Direktlänk till inlägg 24 april 2018

Är du tveksam om en handling är god eller dålig så avstå från den

Av Sven-Erik Hemlin - 24 april 2018 20:34

I dag ska jag undvika skriva om politik. Ja, egentligen en omöjlighet eftersom allt handlar om politik och hur politiska beslut påverkar vår vardag. Så har det varit sedan jag var ung, men de politiska misstagen märkts tydligare i en värld där våra media slåss för sin överlevnad och börjat gräva i att allt sannerligen inte är som det borde vara i vårt land. Den enes död, den andres bröd som man brukar säga.


Men vi lever i en tid då det är pengar som gäller. En mycket stor del oroar sig för att pengarna ska räcka till nästa utbetalning, andra oroar sig över pengarna skall förränta sig. För alla de som inte sitter på en förmögenhet finns i alla fall drömmen om pengar, men pengar har förstört och är nu på väg att förstöra allt.


Den tragiskt bortgångne Avicii ansåg att pengarna förstörde för musiken. Han ville helst skapa musik men alla de som ville tjäna pengar på hans genialitet såg honom som en penningmaskin. Tyvärr är det så att regeringar och de rika som blivit rikare för varje år,  tror att enda överlevnadskonceptet är att det omsätts mer och mer pengar. Pengar är alltså på väg att förstöra både människor och vår värld.


Försöker se tillbaka när det här började, men det har kommit smygande efterhand och jag tror inte ens de politiska makthavarna har klart för sig när det gick över styr. När det nu har gått helt överstyr och människoliv offras för pengar, hur kommer då världen att se ut om några år?


Minns tillbaka på ett femtiotal där de allsvenska stjärnorna i Sandvikens IF utöver sin elitidrott hade jobb att sköta för att överleva. Visst hade de en viss ersättning i form av träningsbidrag, men de hade inte fotbollen som yrke. Jag pratade ofta med de nu tyvärr bortgångna Arne Hodin och bröderna Nisse och Åke Åhman och de gillade inte alls den "utveckling" som skett inom elitidrotten.


Sport i alla dess former skall vara rolig att utöva, men för många föräldrar har det blivit blodigt allvar om deras ättelägg visar sig ha talang för någonting. Siktet ställs in på en proffskarriär där stora pengarna väntar och de unga talangerna märker inte till att börja med att de styrs i en viss riktning. Man kan säga att endast de starkaste "överlever", de som har en inbyggd vinnarinstinkt, eller är för dumma att inse att de utnyttjas.


Hur många krossade drömmar det här orsakat får vi aldrig reda på, men en ung kille jag talade med undviker helt att se på ishockey som han älskade fram till femtonårsåldern. Han hade inte varit tillräckligt framfusig och haft svårt att ta för sig och vara tuff. Kritik från tränaren sporrade inte utan tog istället död på glädjen att utöva sporten.  


Det finns säkert massvis av unga människor av båda könen som upplevt samma sak och det är vad som kommer att visa sig – om det inte redan börjat göra det – i form av mindre publik. En sak som fastnade av det killen sa var: Det var ju att själv utöva sporten som var roligt, att titta på när andra gör det är inte samma sak.


När jag talat med gamla spelare säger de samma sak, inte många av dem går och ser på matcher efter att de slutat. Visst finns det de som inte kunnat släppa taget, men de flesta har gått vidare med livet och fått nya värderingar om hur livet skall vara. De som gjort det är den majoritet som var kuggarna i det maskineri som gjorde vissa till idoler för många unga, utan dessa hade idoler kanske aldrig nått framgång. Men det tänker inte många på, förstås.


Med svindlande löner och prissummor krävs att stjärnorna visas upp så ofta som möjligt för att sponsorer och reklamköpare ska få valuta för pengarna. Det är inte en fråga om vem som tröttnar först eftersom det bara kan bli publiken. Det blir för mycket av allting och mättnaden gör att intresset svalnar. Kan förstå att Internationella skidförbundet fått stora darren, Norges framgångar har på något sätt dödat intresset i vårt land för den tidigare älskade sporten.


Många länder vill sola sig i glansen av idrottsstjärnor och till och med gått så långt att de med hjälp av forskare tagit fram prestationshöjande dopingpreparat som skall vara svåra att avslöja. De som skall avslöja doping har under flera år legat steget efter och det är först nu de börjar hinna ikapp. Vi äldre minns de fantastiska idrottarna från DDR, som sedan avslöjades ha varit dopade. Nu är det Ryssland som hamnat i rampljuset, men antagligen finns det fler länder som fuskar.


Men även utan doping minskar intresset, det börjar bli för mycket av allting och det blir billigare att ha ett abonnemang och se favoritlagens matcher på teve än att besöka hemmaarenan. På samma sätt som Norge när det gäller skidor är Växjö på väg att ta död på publikintresset för ishockey. Vägen fram till slutspelet har på något sätt blivit en lång transportsträcka som tröttar ut publiken.


De flesta lag inom fotboll och ishockey är "främlingslegioner" med endast ett fåtal spelare med lokal anknytning. Visst kom nyförvärv från andra delar av vårt land till klubbarna förr i tiden, men de smälte in i miljön. Det är bara att titta på laguppställningar för att inse att utländska spelare tar platser som det kanske hade varit bättre för sporternas överlevnad, att de egna lokala förmågorna fått chansen.


Genom det kortsiktiga tänkandet och pengarnas inverkan på allting, har vi kommit en bra bit på väg i utförsbacken. För att någonting skall vara stabilt behövs en fast grund att stå på, det gäller inom allting. Grunden för publiksporterna fotboll, ishockey och bandy är en trogen och helst växande betalande publik. För att locka publik krävs att lagen kan prestera på topp hela tiden, vilket är svårt under de nu alldeles för långa säsongerna som sliter på både på spelare och publik. Det är bäddat för ett rejält magplask.


Det som kan stjälpa alltihop och lagen kan tvingas spela inför nästan folktomma läktare är vad som kommer att hända med världsekonomin och den högteknologiska utvecklingen. Men eftersom allt styrs av pengar har ett minskat flöde av pengar börjat skapa oro. Det som tydligen ingen räknat med är att till och med inbitna fans börjat välja vilka matcher de absolut vill se på plats, istället för framför teven.


Det som skapade epitet folksporter berodde på publiktillströmningen till arenorna, matcher på femtio- och sextiotalet var folkfester. Med biljettpriser som betyder försakelser av annat, kan inte ens matcher i storstäder spela inför fullsatt arena. Det om något visar vart vi är på väg. Tyvärr har inte de makthavare som ställt till med det vi nu kan se läst citatet av Zarathustra som lyder: Är du tveksam om en handling är god eller dålig så avstå från den.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards