Direktlänk till inlägg 4 augusti 2017

Att undanhålla sanningen.

Av Sven-Erik Hemlin - 4 augusti 2017 13:59


Det som göms i snö kommer fram i tö brukar man säga, men att ta till det uttrycket när vi är på väg mot höst kanske ses som underligt. Men visst hasr det dykt upp saker två år för sent. Nåja, i år har vi knappast märkt av någon vår, inte sommar heller för den delen. Värmen i juli har kommit från den blåslampa regeringen fått i baken, genom Transportstyrelsens klantighet. Till en början visste bara ett fåtal inom regeringskansliet vad som hänt, nu kryper det fram att det tydligen var en väl bevarad hemlighet. I slutändan visste nog alla, men ingen hade en aning om hur det skulle hanteras.


Många människor tar på sig arbetsuppgifter de inte klarar av, men det räcker inte att vilja när kunskaperna inte finns. Beklagligt nog är det alldeles för vanligt i vårt land, att dessa människor har för invånarna viktiga förtroendeuppdrag. En följd av vårt gammalmmodiga styrelsesätt vi tvingas leva med.


Det är det gamla styrelsesättet som är orsaken till att vi fått allt svårare att hänga med i den snabba tekniska utvecklingen, vilket märks inte minst när det gäller vår urusla utbildning på låg, högstadie och gymnasium. Någonting som även påverkat utbildningen vid högskolor och universitet, många har inte de grunder som behövs vid högre utbildning. Det har varit viktigare att förvara de unga i ett nedgraderat skolsystem där även lärarna nedgraderats, än att ta tillvara ungdomarnas talanger. För talanger finns det men med olika förutsättningar, vilket våra politiska makthavare bortsett från.


Hur de tänkt är svårt att förstå, företagen har haft svårt att rekrytera välutbildad personal i många år. Vad värre är, många gamla hantverksyrken är på väg att försvinna.  Vad är ett gymnasiebetyg värt när första valet inte var att bli målare, snickare eller mekaniker. Många använder inte ens det gymnasiebetyget. Som ung har de allra flesta drömmar om framtiden, som tyvärr för alldeles för många fall, krossas redan under skolgången.


Många politiker skryter att de gått den långa vägen, det vill säga lärt av de gamla erfarna. Det borde ha lett till att uppmuntra ungdomar att ta lärlingsjobb inom yrken där handlag är viktigare än teoretiska kunskaper. För visst är det som mamma brukade säga: Det är skillnad på folk och folk.


 Tyvärr har det inom politiken blivit, som med auktoriteter som blivit det på gamla meriter, de hänger inte med i allt det nya. De politiker som gått den långa vägen tvingas luta sig mot kunskaper om det som hände för länge sedan. Att i sådant läge tvingas hantera ett högteknologiskt kunskapssamhälle kan förklara den handlingsförlamning de så ofta drabbas av.


Redan för femtio år sedan kunde man höra att de som trots en studentexamen inte klarade av att få ett jobb inom det privata näringslivet, alltid kunde få en anställning inom någon offentlig verksamhet. Med andra ord, att vara statligt eller offentligt anställd ansågs inte ha någon som helst status. Många av de intelligenta som anställdes inom det offentliga, men som fötts med tummen mitt i handen och därför hamnat inom vår byråkrati, insåg hur lätt det var att manipulera de så kallade folkvalda.


Den omtalade byråkratsvenskan har uppfunnits av sådana personer, ju krånglig desto bättre. Ett utskick från en myndighet ska vara så krångligt att mottagaren endera ger ett svar som kan ifrågasättas, eller att mottagaren inte orkar eller kan besvara utskicket. Ingen politiker har förstått hur krångligt och byråkratiskt vårt land blivit, trots att de själva ständigt tvingas hantera problem som härrör sig till vårt byråkratiska system.


Några politiskt aktiva jag talat med, har först nu fattat att de problem skolan, vården och polisen tvingas dras med, beror på att dessa verksamheter blivit alldeles för byråkratiska. De administrativa uppgifterna gör att de anställda inte hinner med, vad de är anställda att göra. Att det här påtalats allt oftare under de senaste tio åren, tycks ha passerat under den politiska radarn.


För sent ska syndaren vakna är ett gammalt uttryck, men när det gäller politik är det snarare en regel än ett undantag. I den demokratiska processen ska det stötas och blötas så att alla ska kunna ställas ansvariga, någon huvudansvarig ska inte finnas. Detta trots att tjänstemanna ansvaret togs bort för många, många år sedan.


Ingen politiker tycks ha tagit till sig Olof Palmes uttalande att ingenting ställt till med så mycket elände, som i demokratisk ordning fattade baslut. Redan vid den tiden ansågs vårt demokratiska styrelsesätt ställa till med problem. Ingen lyssnade utan det har rullat på som det gjort under alla år. När vi nu börjar se skadornas omfattning, måste det till krafttag för att få rätsida på vårt land.


Det politiskt skapade kontrollsamhället har genom Transportstyrelsens klantighet visat, att en främmande makt som vill ta över vårt land, har allt serverat på silverfat. En utrensning kan göras omedelbart, kvar blir bara en fårskock att hantera. Och detta händer i vår högt stående moderna värld, tack vare att vi styrs av människor, som lever kvar i en annan tid. Våra politiker bör undvika att kritisera Donald Trump, de ljuger lika skrupellöst som han.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards