Direktlänk till inlägg 16 december 2011

Pengar är inte svaret på ett drägligt liv, det är hur man bäst kan leva det.

Av Sven-Erik Hemlin - 16 december 2011 08:05

Det känns segt och ovant att sätta sig framför datorn igen. Det har varit mycket trevligare att sitta i läsfåtöljen och läsa om gamla böcker. Eftersom allting känts bedrövligt, letade jag på H-E Bates böcker om farsan Larkin och vips blev jag på mycket bättre humör. När allting känns som eländes elände behöver man få dra på mungiporna eller till och med skratta högt åt någonting roligt och underhållande.

Det är inte fint att skriva en berättelse som är rolig och bokförlagen är kallsinniga. När Lasse Åberg gör lite av buskisfilmer, är det helt okej. Dessutom drar Lasses filmer storpublik, så man kan undra hur den svenska kultureliten tänker. Är det bättre att skriva skönlitteratur som inte många längre läser, förutom en liten klick av fisförnäma?

Men det som händer inom politiken överskuggar nästan allt. Kanske för att det mesta som händer, kan ses som en form av buskis. Råkade höra att en utredning är på gång, gällande före detta politikers generösa villkor. Ganska häpnadsväckande att det behövs en form av pension för fullt arbetsföra personer, för att de ska kunna överleva. Att de här generösa villkoren en gång kom till, sägs vara att de inte ska kunna komma upp i den inkomst de en gång haft. Med andra ord har de vant sig vid en inkomst och ett levnadssätt som inte är alla förunnat.

Ska man tycka synd om dessa människor som inte tycks ha en chans att komma ut i arbetslivet igen? Eller ska man se det som så, att de kan jämföras med de idrottsstjärnor som under en kort tid kan tjäna mycket pengar? Om dessa idrottsstjärnor har en fallskärm, har de själva skapat den, samma sak borde naturligtvis gälla välbetalda politiker.

Det är svårt att utvärdera vad politiska makthavare åstadkommit de senaste fyrtio åren. Däremot är de en grupp som ständigt fått det bättre, till skillnad mot många andra grupper i vårt samhälle. De senaste åren har förmånerna börjat diskuteras bland människor, som fått vara med om försämringar.

För försämringar för ensamstående föräldrar, pensionärer, arbetslösa och människor som råkar bli sjuka, är ju någonting som inte bör hända i ett rikt land.

Ett rikt land måste vi vara, eftersom Riksbanken kan låna ut en svindlande summa miljarder. Visserligen till en ränta vanliga banksparare skulle hoppa högt av glädje över, men ändå. Det är inte svenska folket som får ränta på sina skattepengar, det är staten. Men vad händer, om vi kommer i ett läge då vi behöver alla dessa miljarder?

Har haft förmånen att prata med en person som är insatt i det som nu händer och han är verkligen orolig inför vad som kan komma att hända. Det mest skrämmande är att ingen kan förutsäga på vilket sätt vi kommer att påverkas. Att konsumtionen ute i Europa kommer att sjunka på grund av arbetslöshet, det tycks alla experter vara övertygade om.

Det är ju ingen hemlighet, att tyska folket tappat tålamodet på grund av Grekerna motvilja att ta tag i sina problem. Det spelar ingen roll vad Merkel lovar, hon har inte folket bakom sig när det gäller att rädda EU:s höjdare, ur den brydsamma situation de själva satt sig i. För någon dag sedan hörde jag en ekonom säga att EU aldrig kommer att repa sig efter det som nu sker.

Kanske är det så, det hela var ju ändå bara en dröm att ta upp kampen med Amerika. Att skapa ett Europas förenta stater, med en egen handelsvaluta. Det vara bara det att när väl projektet kom igång, blev det en massa människor som måste till för att bygga upp det hela. De äldre känner säkert igen det här från drömmen om folkhemmet, och det gick ju åt helsike. Blir det för många kockar, blir det vattvälling av till och med oxfilé.

Eftersom historien kan berätta om rikens uppgång och fall, kan vi inte se det på annat sätt än att det är dags igen att historien upprepar sig. Även om det så är långt emellan så att vi inte ägnar det en tanke. En gång i framtiden kommer säkert en massa experter att titta närmare på vad dagens makthavare gjorde för fel och kanske även komma fram till ett svar. Men det är så dags då.

Den fuskande lilleputten Putin, kommer att försvinna från scenen, många arabländer kommer att genomgå förvandling och antagligen kommer samma sak att hända i vårt land. Pengar är inte svaret på ett drägligt liv, det är hur man bäst kan leva det. Och det är vad allt fler börjat drömma om, tro det eller inte.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards