Direktlänk till inlägg 10 september 2017

Är vi svenskar ekonomiska idioter?

Av Sven-Erik Hemlin - 10 september 2017 19:43

Du skall inga andra Gudar hava än ... Ja, det var så det började, men sedan har det blivit många Gudar att tillbedja. Numera tillbedjes penningguden Mammon av inte bara människorna utan även av regeringar. Många religiösa sekter har en tro som täckmantel och det är en lukrativ bransch. Men ser man på hur många människor som offrats på Mammons altare, är det svårt att ta dessa allvar. Man kan inte annat än kalla dem hycklare.


I en tid då vår regering lovar miljarder till de mest underliga saker som knappast förbättrar många invånares liv, blir men fundersam. Vad ända in i helsike håller våra så kallade förtroendevalda på med? Skatterna ska i första hand se till att invånarna får vad de betalar för med sina skatter. Det våra politiska makthavare sedan ska se till är att pengarna först fördelas till alla de som släpat efter på grund av politiska beslut. Det är vad som blir över som kan användas till vad som kallas reformer.


Det är helt uppenbart att våra politiska makthavare under många år inte följt den lag som säger att de på bästa sätt ska förvalta invånarnas pengar. Fler än jag anser att det nu är sista chansen för det politiska etablissemanget att ha kvar sina välbetalda uppdrag. De är ju inte anställda av invånarna att komma med egna förslag hur vårt land ska bli bättre, de måste vara lyhörda för vad invånarna vill.


Björn "Walross", eller vad han nu heter, som tror sig styra både Nordea och norra halvklotet, har kommit med många idiotiska kommentarer. Jag fastnade för att 80 procent av människorna är ekonomiska idioter som de övriga 20 procenten kan tjäna pengar på. Visst är det så att alla dessa människor som kan räknas till de 80 procenten, haft fullt upp med att överleva. De har dessutom inte pengar att kunna vara med i Pyramidspelet som skapar miljonärer.


Nu verkar det som att en stor del av de ekonomiska idioterna ser sig om efter annan bank, jag är en av dem som bytt. Precis som Magdalena Andersson inte trodde Nordea skulle göra slag i saken och flytta huvudkontoret, har nog "Walrossen" förlitat sig till att inte de ekonomiska idioterna skulle lämna banken. Vi får se vart det hela slutar, men den största idioten kanske i slutändan är Björn "Walross".


Nåja, än så länge får vi vara glada att slippa de fruktansvärda ovädren, men visst kommer det surt efter även för våran del ändå. All förödelse kommer att kosta oerhört med pengar, någonting som på ena eller andra sättet kommer att påverka ekonomin globalt. Tyvärr är risken stor att priserna kommer att pressas upp, det där med tillgång och efterfrågan kommer att spöka.


Till glädje för Riksbanken till att börja med, sedan är det dags att bekämpa inflationen. Inflation betyder stigande priser, vilket de sämst ställda redan i åt konstaterat att det blivit allt svårare att få pengarna att räcka till. Jag kan inte bli av med olustkänslan att det hela är början på en ny finanskris, det som nu händer i Amerika kommer att skapa svallvågor.


Som vanligt blir det invånarna som tvingas ta itu med problemen. Minst sagt bekymrad blir jag över hur regeringen sätter sprätt på pengarna. Tyvärr på helt fel saker, men det kommer de säkert underfund med kanske redan före valet. Vi vet ju faktiskt inte hur världen ser ut inom bara ett halvår, allt händer så snabbt nuförtiden.


På något sätt upplever jag våra politikers ställningstaganden och beslut som en sorts ungdomlig dårskap. Som ung vet  man precis hur saker och ting ska vara, för att ett antal år senare skamsen inse, att det var åt helsike fel. Det är lätt att tänka med hjärtat, men det gör ont att få det krossat.


Det är dags för alla partier att inte fastna i gamla ideologier, utan istället utföra sina uppdrag i invånarnas tjänst på bästa sätt. Naturligtvis kommer det att bli svårt att återskapa förtroendet för vad de i invånarnas tjänst kan göra, men det är vad som måste göras. Det krävs i första hand att åtgärda de orättvisor politiska beslut skapat och det kommer att kosta pengar. Men det är inte invånarna som ska betala, det ska bekostas genom nedskärningar av vår enorma byråkrati.


Hade svårt att hålla mig för skratt när jag läste att Socialdemokraterna anses kunna hantera ekonomin bättre än de borgerliga. Jösses, politiker skulle inte ens få hantera invånarnas pengar. Med det styrelsesätt vi har fungerar staten, kommunerna och landstingen som överförmyndare som fattar beslut för invånarna, som de anser inte vet bättre hur de ska ha det. De vet, var så säker och det är därför vad man kallar politikerförakt har uppstått.


Att utgå från att den som fått ett förtroendeuppdrag är klokare än sina väljare är inte bara korkat, det bäddar för att ett allt mer informerat folk ilsknar till och blir heligt förbannade. Jag är rädd att när stridsröken lagt sig, står inte något av de tidigare stora partierna som vinnare, vilket betyder att alla blir förlorare. I alldeles för mångas ögon är vårt land som det formats av politiska beslut, inte det land de vill leva i. Vad som krävs är alltså att göra vårt land människovänligt istället för människofientligt. Det är inte mer med det.


Men tänk om Björn "Walross" har rätt, Göran Persson med flera har ju faktiskt skott sig på invånarnas dumhet. Men det betyder också att de som sitter vid makten tillhör den enorma gruppen ekonomiska idioter! Mycket ska man behöva vara med om. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards