Direktlänk till inlägg 24 augusti 2017

Dagens pajaser till politiker får oss att skratta, trots att hjärtat värker.

Av Sven-Erik Hemlin - 24 augusti 2017 20:07

Genom det stora utbudet nyhetsrapporteringar, verkar de tidigare minst informerade vara de som har färskaste informationen.  Som det har varit tidigare har invånarna fått hålla tillgodo med de makthavandes information, vilket gjorde invånarna till de minst informerade. Saker har kunnat mörkas i förhoppning om att allvarliga misstag aldrig skulle komma till invånarnas kännedom.


Många politiska misstag har gjorts under åren, men det som tidigare mörkats börjar nu komma fram i dagsljuset. Vårt politiska maktsystem visar sig fungera som en lus på tjärad sticka när det gällt att rätta till misstagen. Anledningen kan härledas till att inget av blocken klarar av att få egen majoritet. För de små politiska partierna är det en fråga om att synas, vilket för med sig att de egna intressena tar över och de gamla trogna väljarna glöms bort.


Vad politiken i dag handlar om är att ta väljare från varandra, för allt fler blir osäkra om de ska rösta vid nästa val eller inte. Förr fanns det ideologier som utgick att utrota fattigdom och orättvisor i vårt samhälle. Ingenting har förändrats sedan den tiden, fattigdomen sprider sig och orättvisor har skapats genom politiska beslut.


Ett av de mest oroväckande är när nästa ekonomiska kris ska komma. Att den kommer tycks de flesta ekonomer vara överens om, eftersom vi befinner oss på total okänd ekonomisk mark. Någonting de gamla teoretikerna inte ens kunde tänka sig var minusränta. Allt skulle bli bättre och det som oroade var inflation och efter de teorierna arbetar riksbanker i många av utvecklingsländerna.


Ekonomiska teorier i dagsläget måste revideras i snabb takt, det finns ingen rim och reson i hur inte minst fastighets- och aktiemarknaden fungerar. Den stora frågan många tittar på är om vi går mot ett penninglöst samhälle, eftersom fiktiva valutor redan tycks ha accepterats. Vad kommer det att innebära om betalningar bara blir elektroniska papperstransaktioner?


Kan förstå om ekonomer sliter sitt hår eftersom vägen ur det läge vi hamnat, leder mot enorma problem. Det räcker inte med ett lönearbete i dagens läge, för att köpa någonting eget krävs enorma lån. Och lånat har invånarna i vårt land gjort, i många fall mer än vad de kan jobba ihop netto under en livstid. En räntehöjning skulle därför påverka konsumtionen och därmed också ekonomin för landet.


Kortanvändning istället för kontanter får mig att tänka tillbaka till den tid då löner började sättas in på bankkontot och vi fick ett checkblock. För många fungerade det inte alls att hålla reda på pengarna och roliga historier om det duggade tätt. En var att en man fick ett samtal från banken där han blev upplyst att ha övertrasserat sitt konto med trehundra kronor. Mannen tog det hela med ro och sa: Inga problem, jag skriver ut en check och kommer in med den i morgon. Jag har massvis med checker kvar.


Många har hamnat i samma situation tack vare plastkorten och många blir rasande när bankomaten slukar deras livsnödvändiga bankkort. Det är en av anledningarna till att de äldre handlar med kontanter, då ser de vad de har att röra sig med. Ja, den senaste tiden har det blivit betydligt svårare för de äldre med de nya mynten och sedlarna, ingenting är sig likt längre. I folkmun kallas de nya mynten nödmynt, vilket måste ses som synnerligen träffande.


Visst har många fått det bättre i vårt land, men inte de som skulle behövt det. Och de har växt i antal bara de senaste åren, Den finns en gammal regel när det gäller ekonomi och den lyder att fattigdom sprider sig uppåt. vi har lockats tro att det är tvärtom, att ju fler rika desto bättre. Bevisligen har inte rikedomarna spridit sig neråt som många regeringar blev lurade att tro. De har till och med trott att ekonomisk tillväxt skulle gynna alla, men så fungerar det inte.


Vad världen sedan finanskrisen fått uppleva är en konstgjord ekonomisk tillväxt genom hög konsumtion. Men konsumtionen har till största delen skett med lånade pengar och många är skuldsatta upp över öronen. Eller som faktiskt är mer vanligt än man tror, belånar fastigheterna upp över skorstenen. Men problemet är att det finns en mättnadsgräns då många skaffat det de ansett sig behöva, men inte har räd att följa med i de ständiga uppdateringarna av bilar, kläder och statusprylar.


Vi ligger mycket nära den gränsen just nu och snabbare går det om lånevillkoren försämras. Detta är de politiska makthavarna medvetna om, men vad de har att välja mellan kan liknas vid att välja pest eller kolera. Jag har en känsla av att många av invånarna insett att vårt sätt att leva är ohållbart och då inte minst de som drabbats av de negativa effekterna.


Jag tror inte våra politiker insett att en fattigare befolkning inte är en långdragen process, utan en snabbt accelererande. Det innebär vad jag skrev ovan, att fattigdomen sprider sig uppåt. Visserligen har vi fortfarande stora exportföretag, men vad de tillför den gemensamma kassan är som en droppe i havet. Det är de många småföretagen som håller vårt land igång, med minskad konsumtion kommer många av dem att försvinna.


Vårt lands framtid är som balansgång på slak lina, en stark förändringens vind sätter inte bara linan i gungning och risken att falla blir överhängande. Förändringar vet vi kommer att drabba oss, men är vi förberedda på att aktiemarknaden gör en djupdykning? Slopandet av ATP och införandet av pensionsfonder var ingenting annat än att försöka skyla över de pensionspengar staten gjort av med. Eller förskingrat om man så vill. Genom smarta investeringar skulle det rätta till sig, men beslutsfattarna hade inte räknat med snikna och fifflande fondförvaltare eller att aktiehandel är ett hasardspel med vinnare och förlorare. Är det bara i vårt land det kan hända sådana här saker? Ibland får man en känsla av att det är så.  


När jag skriver det här hör jag intervjuade Moderater som är ängsliga över sin politiska framtid, kräva partiledarens avgång. Dagens pajaser till politiker får oss att skratta, trots att hjärtat värker. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards