten betalar bostadskostnaden. Alla lojala partikamrater försvinner inte över en natt, de måste också försörjas med lite mer än de övriga. Det är därför politiskt skapade jobb är så viktiga.


Kom på mig själv att det som nu händer i mångt och mycket påminner om inledningen i Douglas Adams bok Liftarens Guide till Galaxen. Det är i vårt fall inte utomjordningar som hotar att utrota vårt stackars lilla jordklot, det är människorna själva. Enda sättet att undvika detta är att förändra våra levnadsvanor, inte betala för att någon på något sätt skall försöka undvika den katastrof vi hört talas om skall komma. Det är som att kasta pärlor för svin.


Egentligen är det skrattretande hur normalt funtade människor, ja till och med intelligenta sådana kan överlåta stora summor av det de tjänat ihop i sitt arbete, för att så kallade företrädare skall fördela dessa pengar. För länge sedan skulle naturligtvis folk sagt ifrån att nu betalar jag själv vad det kostar, det blir en extra kostnad om andra gör det. Om folk blivit klokare vet jag inte, men det är i alla fall så folk på gatan börjat resonera. Det ska inte behövas politiska företrädare, de allra flesta är kapabla att ta hand om sig själva.


Men det finns en hake i resonemanget, alldeles för många kommer inte att klara av att göra det, vilket då också kommer att förstöra idyllen. Nu vet vi av historien att när världen eller ett land blir alldeles för trassligt för att kunna nystas upp, sker en påtvingad korrigering. Det gamla måste rensas bort för att kunna bygga upp någonting nytt som är i takt med tiden.


Har ett svagt minne av ett citat från någonting Dagmar Edqvist skrivit och som jag minns ungefär så här: En människa skall bemästra sitt öde, forma det själv, inte bara låta omständigheterna forma det. Och visst är det så, vi kan inte ha andra människor som styr våra liv på annat sätt än med lagar och regler som vi har att rätta oss efter. I övrigt skall det vara fritt fram. Vi är nämligen födda att skapa om oss själva och därmed våra liv, det skall ingen annan bestämma över, eftersom det nedgraderar oss till slavar och inte fria människor.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards