Direktlänk till inlägg 25 september 2010

Varje människa borde ha sin egen karaktär.

Av Sven-Erik Hemlin - 25 september 2010 06:59

Regnet skvalar ner utanför fönstret och ger våra gator en välbehövlig rengöring. Det finns säkert fler än jag, som upplever hur snusket sprider ut sig, det ser för jäkligt ut helt enkelt.

   Efter kaffet slog jag på teven, tidningen hade inte kommit. Efter att ha bläddrat igenom bland textteves nyheter, slog det mig varför papperstidningens vara eller inte ventileras från och till. De stackars utgivarna av morgontidningar hinner inte med i svängarna. Men jag blir inte klok på varför de före detta kvällstidningarna, numera går att köpa på förmiddagar.

   Det här med papperstidningarna döms ut med jämna mellanrum, är egentligen bara trams. För många år sen, kunde man höra att vi var på väg in i det papperslösa samhället. Men hur har det blivit? Jo, det används numera mer papper än någonsin tidigare. Inte minst av de offentliga verksamheterna.

   Papperstidningen försvinner nog inte och antagligen av samma anledning som att det papperslösa samhället aldrig blev av. Det verkar som om vi svenskar älskar att prassla med papper. Råkar man komma till någon offentlig verksamhet för att träffa någon, ser man travar av handlingar liggande på skrivbordet. Ju större pappershögar på skrivbordet, desto viktigare arbete. Kanske just därför, saknar mitt skrivbord pappershögar.

   Hursomhelst, precis som inom bland annat våra statliga verk, länsstyrelser, kommuner och landsting, finns människor runt om i världen som sannerligen borde göra någonting helt annat. Nog borde man exempelvis kunna begära att EU:s klimatpanel, ska kunna komma med rätt uppgifter, men istället publicerade de ett resultat som var alldeles uppåt väggarna. Vi ska därför vara ytterst försiktig med att tro på vad klimatforskarna säger i nuläget, det kan vara så enkelt att solen numera ger ifrån sig mera värme och därmed orsakar den globala uppvärmningen.

   Men precis som forskarna gissar jag bara, det kommer att ta många år innan gåtans lösning kan presenteras. I en framtid kan det a svängt så att vi letar orsaken till, att det blivit betydligt kallare. Sen beror det naturligtvis på vad som kan ge mest pengar i statskassan och vad de som tjänar pengar på folks rädsla basunerar ut vad som kan hända. Forskningen om vår miljö är lite av beställningsjobb som betalas av staten. Om resultaten passar in så att de går att använda till att beskatta folket på det som måste användas, finns det ingen som kan klaga, det är ju för vårt eget bästa. Höja skatten på arbete går nog knappast längre för de allianser som vill leda landet.

   Mitt framför näsan, nämligen i vårt land, har vi många svårlösta problem. Det gäller att ta ett helvete i taget, som Olof Palme sa en gång. Den näsknäpp vi fick av finanskrisen är det många som inte tagit på allvar. Konsumtionen har tagit fart igen och massvis med människor har lagt på sig en skuldbörda, som blir tung att bära kanske resten av livet.

   Jag minns att chefredaktören vid Dala-Demokraten, Göran Greider, en man som fungerar som politisk orakel i teve ibland, skrev ett inlägg för några år sen i vilket han ställde frågan om svenska folket blivit dummare. Ser man på studieresultaten i skolan, måste det bero på att endera har eleverna blivit dummare, eller så har lärarna blivit det. Men så enkelt är det väl antagligen inte.

   Vår landstingsledning ska man inte tala om, där är bypolitiken omhuldad, men knappast med invånarnas bästa för ögonen. Vem är betjänt av att företrädas av byfånar? I närliggande staden Gävle, öste kommunledningen ut runt etthundra miljoner på att bygga om ett nytt torg, det gamla dög inte. Till invånarnas bedrövelse struntade kommunledningen i det usla vägnätet. Intelligensen kan inte vara speciellt hög bland de ledande i den staden. Ändå kommer de att sitta kvar fyra år till, vilket kanske bevisar att många av Gävles invånare är ovanligt dumma, eller …?

   Den som börjar tänka efter, inser att Greider kanske hade rätt i sitt påstående. Att det han antagligen av ideologiska skäl antydde, att medelklassen blivit dummare, kan vara riktigt. Hundratusentals så kallade folkvalda är i dag medelklass, åtminstone om man ser till lönen. Men räknas inte han själv och det yrke han har till medelklass? I ärlighetens namn har till och med metallarbetare och andra kvalificerade industriarbeten i dag medelklasslöner, inte undra på att många anslutna till LO, röstar på annat än det av facken sponsrade Socialdemokratiska partiet.

   Allt sammantaget innan jag trasslar in mig i alldeles för mycket tok, blir att vi kanske har ett samhälle där dumhet styr våra liv, inte minst då på lokal nivå, den som berör oss mest i vardagen. Men att det blivit så beror på att människorna inte sagt ifrån på skarpen. Det borde de ha gjort för länge sen i egenskap av arbetsgivare, för alla de som påstår sig vara folkvalda. Om någonting går snett, måste dessa stå till svars för de fel och brister som uppstår i vårt samhällssystem.

   Istället för att ängsligt försöka vara en i mängden, borde människorna sträva efter att sticka ut och våga säga vad de tycker och tänker. Jag har en lapp uppsatt vid datorbordet som jag sneglar på ibland och varje gång tänker jag på Lasse Ekstrand. Gå med i hans fanclub på facebook och insup av hans lärdom, det ställer det mesta på huvudet av det man trott tidigare.

   Det för mig så viktiga citatet har skrivits av en person som förmodligen inte många hört talas om, William Ellery Channing. Ta till er det han skrev som lyder: Varje människa borde ha sin egen karaktär, vara vad ingen annan är och göra vad ingen annan kan göra.

   För mig är det en utmaning, att i alla fall försöka. Nu tänker jag göra någonting de flesta kan göra, koka kaffe.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards