Direktlänk till inlägg 18 augusti 2017

Dags att skrota vårt odemokratiska styrelsesätt.

Av Sven-Erik Hemlin - 18 augusti 2017 11:15



Finns det några politiska lösningar på de problem som tycks öka för varje dag? Det senaste är att inflationen tagit fart och är nu över 2 procent som varit Riksbankens mål, vilket överraskat ekonomer. Pensionärer och de sämst ställda hade kunnat talat om det för dem, eftersom de upplevt att kostnaderna ökat sedan nyår.


Det här betyder att Riksbanken kan tvingas justera räntan betydligt snabbare än beräknat, det går ju inte att slänga på fotogen för att släcka en brasa. Ökade kostnader innebär nya bekymmer för de styrande som dessutom måste få en snabb lösning. Många lever redan på eller till och med under fattigdomsgränsen, vilket gjort att det finns en underliggande ilska som är på väg att bubbla upp till ytan.


De flesta har säkert varit medvetna om att minusräntan skulle ställa till med problem, eftersom det enligt gamla ekonomiska teorier var någonting otänkbart. För en del ekonomer kommer att bekämpa inflationen kännas som stadig mark, där finns gamla teorier att luta sig emot. Ja, det är lätt att tro det, men den nya globala ekonomin fungerar inte alls som en gång för länge, länge sedan.


Anledningen till den ökade inflationen får de politiska beslutsfattarna ta på sig. De har inte ifrågasatt de rådgivare som styrt besluten, som i sin tur förlitat sig till den information de själva fått. I värld då alla talar för sin egen sak, uppstår lätt att vägvalen blir felaktiga. Det vi har är ingenting annat än den enes bröd, den andres död, vilket är en följd av en ständigt ökande konkurrens.


Kom den tekniska utvecklingen för snabbt, eller underskattades det vad det kunde leda till? Svaret är med all säkerhet att det berott på okunskap. De politiska maktsystemen med förtroendevalda som skall fatta beslut, fungerade någorlunda för åttio år sedan, men i dagens läge är det hopplöst omodernt. Det är inga högutbildade kunniga personer som förvaltar invånarnas hundratals miljarder, det är vanligt folk som du och jag.


När det gäller skolstarten visar det sig att antalet obehöriga lärare ökat till ett svindlande antal, vilket försvaras med att det inte kommer att vara lärarlösa klassrum i alla fall. För att använda Löfvens uttryck, det är inte okej att erbjuda en sekunda vara, istället för en förstklassig som invånarna betalar för.


Vi ser det här inom alla de viktiga offentliga verksamheterna och därför frågar sig invånarna vart skattepengarna tar vägen. Istället för att städa upp inom vår enorma byråkrati, lägger nuvarande regering fram förslag på höjda skatter. Höjda skatter löser inte grundproblemet, som är alldeles för höga fasta kostnader för politiker, byråkrater och administratörer.


Ingen är betjänt av den politiska maktkampen, inte ens det politiska etablissemanget. Alla misstag som gjorts är alla partier medskyldiga till genom de misslyckade reformer som genomförts under åren. Vad det handlar om är samhällsexperiment som konsekvenserna visar sig långt senare. Alliansens skryt om vad de åstadkom slår tillbaka med förödande kraft.


Vad hjälper de nya jobb de säger sig ha skapat, när det är med hjälp av försämringar för en mycket stor del av befolkningen. De startade häxjakten på sjuka och arbetslösa, men hade inte räknat med att människans psyke inte klarar av vad som helst. Diagnosen psykisk ohälsa är politiskt påhittad diagnos, vad som händer är att ett stort antal tvingas jobba till dess de går in i väggen. Den rätta benämningen ska vara utbränd, därför att alla dessa människor bränt sitt ljus i båda ändar.


Nuvarande regering har definitivt inte fattat varningssignalerna utan trampar på i ullstrumporna. Trots att till och med partiledare och ministrar drabbats, men då kallats utmattningssyndrom. När ett samhälle börjar anses människofientligt är gränsen fin för vad invånarna kommer att göra. Partierna kan ta röster av varandra, men vad händer om alla dessa som drabbats inte lämnar sin röst vid valurnorna.


Det hjälper inte att kalla dessa soffliggare eller att det inte tar sitt sociala ansvar. Det är inte invånarna som ska ta det sociala ansvaret, det är alla de som säger sig vara förtroendevalda och uppbär höga löner för detta. Det är dags att vårt gamla politiska styrelsesätt går i graven, det gräver bara en grav åt invånarna. Vårt så omtalade samhälle har gått från att vara demokratiskt, till att bli odemokratiskt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards