Direktlänk till inlägg 6 mars 2014

Om inte de rika delar med sig, kommer de att dras med i fallet.

Av Sven-Erik Hemlin - 6 mars 2014 10:30

För åtta år sedan sjösatte den borgerliga alliansen det som kallas jobblinjen. Vad jag förstår var meningen att så många som möjligt skulle ha ett arbete och kunna försörja sig själva. Att i klartext tala om för invånarna att eftersom vårt land levt på förskott i många år och numera lever ur hand i mun, är det nödvändigt att alla har inkomst från ett arbete. De måste ju vara med och försörja inte bara vår enorma offentliga sektor, utan också de som tvingas leva av allmosor i form av bidrag. Var och en förstår att ett sådant uttalande skulle skada hela det politiska etablissemanget.

Alliansens enda möjligheten var redan från början att experimentera och förlita sig till draghjälp från omvärlden. Till en början fungerade det trots ekonomisk kris ute i Europa, men effekterna av den blev betydligt långvarigare än beräknat. När det började kärva till sig fanns inga reserver att ta av, eftersom de gamlas pensionspengar redan använts för att hålla landet flytande. Goda råd var dyra så det fick bli några statliga bolag istället. De småpengarna räckte inte ens till plåster på såren, men Vattenfall tillförde ju staten miljarder.

De svaga grupperna kunde lätt offras för att få allting att gå ihop, de skulle aldrig rösta på något av de borgerliga partierna. Det var alltså en medveten handling att försämra för de arbetslösa, sjuka och pensionärer. Men att få fler i arbete är inte lätt för problemet var att det inte kunde skapas jobb på naturlig väg. När dessutom gamla jobb försvann som snö om våren, kantrade hela upplägget.

Den senaste tiden har regeringen insett att skattesänkningar och alla försök att hålla tillväxten över nollstrecket, istället drev landet mot stupkanten. Visst satte en stor del av svenska folket sprätt på sina extrapengar genom att konsumera, men det skapade bara ett nytt problem. När dessutom mjölkkossan Vattenfall visat enorma förlustsiffror var det sköna miljarder som gick upp i rök.

Men inte nog med det, larmrapporter om att svenska folkets skuldsättning hotar att få vårt land på fall har duggat tätt, nu senast av utländska bedömare. Den enkla regeln om tillgång och efterfrågan har fått fastighetspriser och bostadsrätter att hamna på en nivå som överstiger värdet med femtio procent. Det som hänt på andra ställen i världen, hänger nu som ett hot över vårt land. Finns risk att fastighetsbubblan ska spricka som det sägs? Naturligtvis vill landets invånare ha besked om hur allvarligt hotet är, istället för att bli överraskade som av en blixt från klar himmel.

Vårt lands stora framtida problem är alltså inte att med alla medel skapa nya jobb, det är hur en stor del av landets invånare klarar av att betala av på sina skulder. De aviserade skattehöjningarna visar att läget är prekärt, kanske måste vårt lands ekonomi saneras igen som för tjugo år sedan. Kanske borde Borg konfiskera bankerna enorma vinster och beskatta höga löner och bonusar med den välkända Pomperipossa effekten. Den kunde orsaka ända upp till 150% i skatt.

Jag tror inte alliansregeringen var medveten om att ökade inkomstklyftor i vårt samhälle kan visa sig växa till ett oöverstigligt problem. Kostnaderna stiger för varje år och jag hörde en politiker säga, att det blivit allt svårare med fördelningen av skattepengarna. För varje år blir det av någon anledning allt mindre att fördela, eftersom de fasta kostnaderna först måste dras bort. Tanken hade inte slagit honom att de fasta kostnaderna haft en tendens att öka i snabbare takt än skatteintäkterna.

För de politiker som genom sina partier nått så kallad maktposition, ingår i deras uppdrag att förvalta invånarnas skattepengar på bästa sätt. Så fungerar det inte i vårt land, för om så var fallet skulle inte vår enorma byråkrati tillåtits växa. Byråkrati försvårar inte bara för invånarna, utan också för de så kallade politiska beslutsfattarna. Eftersom ingen tycks ha det politiska ansvaret, tillåts vår byråkrati att härja fritt efter eget behag. Många generaldirektörer (politiskt tillsatta) uppträder som om de är de verkliga makthavarna.

Inte minst Putin har visat att det gäller att ta makten för att kunna ha den. På många ställen inom de offentliga verksamheterna finns personer som genom hårda nypor skaffat sig makt, utan inblandning av de så kallade folkvalda. Kriminalvårdens och Försäkringskassans generaldirektörer verkar kunna göra och säga vad de vill utan att bli åthutade och fråntagna jobben av vår statsminister. Den som är högsta hönset har den befogenheten, men vågar han utnyttja den för invånarnas bästa är det ingenting att ha.

När Socialdemokraterna och Moderaterna käbblar om vem som kom på att alla ska vara med, väntar de som inte fått vara med i utspridningen av skattepengar på hur det kommer att bli för dem. Genom sin förda politik är det ingen som tror på Moderaterna, de har visat total avsaknad av empati för de svagare grupperna. Men går det att lita på Socialdemokraterna?

När det nu inte finns pengar till valfläsk, gäller det för partierna att komma fram till en matnyttig rätt som faller de flesta i smaken. Anledningen till det är att många insett att det är betydligt effektivare att röstskolka, än lägga sin röst på något parti. Ju fler som faller ifrån desto ostadigare blir den politiska maktpyramiden. Enda lösningen för att inte vårt land ska falla sönder och samman tycks vara att de med pengar, måste dela med sig, annars kommer de själva att dras med i fallet.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards