Direktlänk till inlägg 17 november 2017

De politiska vägarna är outgrundliga

Av Sven-Erik Hemlin - 17 november 2017 19:51


På ålderns höst lär man sig att dra ner på tempot, men det beror mest på att kroppen säger ifrån. Det är skillnad på att vilja och kunna, brukar man säga. Enligt läkarvetenskapen börjar kurvan peka utför runt trettio års ålder, sedan går det raskt utför med kroppen. Den som tränar för att hålla sig ung, för med andra ord en ojämn kamp mot det naturliga åldrandet.


Våra politiker har svårt för det här med att åldrande trots att det är någonting som drabbar alla. De har inte heller förståelse för att kroppsarbetande människor slits ut, sitta i sköna fåtöljer är knappast kroppsarbete. Men som en vink till alla dessa finns det säkert många som anser att den rätta pensionsåldern borde vara femtiofem. Det är efter den åldern krämporna börjar göra sig påminda.


Arbetslöshetssiffrorna skulle se betydligt bättre ut eftersom det då måste fyllas på med folk långt tidigare än i nuläget. Med högre pensionsålder kan vi räkna med ännu större ungdomsarbetslöshet. Men det är de närmaste årens problem, sedan kanske det är dags med AMS-kurser för att utbilda turistguider eller någonting annat istället för industriarbete mm.


För politiska makthavare måste det kännas lite som att hur de än vänder sig, har de ändan där bak. Försöker de ändra på någonting, påverkar det ibland saker de inte ens kunnat tänka sig. Den senaste tiden har regeringen antagligen fått gråa hår av de beslut som fattats visat sig vara alldeles åt helsike. Man sparkar inte på den som redan ligger, är en regel som aldrig får frångås, men det är precis vad politiska beslut ställt till med.


Valet är inte så långt borta, för många politiker står framtiden på spel. Det lönar sig inte att snegla på opinionssiffror, det är lite som att invånarna håller upp skyltar med poäng för vad de gillar och ogillar.  De som är med i undersökningarna speglar inte hur svenska folket tycker, vårt land är så splittrat att det inte går att få ett trovärdigt stapeldiagram över sympatisörerna.


Det är i dag så många som hamnat utanför den ekonomiska gemenskapen på grund av pensionering, sjukdom eller arbetslöshet, att det rör sig om runt en femtedel av befolkningen, men också runt en tredjedel av väljarna. Våra politiker har inte en aning om hur de lever, eller hur de lyckas överleva trots de låga inkomsterna. Den senaste tidens prishöjningar kommer att avspegla sig när det är dags för val, det parti som kan skapa ett rättvisare samhälle kommer att stå som vinnare.


Jag hörde ett par diskutera om vad vi kommer att få för regering efter valet och den ena sa: Skit samma vilket block som vinner, det finns ju inget parti som ställer opp för vanligt folk. Och visst är det så att inget politiskt parti har någon lösning på att allt fler blir både äldre och fattigare, som kommer att bli vårt lands framtida problem.

Om Socialdemokraterna skulle följa den gamla ideologin, skulle de faktiskt kunna nå en bra bit över trettio procent.


Det var så länge sedan den ideologin hade en framträdande roll i partiet, att ingen av de nuvarande företrädarna förstår dess betydelse. Man kan därför förstå varför partiet är på väg att tappa alla röster, det var de svaga grupperna som en gång backade upp partiet.


Det är inte precis några klara besked Löfven kommer med, anledningen till det beror antagligen på att han tycks vara den minst informerade och inte vet vilket fot han skall stå på. Tyvärr är inte Löfven ensam om att ge kryptiska svar på viktiga frågor, det senaste uttalandet om assistenter för de handikappade var inte något lugnande besked, snarare tvärt om. Inte heller ges besked om mer pengar till alla bestulna som tvingas leva på ett uselt sjukbidrag. Det mest hedervärda skulle vara att regeringen går ut och säger som det är, vi fattar inte vad vi håller på med.


Skolans, vårdens och polisens kris kan alla se, det tyder på fullkomligt inkompetenta ledningar, eller att de politiska direktiven kan tolkas som fan läser bibeln. Vad vi har är en politisk kris utan like, det finns ingen som längre tar ansvar för landet och dess invånare. Det finns vad jag kan förstå inga politiska lösningar, vilket betyder att vårt land verkligen är illa ute.


Vi har nu flera partier som kommer att ge allt för att hänga kvar i riksdagen, trots allt behövs de med i bilden för att inte något parti ska växa sig för stort. Tiden som enpartistat födde en kultur som finns med än i dag hos många företrädare, det de nu gamla upptäckt alldeles för sent. Ingen trodde att äldre människor skulle sluta rösta som de alltid gjort, men där är vi nu. Den pyttelilla höjningen av pensionerna gjorde många ännu mer förbannade än tidigare.


Det är inte ett dugg förvånande Moderaterna går framåt just nu, regeringen har knappast visat handlingskraft och under de tre år som gått har det mesta blivit dyrare. Det är inte mer pengar regeringen ska ösa ut före valet, de skall se över kostnaderna. Att Radiotjänst i Kiruna läggs ner ger ingen inbesparing, men om runt tio onödiga statliga verk läggs ner, ger det resultat i statens kassakista. Det finns mycket som staten kan lägga ner, utan att invånarna skulle märka det.


Men politik är vad det är. Den cigarrökande Winston Chuchill uttalade en gång de bevingade ord som helt täcker in vad politik handlar om.  Han sa nämligen: Politisk skicklighet är förmågan att förutsäga vad som kommer att hända i morgon, nästa vecka, nästa månad, nästa år, och ha förmågan att efteråt förklara varför det inte blev så.


I vårt land har många politiker när besluten visat sig vara alldeles åt helsike försvarat sig med orden: Vi nådde inte ända fram. Herrens vägar är outgrundliga brukar man säga, kanske gäller det också de politiska vägarna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards