Direktlänk till inlägg 8 december 2017

Misstag har lett oss till där vi är i dag.

Av Sven-Erik Hemlin - 8 december 2017 11:31

Varför glömmer vi bort barns sätt att leka? Varför stänger vi inne dagdrömmar om ett bättre liv? De som inte gör det, erkänner det knappast. Men vårt land vimlar av människor som vantrivs på sina jobb och dagdrömmer. Många om vad de skulle göra om de skulle vinna på spel som skulle kunna förändra deras usla liv. För satsa på spel är det många som gör, det är enda sättet för de allra flesta att bli rik, men också ett sätt att bli ännu fattigare.


Men visst är det rikedom folk drömmer om och många fantiserar sig bort från den grå vardagen, eftersom de insett att de makthavande knappast kommer att skapa ett bättre samhälle inom överskådlig tid. Det finns varken kunskap eller kompetens att göra vårt samhälle rättvist, utan att de makthavande själva blir lidande.


Och de som drömmer om ett bättre samhälle blir fler för varje år, efter att med egna ögon sett alla försämringar. Löften från makthavarna rör sig år framåt i tiden, tid som inte de gamla och sämst ställda har, eftersom det är nu det är akut.


Det låter vackert när politiskt aktiva säger sig brinna för att förändra vårt samhälle. Den dag de ges möjlighet till det, har de som hjälp dem dit glömts bort. Mänskligt, ja visst. Det gäller att till varje pris klamra sig kvar vid det välavlönade jobb en förtroendevald har. För ett jobb blir förtroendeuppdraget, vilket gjort att många ser det som att politiker är ett yrke.


Det om något har orsakat de problem som finns inom statliga myndigheter, de statliga verken, de offentliga verksamheterna, landsting och kommuner. Med andra ord en katastrof för svenska folket. Ett förtroendeuppdrag ska vara tidsbegränsat och inte ett arbete som med tiden ger mättnad och därmed en slentrianmässig hantering av sitt förtroendeuppdrag.


När det gäller att försvara sitt jobb och sin position i det politiska maktspelet blir det en lojalitetsfråga. Alldeles för ofta lönar det sig inte att vara solidarisk med sina väljare, det gäller att vara solidarisk med den politiska ledningen. Men genom att svika sina väljare har de politiska partierna hamnat på djupt vatten. De har inte den blekaste aning om hur svenska folket kommer att lägga sina röster vid nästa val.


Naturligtvis borde det vara en väckarklocka inte minst för Socialdemokraterna, som tappat många före detta väljare. Eller snarare är det så att de gamla trogna väljarna dör ut, det finns inte många kvar sedan storhetstiden. Det märkliga är att det en gång så stora partiet, inte tittar närmare på vilka frågor som fick partiet att uppnå egen majoritet och försöka göra samma sak, istället för att ständigt föra fram vad partiet gjort.


Det var bekämpandet av de orättvisor som fanns som lade grunden till att partiet växte sig så stort. I takt med de glesnande 1:a maj tågen  stod det klart att de som gick främst i leden, protesterade mot sig själva, de hade genom sina förtroendeuppdrag blivit högavlönade och tidigare företrädare  kapitalister. En märklig utveckling av ett arbetarparti.


I både tankesätt och handlande har partiet med tiden sökt locka medelklassen, den grupp många förtroendevalda lönemässigt hamnat i. Den gamla ideologin tas fram bara inför val där det lovats runt men hållits tunt. Naturligtvis är inte de gamla, lågavlönade och sjukpensionerade dummare, än att de genomskådat den moderna Socialdemokratin. Det är inte längre ett parti som står upp för de svagare grupperna.


När man lyssnar på det som folk pratar om, håller Stefan Löfven på att bli lika impopulär som Göran Persson. Han påminner mig om ett citat av det Alfred Adler en gång skrev: Det är lättare att slåss för sina principer, än att leva upp till dem. Det här med ordning och reda har verkligen ställt till det för Löfven, maken till oordning i vårt land har vi nog aldrig upplevt.


Läkare, sjuksköterskor, lärare och poliser har gett upp, anställda inom socialtjänsten, migrationsverket likaså. Vad vi nu ser är ett politiskt haveri som för all framtid kommer att ligga alla politiska partier i fatet. Antagligen har de flesta politiker insett att det politiska styrda samhället går mot om inte sin undergång, så i alla fall en modernisering. Det kommer inte att behövas politiska företrädare i det högteknologiskt styrda samhälle vi kan förvänta oss. Smarta datorer kan göra konsekvensanalyser som ger ett tillförlitligare beslutsunderlag. 


I den mest vansinniga högkonjunktur som inte ens kan förklaras av experter, kan en djupdykning komma som en blixt från klar himmel. En intressant teori är att de som kan nu handlar för glatta livet, är de som insett att vad som helst kan hända. Men hur hade det sett ut om de som satt sprätt på sina pengar istället sparat dem, vilket många med möjligheter till det har gjort?


Bakom allt det som nu händer ligger tveksamma, till och med felaktiga politiska beslut. Vårt land är dessutom inte ett utopiskt välfärdsland dit tiden inte når, det som händer ute i världen påverkar även oss. Det är på tiden att våra politiker erkänner sina misstag och rättar till dem. För länge sedan skrev Alexander Pope: En människa bör aldrig skämmas att tillstå att hon haft orätt, vilket bara är att säga att hon blivit klokare i dag än hon var i går.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards