Direktlänk till inlägg 20 april 2018

Saliga äro de som bara vill ha mer och mer.

Av Sven-Erik Hemlin - 20 april 2018 06:21


"Den svenska modellen" kallas det samarbete som din arbetsgivare och fackförbunden har. Det våra politiker omhuldar och hänvisar till som någonting fantastiskt är i själva verket en gammal uppgörelse som kom till för snart nittio år sedan. Man kan därför med fog säga att "Den svenska modellen" är en av orsakerna till att vårt land ser ut som det gör i dag. I negativ bemärkelse.


Med ett rättsystem på väg att haverera och ensidig bevisföring som förekommer i de tvister som uppstått och fortfarande uppstår med statliga myndigheter, har vi inte längre en fungerande demokrati. Vårt land har under åren formats till ett kontrollsamhälle styrt genom politisk makt där individen ses som försörjare av det skapade systemet.


Anders Borg gjorde det stora misstaget att beslagta pengar från trygghetsförsäkringarna, någonting som aldrig rättsligt prövats vilket det borde ha gjorts genom en anmälan av dåvarande oppositionen. På något underligt sätt har jag fått den uppfattningen att alla övriga partier inte fattade vad det handlade om och det är verkligen skrämmande.Vad värre är, det har inte rättats till.


Jag har läst och läser fortfarande alldeles för mycket för att det ska vara bra för min sinnesfrid, jag blir heligt förbannad alldeles för ofta över de upprepade misstag som görs av våra politiker. Vi har fortfarande kvar politiker som var aktiva under industrisamhällets dagar, det de har i ryggmärgen går inte att ändra på. Inte heller att de knappast uppgraderat sina kunskaper och står handfallna inför det nya som kräver högre utbildning att förstå.


När flyktingströmmen drabbade vårt land uppstod kaos, det politiska kontrollsystemet var inte anpassat efter att någonting drastiskt skulle kunna förändras. Från att ha varit ett relativt tryggt land att leva i, har vi hamnat i en situation då stölder och våld är vanligt förekommande. Antagligen har vi bara sett början på någonting vi äldre aldrig trott oss få uppleva.


Alla jag brukar prata med är överens om att det här kommer aldrig våra politiker att kunna lösa. Alla vi äldre har varit med om upp och nergångar, många av de i dag unga har aldrig varit med om att få börja om från början. Att spotta i nävarna och bygga upp det som raserats. Det är antagligen vad de kommer att ställas inför inom en snar framtid.


Våra politiker sitter fast i att så många som möjligt måste ha ett arbete, det är med skattepengar som makten kan behållas. När lågkonjunkturen slår till och en massa av de som blir av med sina jobb inte klarar av sina lån, startar det som ekonomer varnat för, bubblan spricker med en smäll som skakar om hela landet. Som det gjort många gånger tidigare, drabbas även de som aldrig tagit ett lån.


Jag har inte blivit klok på Riksbankens penningpolitik och att ha kvar minusräntan. För en stor del av svenska folket har det betytt kostnadsökningar genom inte minst fastighetsskatten. Med en hejdlös upptrissning av fastighetspriser har taxeringsvärdena rusat i höjden. Det är inte fråga om att det kan hända att bostadsmarknaden kollapsar som den gjort i andra länder, utan när. Men när detta händer kommer fastighetsägare som fortfarande har sina fastigheter kvar, att få fortsätta betala för ett högre värde än det som kommer att ligga till grund för ett nytt värde.


Bevisligen kan fastigheter tappa från trettio och upp till femtio procent av värdet på nolltid. Flera länder ute i Europa som drabbades vid finanskrisen har först nu börjar repa sig, det har med andra ord tagit nästan tio år. Och det är ett sådant scenario vi kan stå inför när en lågkonjunktur kommer. När hjulen snurrar som fortast är det lätt att någonting går sönder.


Vårt land blir knappast rikt på sina naturtillgångar, den enda tillgång som garanterar ett lands överlevnad är dess invånare. När invånarna behandlas illa ligger ett land risigt till, det skapar inte bara oroligheter, utan också att invånarna kräver en förändring. Den omställning våra politiker kommer att stå inför blir smärtsam för många, det är svårt att ställa om från att styra och ställa till att tjäna invånarna.


Svenska Akademien är ett utmärkt exempel på vad som kan hända om man klamrar sig fast vid det gamla och vägrar anpassa sig till nutiden. Av det jag kunnat läsa i utländska tidningar har skandalen skadat inte bara Nobels litteraturpris utan också vårt land. Ett fåtal personer som trott sig ha makt har lyckats förstöra ett av de få saker som gett eko ute i vida världen. Det är dags att skampålen återinförs i vårt land.


När vi ser hur rika blir rikare och fattiga fattigare i ett land som en gång sågs som ett föredöme, inser man att slutet är nära för det samhälle vi har. Hittade ett citat ur Koranen som stämmer bra med hur vårt samhälle och hur många människor och tyvärr även många i folkets tjänst via sina förtroendeuppdrag har blivit och det lyder så här:

Ni äro besatta av snikenhet efter mer och mer tills ni sänks i era gravar ... men på den dagen skall man fråga eder vad ni hava gjort med livets gåvor.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards