Direktlänk till inlägg 26 november 2017

Den som sväller i medgång, krymper i motgång.

Av Sven-Erik Hemlin - 26 november 2017 12:09


Jag har skrivit otaliga blogginlägg där jag varit kritisk mot våra så kallade politiska företrädare och anledningen är enkel, de förtjänar ingen som helst respekt. De fungerar som beslutsfattare som påverkar invånarnas levnadsförhållanden, men har inte tillräckliga kunskaper om vad de beslutar om. De är därför inte medvetna om konsekvenserna och tar inte heller något ansvar för dem.


Politiska floskler matas vi ständigt med, men det handlar ändå bara om det politiska maktsystemets bevarande. Utan den makt invånarna i god tro gett dem, skulle aldrig det samhälle växt fram som det vi nu har. Precis som bankerna en gång i det närmaste bankrutt gjorde med mössan i hand och bad staten om hjälp, får vi antagligen inom bara några år se både sittande regering och det övriga politiska etablissemanget be invånarna om hjälp.


Vid min ålder trodde jag mig aldrig få uppleva en form av revolution där folket tar över makten, men förhoppningsvis hinner jag vara med om det. De politiska misstagen har spelat invånarna i händerna genom att fattade beslut skapat ett omänskligt samhälle. Eftersom de offentliga verksamheterna inte längre fungerar tillfredställande, växer också misstron om vad politiker egentligen kan göra. När regeringen säger vi måste, ställer invånarna motfrågan: Varför?


Det makthavarna anser vara ett måste kolliderar med vad invånarna vill ha. De vill definitivt inte ha ett samhälle som mer och mer övergått i att tvinga invånarna anpassa sig till det de politiska makthavarna vill att vi ska ha. Att människor i en strid ström skulle gå in i väggen på grund av ett allt hårdare samhälle, har inte funnits med i de politiska beräkningarna. Ändå borde det inte komma som en överraskning, eftersom det är följden av de inbesparingar som tog sin början vid saneringen av landets och bankernas urusla ekonomier.


På nittiotalet exporterades bland annat sjuksköterskor till våra grannländer, personalkostnader var redan då betungande genom att staten inte längre stod som huvudman. Kommunerna fick överta ansvaret för utbildningen med känt resultat. Psykiatrin skulle inte röras enligt Göran Persson, när den nu behövs som mest räcker den inte alls till efter att ha legat för fäfot i många år. Det saknas sjuksköterskor, barnmorskor, psykiatriker, lärare, poliser, ja Gud vet allt, men det finns ett överflöd av politiker och personer med politiskt skapade jobb.


Så snart de stora exportföretagen signalerar avskedanden av personal, börjar politiker gapa om att de måste ta sitt sociala ansvar. Var finns det sociala ansvaret hos makthavande politiker, när det gäller att förse svenska folket med vad de betalar för? För svenska folket är det en fråga om vilka som behövs mest, är det personal inom de offentliga  verksamheterna eller de med politiska uppdrag? Det är samma kassa löner tas ur. Svaret bör till och med våra politiker kunna lista ut.


Jag har under flera år följt med i vilka lösningar andra länder jobbar med, eftersom det varit känt att vår värld drastiskt kommer att förändras genom robotisering och smarta datorer. Det är ingen vild gissning att miljontals traditionella jobb kommer att försvinna, det har redan börjat så smått. För politiker gäller att gilla läget, eller försöka streta emot så länge det går.


På försök har nu några länder infört någonting som kallas Basinkomst, egentligen ett mesigt ord för någonting så kraftfullt. Vad det går ut på är att alla får en viss summa av staten utan förbehåll, en form av trygghetspengar som ska kunna ge tak över huvudet och mat på bordet. Det belopp som provas i Finland räcker inte till det, men vitsen är att ge människorna frihet att välja hur de vill leva.


Har sett uppställningar på vad det går att spara in på och som kan tänkas finansiera det hela. Till mångas glädje skulle en nedläggning av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kunna ge alla ett belopp liknande det i Finland har jag läst. Skulle man på toppen av det lägga ner de statliga verk som inte längre kan agera på eget bevåg på grund av EU-direktiv, skulle det plussa på med ytterligare några tusenlappar.


Den riktigt stora förtjänsten vid införandet av en trygghetspeng till invånarna, skulle nedmonteringen av det politiska kontrollsystemet innebära. Det enda som skulle behövas är en lagstadgande församling, det vill säga en riksdagsgrupp betydligt mindre än dagens. Politiska företrädare skulle inte längre behövas överhuvudtaget. De skulle inte ha någon som helst försvarbar funktion i ett samhälle, där människorna själva kan bestämma över sina liv


Redan i dagsläget när kommuner och landsting drivs enligt företagsmässiga lönsamhetsprinciper är politiska ledningar överflödiga. Det som beslutas är underlag framtagna av anställda tjänstemän som utgår från befintliga skattemedel. I en framtid kan därför de få politiker som behövs, komma att ha en roll som kontrollant, som ser till att invånarnas pengar används på bästa sätt. Få av dagens politiker är vuxna den viktiga uppgiften.


Naturligtvis är Basinkomst (eller Medborgarlön som anses bättre ange vad det handlar om) att motarbetas med näbbar och klor inte bara av det privata näringslivet, utan också av det politiska etablissemanget. Motargumenten finns det gott om och som får medhåll av de som har höga löner som ger dem status och makt. Men i det stora hela är de som är mest emot i en förkrossande minoritet, vilket gör dem livrädda.


Jodå, hot fungerar alldeles utmärkt och är ett redskap som de politiska makthavarna flitigt använder, men som invånarna tyvärr aldrig använt sig av. Men det är kanske dags nu när de politiska vägarna visat sig inte nå ända fram, eller i värsta fall bara varit röjda en kort bit. Många av de beslut som fattats senaste åren har varit kortsiktiga.


När en majoritet av invånarna inte har någonting att förlora på en så radikal förändring av vårt land, vad har då det privata näringslivet och det politiska etablissemanget att sätta emot? De upprop vi sett få en så stor sprängverkan på maktkulturen som finns, fungerar säkert lika bra när det gäller att få ett bättre och rättvisare samhälle. Det finns betydligt fler som drabbats av politiska beslut som varit förödande för deras livsvillkor och säkert kan berätta de mest horribla saker i ett helsvenskt #jagockså.


En beskrivning av vad som händer med många som lyckas göra politisk karriär, men också de som lyckats hamna i maktposition på annat sätt, hittade jag i mina anteckningar. Det var Oswald Spengler som en gång skrev: Den som sväller i medgång, krymper i motgång. En vän som kommit till makten är oftast en förlorad vän. 

Någonting att tänka på, eller hur?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards