Direktlänk till inlägg 12 februari 2018

Är det värt besväret att rösta i höst?

Av Sven-Erik Hemlin - 12 februari 2018 18:12


Under flera år har jag i mina inlägg varnat för det politiskt skapade samhället, som nu visar avigsidor våra politiker inte ens kunnat drömma om. Det är inga genier precis som utvalts företräda sina partier i riksdagen, kommuner och landsting. De är ett tvärsnitt av folket kan man säga, det vill säga varken dummare eller klokare än genomsnittet av invånarna. Konsulter har därför anlitats utöver de anställda tjänstemän som hjälpt våra politiska företrädare, ändå har det mesta blivit fel.


Det här som kallas åsiktskorridorer kommit in i bilden, många har haft åsikter om hur vårt samhälle ska se ut, men ingen har frågat invånarna. Man kan spydigt säga att de som vet minst om hur det fungerar i samhället, beslutar om hur folk ska ha det. I takt med att den samhällsservice invånarna betalar för att få utfört blir sämre, hamnar därför politikerna allt oftare i skottgluggen.


När vi nu går in i en helt ny fas av det framtida högteknologiska samhället, kommer våra politikers okunskap att stå i ännu ljusare dager. Tyvärr räcker det inte längre att ta hjälp av experter av alla de slag, eftersom påtryckningen från storföretag och intresseorganisationer påverkar även dessa personer. Det blir lite som att röra ihop en gryta med hjälp av människor som inte kan laga mat, ingen vet om det kommer att vara ätbart.


Det får mig att tänka på de ständiga påminnelser vi får om den förestående klimatkatastrofen. De som är mest envetna med att föra fram budskapet har totalt förbisett, att världen kan råka ut för en katastrof långt tidigare, en ekonomisk katastrof. Alla lugnande besked från aktieexperter ska ses som, att de stora aktörerna ska få tid på sig att avsluta eller byta ut högrisk mot lågrisk i sina portföljer. De som inte begriper sig på hur aktiemarknaden fungerar får stå med lång näsa.


Men visst ska vi vara vaksamma för vad som händer med vårt klimat, att någonting är åt helsike kan alla se. I Asien har de problem med smog, i Sydafrika håller grundvattnet på att ta slut. Isen vid Nordpolen smälter och den ekologiska balansen är på väg att spåra ur. Men efter så många år av försök att rädda vår miljö, hur har det kunnat bli så här?


Naturligtvis får man sig en tankeställare när världshaven har blivit varmare, men den normala värmekälla vår jord har är ju solen. Ger solen ifrån sig mer värme och orsakar de klimatförändringar vi kan se? Det kan vara en förklaring, för när solen inte lyst hela dagarna som den brukar på sydliga breddgrader nu i vinter, har sommarens värmebölja vid Medelhavet nu ersatts av onormalt kyligt väder. Till och med snö där det inte är så vanligt. Det klart att man blir fundersam. Om jag som novis på området klimat kliar mig i huvudet, vad skall då inte klimatforskarna göra.


Det som händer i Asien är tydligen att det blivit som ett lock som håller kvar luftföroreningarna, men vad är det egentligen som orsakat detta lock? Nu har problemet blivit så stort i Thailand, att de på konstgjord väg ska försöka framkalla regn som rensar upp. Men fortfarande kvarstår problemet, varför föroreningarna ligger kvar på låg höjd och inte kan ta sig upp i atmosfären. Samma problem finns på många andra ställen.


Rapporter som hamnar i skymundan, eller kanske tystas ner, är avvikande åsikter om hur världen ska kunna räddas undan en framtida katastrof. Varför tystas det ner, att det blivit alldeles för många människor på vår jord? Forskare har under många år pekat på att ju fler det blir i ett land, desto större problem i framtiden. Inte minst om det som klimatforskare hävdar skall rädda världen, istället bäddar för missväxt och svältkatastrofer. Fler människor kräver tillgång till mera mat.


Det här har att göra med att koldioxiden är en viktig ingrediens för mycket av den växtlighet vi tar för givet finns. Om koldioxiden minskar kanske vi därför växter och träd ruttnar och därmed skapas metangas. Kan därför förstå att det nu pratas om växthusgaser och koldioxid nämns mer som en parentes. Det är ett fruktansvärt experiment vår värld utsätts för, vi har inte den blekaste aning om vad som kan hända. Det finns alltså andra saker vi borde oroa oss mera för än en klimatkatastrof.


Människans dumhet inte minst, men också den girighet som slagit klorna i så många. Människorna har blivit förblindade av att äga saker, tyvärr i många fall människor som egentligen inte har råd med att konsumera. Men med det låga ränteläget och långivarnas locktoner, har det glömts bort att allt en dag måste betalas.


Bakom oron på aktiemarknaden sägs orsaken var löneökningar som kan orsaka inflation. Jodå, det är ingen väl bevarad hemlighet att löneökningar sätter igång inflationen, så har det varit tidigare. Men någonting har inträffat som fått denna gamla teori att vackla, människorna gör inte som de en gång gjorde och därför ökar inte inflationen.

Anledningen till det sägs vara att de med pengar har blivit försiktigare och slösar inte bort dem på statusprylar. För de fattiga däremot går pengarna åt till att kunna överleva, men det är inte tillräckligt för en hållbar ekonomi.


Vad alla rika penningplacerare nu är rädda för är, att konsumtionshysterin är över. Högre löner kommer kanske inte att innebära att folk handlar mera, utan istället sparar pengar för framtida behov. Teorin att rikedom sprids nedåt är en skapad myt som klätts av genom att fattigdomen runt om i världen stiger trots att det blivit så många fler rika. Naturligtvis fattigdomen också att göra med att människorna blivit fler, det borde till och med politiker kunna förstå.


De sämst ställda grupperna har därför blivit viktigare ur många företags synpunkt än de rika. Det är av den anledningen det talas om att det måste ske en omfördelning av pengar, så att även de fattiga skall kunna konsumera. Som vi sett med den så omtalade skattesänkningen för pensionärer, har den mer än ätits upp av fördyringar. Hur en omfördelning av pengar skall kunna ske genom politiska lösningar är därför svårt att se, de ser över huvudet på de sämst ställda i jakten på bättre siffror i opinionsundersökningarna.


Men kanske det leder till vad en äldre man sa, varför rosta överhuvudtaget när det inte finns något parti för oss äldre att rösta på. Det finns faktiskt bara två partier som kan förändra vårt samhälle till det bättre, men det är inte intressant för något av dem. Att rösta på de amdra småpartierna ställer bara till ett helsike för invånarna, då skall de vara med och bestämma. Med utgångspunkt från det, ansåg han det inte värt besväret att rösta, och kanske är det så.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards