Direktlänk till inlägg 24 november 2017

Gör om och gör rätt!

Av Sven-Erik Hemlin - 24 november 2017 16:28


Allt som nu rullas upp i samband med Metoo-uppropet har fått många äldre att reagera. Först fattade de inte vad det handlade om, att personer de haft stor glädje av att se i favoritprogram hängdes ut till allmän beskådning. När de kommit underfund med att alla som skrivit på uppropet varit utsatta, började alla bitar falla på plats. Det var ju förfärligt, som Löfven så ofta säger.


Men när det sjunkit in slog de dem, att äntligen började det talas om den maktkultur som funnits under alla år. De gjorde jämförelser med hur makt missbrukats i skydd av demokratins vändbara kappa. Att bli sexuellt trakasserad är en sak, att bli trakasserad av sina politiska företrädare måste ses som sju resor värre, men det är precis vad som hänt i vårt land under många år.


Att under ett långt liv betalat in världens högsta skatter, men sedan bli behandlad av staten som icke önskvärd, borde ha åtgärdats för länge sedan. Hur de som drabbats av allvarliga sjukdomar behandlas är en skamfläck som aldrig går att tvätta bort. De som på grund av politikers inkompetens går in i väggen på grund av omänsklig arbetsbörda, borde dekoreras med tapperhetsmedalj, istället straffas de både mentalt och ekonomiskt.


Kunglig medalj visade det sig istället ha utdelats till en person med kontakter inom kulturvärlden. När vår kulturminister uppmärksammades om att personen ifråga uppträtt opassande under många år, ska nu medaljen om möjligt tas tillbaka. Men hur ska resten av svinstian saneras för att få bort både lukt och innehåll?


Minns att jag för länge sedan var inne på att förr eller senare får vi vara med om räfst och rättarting som man förr sa. Att saker och ting rättas till och att de skyldiga straffas. Eftersom det nu dras upp gamla oförrätter, kanske det inte är för sent att sätta en massa före detta makthavare vid skampålen. Läste för en stund sedan att Lars Ohly portats av V för olämpligt uppträdande. Det kommer fler, var så säker.


Men egentligen är de själva offer för någonting som började för länge sedan och blivit en form av kultur. Precis som det mesta som händer, har det med orsak och verkan att göra. Någonting har startat det som sedan växt utan att någon försökt stoppa det. Eller som det visat sig i det som nu rullas upp inför öppen ridå, sopats under mattan istället för att kastats ut. Man har använt sig av minsta motståndets lag helt enkelt.


Egentligen är förklaringen så enkel att det hela började med den samhällsförändring vi fick vara med om redan i slutet på sextiotalet, det vill säga för femtio år sedan. Det var då det som senare skulle komma att kallas flumskolan sjösattes i vårt land. Undan för undan ersattes lärarnas auktoritet med elev- och föräldrainflytande.


Det här spred sig inom alla de offentliga verksamheterna, ja inte att invånarna fick mer inflytande, de anses numera bara vara kunder, eller brukare som någon idiot till byråkrat hittat på. Vadå brukare, är invånarna någon sorts missbrukare av det de betalar skatter för att få utfört? De enda missbrukare som finns är de politiker som lyfter svindlande löner för sina uppdrag, men inte insett att de är till för invånarna och inte tvärtom. De är en tärande grupp som invånarna inte har råd att försörja i framtiden.


Framtiden kanske redan är här, det högteknologiska samhället förser invånarna med enorma möjligheter att själva påverka utvecklingen. På något sätt känns det som proppen dragits ur, nu kan vi inte ens gissa oss till vad som kommer att hända. Det kommer definitivt inte att räcka med fagra löften om ett bättre och rättvisare samhälle, för regeringen gäller upp till bevis.


Har studerat de pensionshöjningar som aviserats och tog mig för pannan, Hur dumma är egentligen de personer som ligger bakom det som sägs ska rätta till det snedvridna i pensionssystemet? De med lägsta pensionerna får minst och de med högsta pensionerna mest. För att skapa rättvisa gör man naturligtvis tvärtom, det vill säga de med lägsta pensionerna får den höjning de med högsta pensionerna får.


Man kan inte använda sig av procentuella höjningar, man räknar fram en pott som sedan ska fördelas rättvist. Man ger helt enkelt de med lägsta pensionerna mest och sedan fördelas pengarna i fallande skala. Ju högre pension, desto mindre påslag. Med de höjningar som räkmats fram ökar klyftorna mellan olika pensionsgrupper ytterligare, ska det vara så svårt att förstå. Gör om och gör rätt!


När det gäller trygghetsförsäkringarna måste de återställas, premierna har ju inte sänkts och då ska invånarna ha valuta för sina inbetalda pengar. Om inte måste trygghetsförsäkringarna läggas över på privata försäkringsbolag som tvingas följa de spelregler som finns. Politiska makthavare ska inte ha tillgång till pengar som inte har med vårt skattesystem att göra. Varför ingen anmält detta till Europadomstolen är helt enkelt ofattbart.


Det behövs nya friska idéer som fyller igen de gamla hjulspåren vårt politiska etablissemang i sakta mak förflyttar sig i. Eftersom inbetalda skatter är invånarnas pengar bör de också ha möjlighet att bestämma över hur de ska användas. Det kravet har aldrig ställts, men i takt med att skattepengar slösas bort kommer det att bli aktuellt.


Hittade i mina anteckningar någonting som borde finnas framför alla med förtroendeuppdrag av skilda slag, taget från Nathan Söderbloms gravinskription som lyder: Vi är blott ringa tjänare: vi hava gjort endast vad vi voro pliktiga att göra. Det är exakt vad förtroendeuppdrag går ut på, det är invånarna som är arbetsgivaren och är de som ska bestämma. Fungerar det så i vårt land? Kanske frågan istället skulle vara: Har det i modern tid fungerat så i vårt land?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards