Direktlänk till inlägg 24 mars 2009

Det är dags att gå till EU med tiggarhåven.

Av Sven-Erik Hemlin - 24 mars 2009 06:43

Förkylningen frodas och det känns tungt så här på morgon. Ömheten i kroppen gör att jag går som en krokig martall innan tabletten och kaffet gjort sin verkan. Helst vill jag gå och lägga mig igen och vänta i lugn och ro på att eländet ska försvinna. Ibland kan det nämligen löna sig att vara passiv och vänta på det som komma skall. Många politiker och offentliga verksamheter har praktiserat det under många år med stor framgång. Just nu provar vår nya landstingsledning på det gamla receptet och gör ingenting annat än inväntar valet nästa år. Om det är klokt eller inte för deras del visar sig väl, men troligtvis visar det sig långt tidigare för de som råkar bli sjuka eller de som jobbar inom vården.

Försäkringskassan halkar hela tiden på efterkälken, omorganisationen har skapat en mer oorganiserad verksamhet än tidigare, det var väl inte meningen antar jag. En verksamhet som är till för att hjälpa folk har blivit en verksamhet som istället skapar elände. Försäkringskassan i dess nuvarande skepnad är faktiskt en skamfläck för vårt land. Ett klart fall för EU-domstolen eftersom hanteringen är i strid med de mänskliga fri- och rättigheterna.

Jag ställer mig själv ofta frågan varför all politisk inblandning, i slutändan skapar kaos. En berättigad fråga eftersom det händer hela tiden. Svaret blir naturligtvis att politiker inte har ett hum om hur de ska organisera saker och ting. Till det behövs experter och konsulter, men de tvingas tassa fram i filttofflor och vågar inte säga sanningen, de ska ju också leva. Helst av våra skattepengar, för på den privata marknaden finns ingenting att hämta.

Paniken börjar sprida sig när det gäller att rädda jobben och det finns kommuner som börjar ta finanskrisen på allvar och vill sänka lönerna för de anställda. Det är ju faktiskt enklaste sättet för att rädda jobben under en kortare period. Men se det går inte alls enligt Kommunals ledning, då är det bättre att kommunen avskedar de övertaliga. Ja, på annat sätt kan man inte tolka budskapet. Om det är klokt eller inte får andra bedöma.

Troligtvis kommer vi att få höra mer från fackligt håll framöver, facket har alltid haft en annan syn på anställningsförhållanden än de som är arbetsgivare. Att sätta hårt mot hårt har ju fungerat förr, det gäller att sätta skräck i arbetsgivarna och visa vem som bestämmer. I vårt nuvarande läge tror jag inte det hjälper, hur än facket hotar, men försöka duger.

Faktum är att det som nu händer är en lika stor katastrof för facket som för de som blir arbetslösa. Till och med småföretagen kommer att sätta hårt mot hårt mot facket för att försöka överleva. Många mindre företag har kontrakt på legotillverkning åt de stora industrier, eftersom ett litet företag kan tillverka billigare än ett stort. Trots att arbetskraften är lika dyr som för de stora företagen.

Ett stort företag är alltså inte bättre för fackets del än de mindre, det måste LO hålla i minnet inför framtiden. Efter den näsbränna många småföretag fått, kommer de knappast att jaga fler kunder än de kan klara av med den personal de har, det kostar nämligen enorma summor för ett företag att växa. Men många bäckar små gör en stor å, brukade man säga förr i tiden. Om det finns så många småföretagare kvar när det äntligen vänder, det vet vi inte.

Just kostnaden för personal är en balansgång för många företag, därför sneglas det på vad industrirobotar kan göra. Robotar kan skrivas av och blir inte sjuka, men om de blir det behövs inte många för att kurera dem. Men de företag som satsar på att använda robotar som tillverkar delar till deras produkter, får ett annat problem på halsen. Om inte folk har jobb, är det inte några som har råd att köpa deras produkter. Det är lite katten på råttan, råttan på repet över det hela.

Det är nu dags för AMS att komma in i bilden och damma av sina gamla äldredagisutbildningar igen. Det nya utbudet kanske kan erbjuda utbildning för den arbetsmarknad som förhoppningsvis kan bli ett halmstrå att klamra sig fast vid om allting annat går fel, nämligen turismen. Om kronraset fortsätter att vara en skräpvaluta, kan vårt land bli ett intressant semestermål för de länder som får sin lön eller pension i euro.

Omvänd turism skulle man kunna säga, eftersom att semestra i länder där vi fått mera valuta för våra pengar fått oss att resa dit. Nu är det deras tur och det finns säkert många som längtar efter svalka i sydliga länders sommarhetta. Kanske kommer de från länder vi brukat besöka (men inte längre har råd med) för att få sol och värme.

Turismen kan alltså vara vår räddningsplanka från att bli bankrutt. Vem vet, kanske även vi kan få lite EU-bidrag istället för att bara betala. Se på Spanska fastlandet och Kanarieöarna som har ett vägnät som kan göra oss svenskar gröna av avund, nästan allt betalt med EU-pengar. Vi är ju inte längre något rikt land, så chansen finns att även vi kan rusta upp våra bedrövliga vägar och järnvägar, eller förbättra vår infrastruktur som det så vackert kallas.

Det är dags att våra politiska makthavare ger sig iväg till Bryssel med tiggarhåven, det har andra länder gjort med stor framgång. Det behövs inga kloka ord för att få dem att inse det.  

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sven-Erik Hemlin - 22 juli 2021 06:11

Muskeltränaren har använts sparsamt senaste veckan men ändå har midjemåttet minskat med 1 centimeter. Istället för att använda den tre gånger per dag har det bara blivit en och hoppat över två. Känslan att kunna göra saker jag inte kunde göra tidigar...

Av Sven-Erik Hemlin - 12 juli 2021 07:54

Det har nu gått tre veckor sen jag började med muskeltränare för att komma i mina sommarbyxor. Målet var nått för en vecka sen, därför har jag slarvat lite under veckan som gått. Den enkla grejen har i alla fall visat sig både bränna fett som man säg...

Av Sven-Erik Hemlin - 6 juli 2021 20:02

Har nu använt den enkla muskeltränaren EMS i två veckor. Både mål och förväntningar var inte högst ställda, jag ville bara kommer i sommarbyxorna jag hade förra sommaren. Pandemin, en usel höst och vinter med en vår som varit både blöt och kall, har ...

Av Sven-Erik Hemlin - 28 juni 2021 07:14

Är nu inne på andra veckan med att använda en EMS muskeltränare. Om den bränner bukfett har jag inte kontrollerat än, satte som mål att vänta två veckor på om det fungerar eller inte. Vad jag däremot upptäckt är att den faktiskt stärker magmusklerna....

Av Sven-Erik Hemlin - 21 juni 2021 21:27

Pandemin har betytt att alla tvingats ändra på sättet att leva. De flesta har blivit mindre rörliga, kollat på Tv eller streamat serier.Många har börjat läsa igen, det som verkar gälla nu är e-böcker. Vädret sen i höstas har knappast lockat till prom...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards