Direktlänk till inlägg 25 oktober 2011

Så kan det bli när Mammon dyrkas.

Av Sven-Erik Hemlin - 25 oktober 2011 06:15

Vaknade åt helsike för tidigt, av att tidningen dunsade ner i brevinkastet. Tänkte krypa tillbaka ner i sängen efter att ha läst tidningen, men så blev det inte. Men jag kände inte för att sätta mig vid dator, ändå sitter jag nu här och knackar ner de luddiga tankar som finns i huvudet.

   Det slog mig nämligen att i vår moderna tid, har allting blivit en lek med siffror. Det gäller att få debet och kredit att gå ihop för staten, landstingen och kommunerna. Att det i slutändan blir så, att det som förloras på gungorna tas igen på karusellen, är en helt annan historia.

   Moderaterna slår sig för bröstet, för att ha lyckats locka till sig strax över trettio procent av väljarkåren. Tacka Juholt för det! Jag ser det som att nästan sjuttio procent av väljarna, inte alls sympatiserar med Moderaterna. Hur det då kan vara möjligt att detta parti anser sig vara bäst lämpad som statsbärande, är svårt att förstå. Men självförtroendet är det inget fel på.

   Utöver skattesänkningar och att jaga livet ur sjuka människor, vad har Moderaterna att komma med, som kan göra vårt samhälle bättre? Skattesänkningar är väl bra för vissa, men för andra är det som att bli sparkad fast de redan ligger.

   Hur kort- och långvarigt sjuka, arbetslösa, men även de som helt hamnat utanför samhällssystemet kan behandlas som det görs, är en skam för ett rikt land. Lägger man dessutom till att pensionärer beskattas hårdare än de som har ett arbete, har man svårt att se någon medmänsklighet bland de styrande inom partiet.

   Moderaterna kan tacka sin lyckliga stjärna, att idén om en borgerlig allians kom till. Om inte hade det varit ett parti med runt tjugo procent av väljarna. Kanske inte ens det. Om de små partierna lärt sig någonting, av vilka nackdelar som finns med att ingå i en allians, är det säkert att de inte blivit större, utan tvärtom. Det största partiet blir budbäraren för den politik som förs och syns därför mest. Hur ska småpartierna kunna nå ut till väljarna med sina hjärtefrågor, när de tvingas ställa sig bakom beslut, som naggar den egna ideologin i kanten?

   Som det nu är, vore det lika bra att höja spärren för att komma in i Riksdagen till tio procent. Det skulle tvinga de små partierna att prata ihop sig, för att kunna bilda ett nytt parti. Vi skulle då kunna få tre eller eventuellt fyra partier i Riksdagen och antalet ledamöter kan kapas ner till hälften. Inte att förglömma, även Riksdagskansliet kan minskas ner. Alldeles säkert någonting som skulle uppskattas av landets skattebetalare.

   Vad gäller de politiska idealen, är det väl bara V och SD som faller ur ramen för ett samarbete. I övrigt tycks MP, FP, C och KD tycka ungefär lika. Om alla bitar faller på plats kan dessa partier bli lika stora som Socialdemokraterna och Moderaterna. Alla partier säger sig ju vara för att rädda vår miljö, även att skolan och vården måste får mera resurser. Att det sedan finns ytterligheter i alla partier, får mest ses som en markering. Det är ju de viktiga bitarna som är intressant för väljarna.

   Nu är ju jag av den åsikten att politiker, ska vara budbärare åt folket. Men kontakten med väljarna har gått förlorad för länge sedan. Av den anledningen överensstämmer inte beslutsunderlagen, med vad invånarna vill ha. Det betyder att invånarna tvingas följa fattade beslut, som går stick i stäv med, hur de själva vill ha det.

   Egentligen har vårt nuvarande politiskt styrda samhälle, ingenting med demokrati att göra. I en demokrati ska folkviljan styra besluten, men så är det ju inte. De majoritetsbeslut som fattas i demokratisk ordning, är ingenting annat än en styrkedemonstration, störst är starkast.

   I ett uttalande av vår finansminister kommer skattesänkningar att vara ledstjärna framöver. Javisst, om det finns pengar till det, men det är inte så säkert. Sänkta skatter låter alldeles fantastiskt, men hur går det med de skattefinansierade verksamheterna? Är det meningen att det mesta ska privatiseras och invånarna får betala vad det kostar? För mig rätar inte Moderaterna ut de frågetecken som finns, tvärtom blir de bara flera.

   Jag tror det var Cicero som sa, att vi oftare borde släta ut rynkorna i pannan och vara både dagsverkare och latmaskar. Även de verksammaste behöver sina oaser av overksamhet. Att låta hjärna, nerver och muskler ladda upp vårt väsens batteri. Ja, någonting i den stilen var det i alla fall.

   Men budskapet är i alla fall uppenbart, det måste finnas balans mellan arbete och avkoppling. Eller helt enkelt tillåta att den som inte kan arbeta, inte heller ska behöva göra det. När piskan blidligt talat viner över ryggen för att vara en god medborgare, eller att tiden inte vill räcka till, blir det hjärna, nerver och muskler som laddas ur. I dagens samhälle ges ingen tid för uppladdning, därför blir det allt fler som inte har startström nog, att gå igång. Ett urladdat folk, är det någonting att skryta över?

   Skryter gör ofta våra politiker, inte minst över vilken fantastisk utveckling som skett för människorna. Men är vi inte i själva verket på väg åt fel håll? När all vetenskap går framåt och människor genom detta kan bli äldre, fattas politiska beslut, som drastiskt kan förkorta livslängden. Nåja, så kan det bli, när Mammon dyrkas.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards