Direktlänk till inlägg 23 januari 2011

Svenska folket har fått nog av pekpinnar.

Av Sven-Erik Hemlin - 23 januari 2011 10:36

Vår kulturminister råkar i blåsväder stup i ett, åtminstone på kultursidorna i våra tidningar. Visst gör hon klantiga uttalanden, men i grunden har hon rätt, kultur är ingenting som berör större delen av befolkningen. Förklaringen är enkel, intresset för kultur måste väckas tidigt, men så har inte vår skola fungerat sedan slutet på sextiotalet.

   Vårt land har aldrig vimlat av högutbildade och de politiska makthavarna har inte heller uppmuntrat till det. Antagligen beror det på den oskrivna Jantelagen, som styrt många av arbetarrörelsens beslut och socialdemokraterna regerade faktiskt under en lång tid. Man får känslan att de politiska makthavarna tog fasta på, att inga träd får tillåtas växa till himlen. För jämlikhetens skull var det ingen som skulle tro att de var någonting, bara för att de lyckats skaffa sig en hög utbildning.

   För varje år kan vi läsa att andra länder har bättre studieresultat (vi ligger faktiskt i bottenskiktet), vilket måste bero på utbildningen eller att eleverna inte kan ta till sig den. Jag har svårt att förstå att lärarna kritiseras, de tvingas göra som de blir tillsagda. Det betyder att det är högre upp det brister, men hur åtgärdar man det?

   Det enkla svaret på att våra ungdomar har svårt att hävda sig mot andra länders ungdomar, skulle kunna vara att svenska ungdomar är dummare än andra, men det tror jag inte stämmer. En betydligt trovärdigare teori, är att de makthavande är dummare än vad svenska folket förtjänar. Att det hela haft en medveten inriktning att folket i gemen, inte får vara bättre utbildade än de politiska makthavarna.

   Inom politiken, anses social kompetens smälla lika högt som universitetsstudier, vilket kan ifrågasättas. Men för den skull ska man inte döma ut de som är självlärda och tagit till sig goda råd och erfarenheter. Problemet ligger i vem eller vilka som stått för de goda råden och vilka erfarenheterna varit.

   Nåja, det var de allt hetare känslorna som kultur orsakar bland de intelligenta kulturpersonerna i vårt land jag hakat upp mig på. Men på något sätt hänger politiker med social kompetens och en allt mindre förståelse för kultur ihop. Så länge det fanns arbetarförfattare i vårt land, var skönlitteratur rumsren, numera ses det som någonting katten släpat in. I dagsläget behöver inte många känna sig bortkomna av det som ges ut, som till övervägande delen är det som en gång kallades för kiosklitteratur, nämligen deckare.  

   Väldigt få människor köper i dag skönlitteratur, självbiografier, faktaböcker och deckare är vad som säljs. Poeter ses som udda figurer, de moderna diktarna har ingen likhet med de gamla, det de håller på med ses bara som en lek med ord. Den lilla klick som läser den poesi som ges ut, tillhör gruppen inbördes beundran, övriga slänger dessa alster i väggen.

   De en gång så mäktiga kulturskribenterna, är det inte många som läser eller lyssnar på i dag. Många ser de som går på teater, opera, balett, eller konstutställningar som fisförnäma, en klick som vill glänsa och göra sig bättre än vad de är. Eftersom en majoritet av folket har den åsikten, är det lätt för de makthavande politikerna att låta kultur i alla dess former, falla för fäfot.

   Nya idéer och infallsvinklar måste alltså till för att väcka folkets intresse, eller att det som visas inte får dem att känna sig dumma. De tidiga Lasse Åberg filmerna, visade tydligt att kritikernas och biobesökarnas uppfattning gick helt isär. De allra flesta kulturkritikerna fattade inte, att människorna måste kunna känna igen sig i både berättelser och teater, för att kunna ta det till sig. Precis som styvkorkade politiker, får nu kulturen och kulturkritiker känna av misstron mot vad de håller på med. Svenska folket har fått nog av pekpinnar, det är väl den enklaste förklaringen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27
28
29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards