Direktlänk till inlägg 1 oktober 2017

Normalt eller onormalt?

Av Sven-Erik Hemlin - 1 oktober 2017 19:14

Kom på mig själv efter att ha hört politiker använda ordet normal, att det ofta inom politiken används i skiftande sammanhang, Vad som menas med normal är svårt att få grepp på och osökt kommer tanken om vad som är onormalt. Det likformade tänkandet anses vara normalt, själv tycker jag det är onormalt. Vi hade en tid i vårt land där en majoritet tyckte lika, det har senare visat sig vara onormalt.


Moderaterna har valt en ny partiledare, som tydligen i partistyrelsens ögon, ses som en normal rättrogen skatte- och bidragshatare, det vill säga det rättesnöre Moderaterna rättar sig efter. Ändå är Kristersson medskyldig till den största bidragsformen i Svensk historia, nämligen jobbskatteavdraget. Men det kanske är normalt tänkande hos en Moderat, det är sakillnad på bidrag och bidrag. 


Det var ett bidrag som sågs som en skattelättnad och det är en helt annan sak. Moderaterna trodde det var nyckeln till att bli ett statsbärande parti. Lägger man dessutom till de uttalanden Kristersson gjort om människor som råkat bli arbetslösa eller sjuka, lär knappast partiet locka varken till sig eller tillbaka sympatisörer. Osympatiska människor blir behandlad som de behandlar andra.


Men det här med normal eller onormal är intressant. Om en människa är onormal har jag uppfattat det som det är en person som inte rättar in sig i ledet utan har avvikande åsikter. Ja, vi har i vårt land den oskrivna lagen Jantelagen. Att vara normal är med andra ord ingenting att skryta över. Det finns gott om normalmänniskor i vårt land och hos dessa saknas fantasi, lidelse och skaparkraft. Mest framträdande hur normalmänniskor fungerar, kan man finna hos våra politiker som efter en tid vid "köttgrytorna", slumrar till i väntan på nästa val.


Det är lätt att uppfatta det som att deras drömmar och visioner sträcker sig en mandatperiod i taget. Det är först när ett nytt val närmar sig som de vaknar upp och talar om vad de vill förverkliga under kommande mandatperiod. Då brinner de verkligen för det som förs fram, men elden falnar för det mesta efter valet.


För visst är det så att det politiska intresset kommer ur orättvisor och att vårt samhälle måste förändras till det bättre. Men trots alla goda föresatser har det mesta av någon anledning blivit bakvänt i vårt samhälle. När våra politiker talar om välfärdssamhället sprider sig fattigdomen i vårt land, det är någonting våra makthavande politiker inte vill kännas vid. Fattigdom förekommer helt enkelt inte i ett välfärdssamhälle.


Det har fört med sig att Frälsningsarmén med flera hjälporganisationer inte ägnar sig åt retorik och floskler, ser de fattiga och behövande människor hjälper de dem. Svårare än så ska det inte behöva vara. Det här har inte vad jag vet, praktiserats av de som brinner för att förändra vårt samhälle.


När en vanlig samhällsengagerad människa – vi kan tänka oss exempelvis ett sjukvårdsbiträde ­– får se familj, vänner, bekanta behandlas illa vid arbetslöshet och sjukdom blir hen så förbannad, att hen kastar in sin arbetskläder i en skrubb och anmäler sig villig att kasta sig in i politiken och ställa upp vid nästa val.


Här finns en människa som verkligen vill påverka inom den givna ramen och hen blir upptagen i gemenskapen och får förtroendeuppdrag. Håller sedan föredrag om orättvisorna med stöd av egna erfarenheter, siffror och pålästa punkter som påvisar att det som sker, faktiskt bryter mot lagen.


Hen klättrar högre och högre inom partiet och får ansvarstyngda uppdrag och ett anseende att vara skicklig retoriker och därigenom duktig debattör. Med den nya erfarenheten att allt tar tid att förändra, är hen redo att närsomhelst ingå i en regering. Under tiden fortsätter det hen en gång gav sig in i politiken för att förändra, det har till och med blivit mycket värre.


Inom politiken ses det som hen gör, är att ta sig an saken praktiskt, realpolitiskt och med hänsyn till tidens och situationens krav. Vad nu det betyder kan ingen människa bli klok på. Inte heller att Frälsningsarmén och de ideellt arbetande inom hjälporganisationer  för att hjälpa utsatta människor, anses som opraktiska fantaster, blåögda,  eller verklighetsskygga utopister. Det ses till och med som att hjälpen kan bli beroendeframkallande och människorna därför inte vill jobba för brödfödan. Jodå, politisk retorik kan verkligen få saker att framstå i en helt annan dager.


De här organisationerna kan inte förändra att människor tvingas svälta eller bo på gatan, det är politikernas sak att rätta till detta. Ingen lätt uppgift som knappast ger några politiska poäng hos de yrken som tjänar bra, eller räknas till den medelklass de flesta partier vill ha som sina sympatisörer. Det är med andra ord bäddat för dubbelmoral, man vill ju så gärna rätta till alla orättvisor, men det är inte gjort i en handvändning. Men om sisådär fyra, fem år så ...


Varför hamnar alla normalmänniskor inom politiken? De onormala skulle utföra ett betydligt bättre jobb i invånarnas tjänst.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards