Direktlänk till inlägg 18 februari 2018

Är verkligen vårt politiska styrelsesätt lagligt?

Av Sven-Erik Hemlin - 18 februari 2018 18:14

Problemen i vårt land är många och i takt med den obeslutsamhet som finns, kommer de knappast att lösas inom överskådlig tid. För regeringen är det naturligtvis ett stort aber, de har ju en valrörelse att tänka på också. Men har de verkligen tid till att ägna sig åt valrörelsen, när alla allvarliga problem måste lösas? Ett stort problem för Löfven att lösa är vad han ska göra med vår utrikesminister, som är det största hotet mot landets säkerhet.


Aldrig har vårt land haft så stora problem att brottas med och hotet om att det kan bli ännu värre runt hörnet, gör inte det hela bättre. Medvetet eller inte, har våra politiker underskattat den tekniska utvecklingen. Den kommer att påverka en hel värld och vårt land är inget undantag. För mig är frågan om jag ska ta de artiklar som skrivits om vad vi har att vänta på allvar, eller se dem som skrämskott.


Faktum är att hotet om att miljontals traditionella jobb kan bli verklighet inom loppet om bara några år. I de första artiklarna jag läste handlade det om tjugo år innan robotar och smarta maskiner skulle ta över jobben, nu talas det om fem till tio år. På kort tid har med andra ord de nya teknikerna gjort stora framsteg, vilket ger en vink om att det kan ta betydligt kortare tid än beräknat.


Länder med höga skatter kommer att ligga risigt till, det behöver man inte vara en raketforskare för att räkna ut. Än så länge finns ingen plan B för vad som händer när jobb försvinner, eftersom då även samma sak händer med skatteintäkter. Vad jag kan förstå måste då robotar och smarta maskiner beskattas, men kan det täcka upp skattebortfallet? Att beskatta invånarna är en sak, men för hög beskattning av de som tar över, nämligen de högteknologiska "arbetarna", kan man förmoda att företagen flyttar företagen till ett annat land.


Våra stora exportföretag är ju inte svenskägda precis, vilket betyder att det inte går att kräva av företagen att ta sina sociala ansvar. Så länge som staten stryker dem medhårs finns de kvar, om det blir försämringar för deras del finns ingenting som håller dem kvar. Till och med den största optimist måste vara realist, företag drivs av vinstsyfte för att blidka aktieägare och riskkapitalister.


Det måste alltså tittas närmare på de skatteregler som under tvåtusentalet skapat miljonärer, ja till och med miljardärer på löpande band. Våra politiker har verkligen bjudit både storföretag och rika personer på ett digert smörgåsbord. En villa med ett taxeringsvärde på tjugo miljoner, kostar inte mer i fastighetsavgift än en liten sommarstuga vid vattnet byggd med rivningsvirke. Till och med en politiker borde inse hur idiotiskt det är.


Att de rika flytt landet och flyttat sina pengar på grund av för hög beskattning har vi varit med om tidigare. Trots avslöjanden om skatteparadis finns säkert miljarder undanstoppade som ännu inte upptäckts. Men det fungerar ju så att ju ihärdigare vår finansminister är för att få "hem" pengarna, desto större risk att de försvinner för gott. Västindien, Florida eller Kalifornien är trevliga platser att bo på för den som har pengar.


Många svenskar har i dag mer pengar än vad de kan göra av med under sin livstid, men är inte nöjda med det utan vill ha ännu mer. Vad de ännu tydligen inte upptäckt är att det nu kommer att bära utför. Girigheten hos de rika har gjort att de inte haft en tanke på alla människor som skapat deras förmögenheter. När dessa människors köpkraft urholkas på grund av kostnadsökningar, ålder,  sjukdom eller arbetslöshet, påverkas hela vårt samhälle.


För första gången på flera år kommer vi att få se en minskning i svenska folkets konsumtion och anledningen är att fler blir fattiga. För de rika innebär det att endera dela med sig, eller själva se sina inkomster falla. ja, de som blir kvar vill säga. Men risken för en stor utflyttning av rika personer från vårt land är överhängande. De rika kan inte skrämmas lika lätt som de fattiga som lever på allmosor från Försäkringskassan och Socialkontoren.


Lyssnar man på folk är det många som med glädje skulle flytta till ett varmare land och de hade pengar. En gammal man jag mötte en gång när han lämnade in Lotto sa när jag frågade vad han skulle göra om hann vann ett stort antal miljoner: Flytta från det här jävla landet. Och han är inte ensam om att känna frustration över att vårt land inte är vad det en gång var.


Om inte alla tecken slår fel – det vill säga att landet hamnar i en djup ekonomisk kris redan under det här året – blir det en fråga om vem som vill eller vågar ta på sig regeringsansvaret vid nästa val. En ny regering kan då tvingas skala bort kostnader som inte setts över tidigare, nämligen det oerhört kostsamma styrelsesätt vårt land har. Eftersom hela den uppbyggda kontrollapparaten har flera lager än en lök, kommer det att bli en långdragen process som får tårar att falla.


Att värna om vårt lands demokrati är inte en fråga om ju fler politiskt aktiva, desto mer demokratiskt fungerar vårt land. I en demokrati ska de politiska makthavarna lyssna på vad folket vill. Det behövs inte många politiska företrädare för att fatta nödvändiga beslut enligt folkviljan. Nya tekniker betyder att invånarna via telefoner eller andra hjälpmedel inför varje beslut kan rösta hur de vill ha det, istället för att som nu köras över av beslut fattade i demokratisk ordning.


Olof Palme sa en gång: Ingenting har ställt till med så mycket elände, som i demokratisk ordning fattade beslut. Varför han sa det, borde våra politiker tänka igenom och försöka förstå. Är förklaringen så enkel att det styrelsesätt vi har inte är demokratiskt, utan bara ett styrkebesked att störst bestämmer? Då uppstår frågan om det verkligen är att efterfölja lagen?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards