Direktlänk till inlägg 14 september 2017

Man kan inte ta någonting för givet.

Av Sven-Erik Hemlin - 14 september 2017 16:27


Har en förmåga att lägga på minnet de mest underliga saker. Ibland kan det vara oviktigt vetande, ibland ger det en förklaring om det som händer i vår minst sagt förvirrande värld. Jag har under åren varit kritiskt till det sätt våra så kallade folkvalda styr och ställer, med förödande inverkan på både ekonomi och personal inom våra offentliga verksamheter.  


Man talar om orsak och verkan så naturligtvis försöker man hitta orsaken till att makthavare utan invånarnas godkännande, kan göra som de gör. Av en slump hittade jag någonting som kan ge en förklaring. Psykologforskaren Dacher Keltner vid Berkeley universitetet har kommit fram till, att mycket makt ger hjärnskador.


Ni läste rätt, makt är alltså farligt även för makthavarna själva. Han kallar det hela maktparadoxen – när människor får makt, förlorar de en del förmågor som behövdes för att få makten från första början. Min första tanke var att det på pricken stämde in på Donald Trump. Men så insåg jag att det även förklarar en hel del, av det som hänt de senaste tjugofem åren i vårt land.


Efter två decenniers studie upptäckte Keltner att människor med makt, agerar som om de fått hjärnskador – de blir impulsiva och omedvetna om risker. Men de har också fått en nedsatt förmåga att se saker ur andras perspektiv. Senaste exemplet är IT-skandalen som det tycks vara svårt att reda ut vad som verkligen har hänt. Privatiseringarna som genomfördes av Alliansen har tvärtemot vad som utlovades, visat sig bli en dyr affär för invånarna.


Med makt följer att kunna låta andra göra jobbet. I vårt fall har svaga politiska ledningar gjort att politiskt tillsatta och anställda tjänstemän fått makt att besluta. När det gäller hur de politiska ledningarna inom många offentliga verksamheter strulat till det, ger det Keltner rätt när det gäller att inte ha lyssnat och tagit kritiken på allvar. Makten hade gjort att de fått nedsatt förmåga att se saker ur andras perspektiv.


Tyvärr har det förekommit under så många år, vilket är orsaken till det sjuka maktsystem vi fått. Ser man tillbaka började det här redan på Göran Perssons tid, ja kanske till och med på åttiotalet. Miljarder av invånarnas pensionspengar har konfiskerats av staten, på åttiotalet handlade det om ett lån. Men lånet på åttiotalet har aldrig betalats tillbaka, så visst måste även det räknas som en konfiskering.


Hursomhelst sattes bollen i rullning, det var fritt fram att använda till och med öronmärkta pengar till att köpa röster. Av den anledningen har vi inte längre trygghetsförsäkringar och pensioner som är i takt med den ekonomiska verkligheten.


Genom införandet av marknadsmässiga löner för både de politiska företrädarna och chefer inom de offentliga verksamheterna, tappade makthavarna greppet om kostnaderna. Genom detta förlorade dessutom de politiska makthavarna förmågan att se, känna och förstå de sämst ställdas situation i samhället. Förenklat uttryckt har makthavarna svårt att förstå hur fattiga människor tvingas leva, eftersom de själva inte har några problem med att få pengarna att räcka till.


Det har gjort att politiska beslut gett kostnadsökningar som drabbat de svagaste grupperna hårdast. Detta är mycket märkligt, eftersom de tärande inte är de handikappade, gamla, sjuka och arbetslösa, utan det är numera välavlönade byråkrater och de som säger sig företräda sina väljare. Deras löner och förmåner har belastat invånarnas inbetalade skattepengar så hårt, att de viktiga offentliga verksamheterna blivit lidande.


Att försöka lappa ihop det splittrade samhälle vi fått blir inte lätt. Har full förståelse för förslaget att invånarna måste jobba längre och att fler måste komma i arbete. De fasta kostnaderna för att driva landet är enorma och stiger snabbare än inflationen. Det finns inga som helst reserver att ta av, när högkonjunkturen ersätts av en lågkonjunktur. När det händer kommer vårt land att känna av, att det finns alldeles för många fattiga.


Redan kan man ana att allt inte står rätt till med vår stolta skuta, eftersom råttorna börjat lämna den innan vi driver ut på djupt vatten. Bakom Nordeas beslut att flytta finns naturligtvis grundliga konsekvensanalyser, man kan tolka det som att framtiden inte ser ljus ut för vårt land. Olyckskorparna har kraxat länge, så visst är det dags för svenska folket att bli lite försiktigare.


Att även en bank som en gång räddades av svenska folket kan vara fel ute även nu, kommer den närmaste tiden att utvisa. När drevet går vet man aldrig vad som kan hända. Nordea har ju inte gjort sig känd som den kundvänliga banken precis och har därför fått många ovänner. Det är kunderna som skapat bankens oerhörda vinster, men kunderna har inte fått någonting tillbaka. Även ekonomiska idioter har börjat titta i sin egen plånbok, det har tvingats till det av verkligheten.


Nåja, vi har hamnat i ett läge då det inte finns plats för optimister och ideologiska drömmare, vad som kommer att behövas är kompetenta realister som vågar se sanningen i vitögat, Det finns ingen tvekan om att svenska folket byggt upp ett skuldberg som är enormt. Den säkerhet bankerna trott sig ha genom de ständigt stigande taxeringsvärdena, är bara en säkerhet på papper. Många länder har fått uppleva halverade fastighetspriser, det kan hända även här, mycket fortare än vi ens kan ana.


Som det ser ut lever vi inte bara på lånade pengar, utan även lånad tid. Vi skjuter ett jätteproblem framför oss, men en dag slår det stopp. Allt tal om vad som ska hända efter nästa val kan bara tas för vad det är, rent önsketänkande. Vad vi gör och vill göra i vårt land är en sak, men vi kan bara följa med i det som händer i vår globala värld. Är vi inte i takt med övriga världen, blir det som med vårt havererade skolsystem, vi halkar ohjälpligt efter.


Och det är vad som oroar mest, våra politiker förlitar sig till den svenska modellen, men den fungerar inte sett ur ett internationellt perspektiv. Uppsvinget i svensk ekonomi som regeringen nu jublar över kan snabbt bli en djupdykning. Så förrädisk är vår värld i dag, man kan inte ta någonting för givet.  Om man bortser från att makt kan ge hjärnskador, förstås. Det tror jag fullt och fast på.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards