Direktlänk till inlägg 29 april 2018

Det är de politiska företrädarna som är rädda för förnyelse.

Av Sven-Erik Hemlin - 29 april 2018 10:32

Det blir ingen utlandssemester i år för en som maxat krediten hos alla charterbolag. Jag kunde inte undgå att höra det eftersom jag stod två meter ifrån de personer som samtalade. Men det slog mig att det var genom kredit tidigare semesterresor gjorts och antagligen många, många fler befinner sig i samma situation. En semesterresa lockar efter en grisig vinter men en betydligt dyrare dollar och euro kommer säkert att avskräcka många i sommar.


Det slog mig att regeringar verkar älska att besluta om förbud, men trots det finns fortfarande bolag som villigt ger lån till hutlösa räntor. Förr kallades de som lånade ut pengar till höga räntor för ockrare, nu anses de seriösa vara smarta, men det betyder ju de oseriösa också är smarta. Dags att klämma åt både de smarta och oseriösa.  


Varför det blivit så att folk lånar pengar till saker de behöver eller bara vill ha pekar på en enda sak, det räcker inte med det som jobbas in på en månad och i en del fall inte på ett eller flera år. De skulder svenska folket samlat på sig, beror på att levnadsomkostnaderna är för höga i förhållande till inkomsten. Massvis med folk lever över sina tillgångar helt enkelt.


Ett gammalt uttryck är att man ska rätta munnen efter matsäcken, och samma sak är det ju med inkomsten. Men visst är det så att även de med ett arbete börjar känna av att det mesta blivit dyrare, det gäller inte minst barnfamiljer. För personer med normallön gäller det verkligen att kunna hantera privatekonomin, det finns inget utrymme för utsvävningar.


Vi har hamnat i ett läge jag aldrig skulle kunna tro skulle kunna hända, att prisökningar så lite påverkat inflationen, men i plånboken har det märkts. Riksbankens ledning står lika handfallen, ingenting stämmer längre med den facit som funnits. Genom införandet av minusränta som de gamla ekonomiska teorierna ansågs vara en omöjlighet, har det mesta ställts på huvudet.


När flera riksbanker nu försiktigt höjer räntorna får det mest ses som en testballong om hur det kommer att påverka ekonomin. Troligtvis är det mindre riskfyllt att höja räntan än att ligga kvar på minusnivå, räntan är ju ett finansiellt instrument för att stämma av svängningar. Att som i vårt fall ha minusränta under en högkonjunktur liknar mest det gamla lustspelet Ebberöds Bank, för vad skall man ta till när lågkonjunkturen kommer och ekonomin behöver stimuleras?


Men en lågkonjunktur är inte tillnärmelsevis lika oroande som att vi nu har självlärande datorer som jobbar med Artificiell Intelligens. Av experters uttalande kommer det att ta ett visst antal år innan AI baserade datorsystem överglänser den mänskliga intelligensen. Efter att ha läst den senaste artikeln fick jag uppfattningen att det mörkas hur långt utvecklingen har kommit, läget i vår värld är alldeles för känsligt för att tala i klartext.


Nåja, det här är ju vad vi kan vänta, att smarta maskiner och robotar kommer att ta över många av de traditionella jobben. Jag tror inte våra politiker insett vidden av den förändring vårt samhälle kommer att genomgå, att inte längre kunna hålla fast vid arbetslinjen. Med maskiner som gör jobben, vad ska de övertaliga göra? Eftersom vi har pengar som betalningsmedel måste de övertaliga ha pengar för att kunna överleva och a-kassorna kan snabbt bli tömda.


I en framtidsvision jag läst om kommer Medborgarlön att vara införd i de flesta länder inom tjugo år, vilket kommer att leda till nästa steg som formas av den innovativa kraft de flesta är födda med. Av födsel och ohejdad vana vill vi utforska och göra saker, men istället tvingas vi att göra helt andra saker för att överleva. När individens frihet inskränks genom politiska beslut går det utför med ett samhälle, det skapar sjukdom, misströstan och i slutändan ett sjukt samhälle.


Som vårt samhälle fungerar – eller som i vårt fall inte fungerar - är det staten, kommunerna och landstingen som skall hållas under armarna. Det är de samhällsviktiga funktionerna som behöver pengar för att kunna utföra sina uppdrag att på bästa sätt förvalta de skattepengar invånarna betalar in. När förtroendevalda politiker inom dessa viktiga funktioner misstolkat sin roll och istället för att fungera som förvaltare, istället tagit på sig rollen som beslutsfattare genom majoritetsstyre, har de svikit invånarna.


Det som hänt är att ett slöseri utan like kunnat fortgå under lång tid och istället för personal inom de viktiga verksamheterna har antalet chefer och förtroendevalda ökat enormt. Man brukar säga att snålheten bedrar visheten och det är vad som drabbat vården, skolan och polisen. Missnöjet med löner och arbetsförhållanden negligerades vilket orsakat en avtappning som inte kan repareras i en handvändning. Om det överhuvudtaget ens är möjligt med nuvarande politiska styrelsesätt.


Jag har försökt sätta mig in i vad som händer när de offentliga verksamheterna tvingas använda Artificiell Intelligens och vilka följderna blir. Vad de här maskinerna kan uträtta är att utföra konsekvensanalyser på beslutsunderlag, men som då utgår från vad som på bästa sätt förvaltar skattepengarna. Redan från början kan man utgå från att maskinen väger både för och nackdelar och kommer fram till den bästa lösningen.


Om man jämför det med dagens politiska ledningar, där beslutsunderlag tas fram av anställda tjänstemän som knappast är konsekvensanalytiker, förstår man vilken enorm skillnad de smarta maskinernas inträde kommer att betyda för invånarna. Vi kan inte ens skapa oss en bild av hur mycket pengar de kommer att spara in på all onödig byråkrati som i dag tär hårt på den gemensamma kassan.


Man kan tro att det här är en gammal mans fantasier, men med stöd av de experter som varje dag följer utvecklingen, kommer det i framtiden att se ut som det jag skrivit. Vårt allt mer sönderfallande samhälle och press på invånarna har skapat en frihetslängtan och drömmar om helt andra livsvillkor. Vi föds inte för att offra oss för staten, kommunerna och landstingen, de är till för att göra livet lättare och drägligare för invånarna.


Våra politiker har helt missuppfattat sina uppdrag, de är inte till för att leda och fördela och tala om vad invånarna skall göra. Tack vare det har de totalt missat att människorna ständigt förändras.  Henri Bergson skrev: Liv är en obruten utveckling. Att vara till är att förändras, att förändras är att mogna – att nyskapa sig själv.


Den Svenska modellen och alla de lagar och regler som begränsat människornas möjlighet att prova på vad de verkligen vill göra har varit katastrofal för både landet och invånarna. Vad människan bör sträva efter är förnyelse och utveckling, istället har stillastående uppmuntrats av de politiska makthavarna. Det är inte invånarna som är rädda för förnyelse, det är de politiska företrädarna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards