Direktlänk till inlägg 13 oktober 2017

Hur ska vi kunna få en fungerande demokrati?

Av Sven-Erik Hemlin - 13 oktober 2017 18:23


Vårt så omtalade välfärdssamhälle, uppvisar skrämmande avigsidor. Det är inte ett samhälle skapat för "vanliga" människor, utan skapat för fortsatt politiskt maktstyre. Det har gjort att de fundamentala delarna i en demokrati gått förlorad, det har blvit pengarna som setts som viktigast. När ett samhälle styrs efter krasst ekonomiskt tänkande, övergår det till att bli omänskligt. Men hur har det kunnat bli så här?


Vårt land har blivit en tummelplats för inkompetenta personer, som säger sig vara väljarnas företrädare. Nu menar jag inte bara de som företräder SD:s ledningsgrupp, inom de övriga partierna finns lika goda kålsupare. När ska de växa upp och inse att de är till för invånarna och inte tvärtom?


Det är inte med väljarnas stöd de fått sina uppdrag, det är partierna som har hand om nomineringslistorna, väljarna har ingenting att säga till om. Om de som hamnat på nomineringslistorna gjort det genom lojalitet eller rövslickande är ointressant, det intressanta är hur partiledningarna egentligen tänker. Utser de personer som är lojala ja-sägare som inte håller måttet, eller för att reta de trogna väljarna?


I och för sig är det inte tillräckligt många som stryker namn bland de nominerade på valsedlarna, det är en rättighet som inte utnyttjas. Om invånarna inser att de verkligen kan påverka, sätter det press på de politiska företrädarna, genom att icke önskvärda stryks på valsedlarna. Som det nu är finns många politiker som mer ska ses som inventarier i maktens korridorer, än företrädare för sina väljare.


Jodå, jag vet att erfarenhet inte ska underskattas, men det alldeles för många av dem har, är erfarenheter om hur ett helt annat samhälle fungerade någorlunda. Problemet är att de som varit med länge inte klarar av att uppdateras, det vill säga de saknar uthållighet och intelligens att vara pålästa. Ett hårt omdöme kan tyckas, men efter några år i en trygg tillvaro blir förtroendeuppdraget slentrianmässigt.


Den som inte håller måttet inom det privata näringslivet blir snabbt ersatt, men så är det inte inom de politiskt tillsatta ledningarna. I möjligaste mån skyddas istället de som uppvisat inkompetens, för att inte skada parternas rykte. Eftersom alla parter numera har skamfilat rykte, framstår det bara som löjligt.


Någon har tänkt fel från början, sedan har ingen tänkt på eller orkat rätta till felet. Felet visar sig i uppenbar dager i det samhälle vi fått, genom att det orsakat att invånarna ska anpassa sig till samhället istället för tvärtom. Vårt lands utbyggda kontrollsystem inkräktar till och med på de mänskliga fri och rättigheterna.


Uttrycket vi är ett fritt land stämmer inte, vi övervakas och kontrolleras från vaggan till graven. Det upptäcker många alldeles försent, men har då inte kraft att protestera. De som drabbas av sjukdom ska inte behöva känna  maktlöshet i kampen att få rätt mot en myndighet, men det är vad som händer i vårt så kallade välfärdsland. Till och med de överkontrollmyndigheter som finns följer ensidig bevisföring, det vill säga en annan myndighets beslut.


Löfven kommer aldrig att bli trovärdig om han inte läxar upp sin ansvarige minister, som i sin tur tar Försäkringskassan i örat. Ger man direktiv om att sjuktalen måste ner, läser ansvarig chef det som fan läser bibeln. Det borde Löfven förstå och ge tydligare direktiv. Det som händer inom vårt sjukförsäkringssystem är en skandal och med allt fler som blir sjuka, kommer det att bli bekymmersamt för alla politiska partier.


Att säga vårt samhälle blivit mer komplicerat, borde ersättas med att det blivit krångligare. Anledningen till det är den ständigt växande byråkratin våra politiker försöker gömma sig bakom. Det blir så många inblandade att det blivit en omöjlighet att ställa någon ansvarig till svars för felaktigheter.


När som i fallet Transportstyrelsen utpeka en person har visat sig vara felaktigt, högsta polischefen har gjort samma sak men har folk som håller honom om ryggen. Efter lång tid som byråkrat kanske han vet saker som inte tål dagens ljus, men det är bara en egen spekulation.


Allt det här har kunnat ske därför att svenska folket varit inte bara godtrogna, utan för det mesta inte brytt sig. Våra politiker har kunnat sitta lugnt i båten, när den nu börjar gunga i en snålblåst som hotar övergå i orkan, har i alla fall en del av dem fattat att sötebrödsdagarna är över.


Den gällande lagen att de förtroendevalda på bästa sätt ska förvalta invånarnas skattepengar, ska också ses som en arbetsbeskrivning. Det finns inga tveksamheter i den fortfarande gällande lagen, ändå har den överträtts många gånger. När politiker tror sig kunna sätta sig över lagen, hur ska vi då kunna få en fungerande demokrati?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards